Η Έρση Σωτηροπούλου βραβεύεται από το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Για πρώτη φορά το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θεσπίζει χρηματικό βραβείο που θα δίδεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.

Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (ΔΛΦΤ), το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι (24 έως 27 Ιουλίου) με την παρουσία σημαντικών συγγραφέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μυθιστόρημα, το διήγημα, η ποίηση βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τέσσερις ημέρες στην "καρδιά" της Τήνου, που υποδέχεται 15 λογοτέχνες από 6 χώρες, μ’ ένα πρόγραμμα γεμάτο λέξεις, εικόνες, ιδέες και νοήματα.

Για πρώτη φορά το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θεσπίζει χρηματικό βραβείο που θα δίδεται κάθε χρόνο σε διακεκριμένους Έλληνες και Ελληνίδες συγγραφείς που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο. Φέτος θα βραβευτεί η Έρση Σωτηροπούλου. Η συγγραφέας δήλωσε: "Ευχαριστώ το Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, τον Ντίνο Σιώτη και τον άγνωστο σε εμένα χορηγό από την Αμερική. Δεν θα λάβω αυτά τα χρήματα και τον προτρέπω να τα διαθέσει για κάθε ευγενή σκοπό σε κοινωφελή ιδρύματα της Πολιτείας του".

Σε αντίθεση με τα περισσότερα βραβεία που δίδονται στην Ελλάδα και τα οποία δεν περιλαμβάνουν κάποιο χρηματικό ποσό, το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θεσπίζει βραβείο ύψους 12.000 δολαρίων (10.000 ευρώ).

Τα χρήματα του βραβείου, όπως γνωστοποίησε στις 9 Ιουλίου ο δημιουργός του Φεστιβάλ, ποιητής Ντίνος Σιώτης, θα δοθούν από Ελληνοαμερικανό χορηγό, ο οποίος δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Τα δέκα χρόνια αποτελούν ορόσημο για το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, καθώς ήρθε η ώρα για αλλαγή σκυτάλης. Ο εμπνευστής του, Ντίνος Σιώτης, στέκεται, πλέον, πιο πίσω και παραδίδει τη συνέχιση του έργου στον ποιητή και δημοσιογράφο Βασίλη Ρούβαλη, ο οποίος εδώ και χρόνια ζει μόνιμα στην Τήνο.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Στο φετινό 10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου μετέχουν 15 συγγραφείς και ποιητές από 6 χώρες. Συγκεκριμένα από την Ελλάδα μετέχουν οι: Ελίνα Αφεντάκη, Κώστας Βούλγαρης, Θοδωρής Γκόνης, Σταύρος Ζαφειρίου, Μαρία Κούρση, Ειρήνη Μαργαρίτη, Νάνα Παπαδάκη, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Γιώργος Συμπάρδης και Έρση Σωτηροπούλου. Από την Κύπρο μετέχει η Μαρία Καντ (Καντωνίδου), από τη Γερμανία η Έλενα Μπέη, από την Ισπανία η Πιλάρ Τένα, από τις ΗΠΑ ο Νταν Σκόφιλντ και από την Αλβανία ο Λουάν Τζούλις.

Οι χώροι όπου θα γίνουν οι αναγνώσεις είναι η Χώρα της Τήνου και τα χωριά Αρνάδος και Βώλαξ.

Το πρόγραμμα

25/7 (Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Χώρα Τήνου)

Παρουσιάζει η Αναστασία Σιώτου

  • Λογοτεχνικές αναγνώσεις: Θοδωρής Γκόνης, Μαρία Καντ (Κύπρος), Νταν Σκόφιλντ (ΗΠΑ), Γιώργος Συμπάρδης, Έρση Σωτηροπούλου.
  • Προβολή ταινίας ποιητικού κινηματογράφου (Primordial– σκην.: Νάνα Παπαδάκη & Γιώργος Ζορμπάς)
  • Ρεσιτάλ μουσικής: Ναταλία Γεράκη (φλάουτο), Σίσσυ Μακροπούλου (άρπα)
  • Απονομή βραβείου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου

26/7 (Ανοιχτό θέατρο, Βωλάξ)

Παρουσιάζει ο Θέμης Ροδαμίτης

  • Λογοτεχνικές εκδηλώσεις: Κώστας Βούλγαρης, Ειρήνη Μαργαρίτη, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Πιλάρ Τένα (Ισπανία), Λουάν Τζούλις (Αλβανία)
  • Υπαίθρια ποιητική ανθολογία, περιήγηση
  • Μουσική βραδιά με το τηνιακό συγκρότημα Pena Trilia

27/7 (Αρνάδος, χώρος παλιού οινοποιείου)

Παρουσιάζει η Τίνα Μπερτζελέτου

  • Λογοτεχνικές αναγνώσεις: Ελίνα Αφεντάκη, Σταύρος Ζαφειρίου, Μαρία Κούρση, Elena Mpeis (Γερμανία), Νάνα Παπαδάκη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.