Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Urban life Κωστής Δαμουλάκης © Alexandros Petrakis

Το Σάββατο 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης "Urban Life” του Κωστή Δαμουλάκη, a.k.a. Jamer, στην Αίθουσα Τέχνης Γ&Ε Βάτη, στη Σύρο.

To ‘Ιδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων που αποσκοπούν στον διάλογο μεταξύ παλαιότερων και νέων δημιουργών, στηρίζει φέτος στη Σύρο δύο παράλληλες εικαστικές εκθέσεις, οι οποίες αναδεικνύουν το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Γιώργου Σικελιώτη (Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων) και του ταλαντούχου σύγχρονου εικαστικού Κωστή Δαμουλάκη.

Urban life Κωστής Δαμουλάκης
© Alexandros Petrakis

Η ατομική έκθεση του Κωστή Δαμουλάκη με τίτλο "Urban Life" παρουσιάστηκε σε πλήθος φιλότεχνου κοινού και διοργανώνεται σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και τις ανεξάρτητες εικαστικές συμβούλους Μαρία Μιγάδη και Αναστασία Ορφανίδου καθώς και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, με τη χορηγία του Ιδρύματος Κομνηνός.

Urban life Κωστής Δαμουλάκης
© Alexandros Petrakis
 Άποψη του χώρου της έκθεσης

Συνεχίζοντας τη σειρά δράσεων του Ιδρύματος που αποσκοπούν στη στήριξη νέων δημιουργών, η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα. Στα έργα του ο Δαμουλάκης αποτυπώνει την καθημερινότητα στο αστικό περιβάλλον ή στο περιθώριό του, δίνοντας έμφαση στο δίπολο: πολυπληθής δημόσιος χώρος και αποξένωση του ατόμου. Ανθρώπινες μορφές, συχνά και σκόπιμα παραμορφωμένες, έντονα χρώματα και προσεκτική δόμηση του αστικού τοπίου συνθέτουν στιγμιότυπα της καθημερινότητας του καλλιτέχνη, ο οποίος σχολιάζει την επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής στην ψυχολογία των ανθρώπων. Όπως αναφέρει στο κείμενό της η ιστορικός τέχνης κα Μαρία Μιγάδη, "ο Κωστής Δαμουλάκης, με βασικό μέσο τη ζωγραφική, συνθέτει χαρακτηριστικά, σύγχρονα έργα, πλούσια σε σύμβολα, τα οποία ανασύρει από διαφορετικά κινήματα, πολιτισμούς και εποχές. Στο έργο του μελετά καθημερινά γεγονότα της πόλης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας μια ποιητική του κοινού και του ασήμαντου".

Urban life Κωστής Δαμουλάκης
© Alexandros Petrakis
 Άποψη του χώρου της έκθεσης

Ο Κωστής Δαμουλάκης είναι εικαστικός. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ενασχόλησή του, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το γκράφιτι και την τέχνη του τατουάζ επηρέασαν και καθόρισαν τις αναφορές, τη μορφή και το περιεχόμενο των έργων του. Με βασικό μέσο τη ζωγραφική, συνθέτει χαρακτηριστικά σύγχρονα έργα με σύμβολα που ανασύρει από διαφορετικά κινήματα, πολιτισμούς και εποχές. Στο έργο του μελετά καθημερινά γεγονότα της πόλης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας μια ποιητική του κοινού και του ασήμαντου. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τοιχογραφίες του συναντά κανείς σε διάφορες πόλεις στον κόσμο.

Info: Αίθουσα Τέχνης Γ&Ε Βάτη (Ερμούπολη, Σύρος) | 21/6-21/7 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11 π.μ. – 1 μ.μ. & 5.30-10 μ.μ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραίτηση του Προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την παραίτηση, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα "Τι συμβαίνει τελικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;".

Μια διαφορετική έκθεση ρούχων από την Κυριακή Χριστακοπούλου

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται η έκθεση "Φορώντας μύθους… και φουστάνια αδειανά".