Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Φεστιβάλ Βωβούσας ©Shutterstock

Το Φεστιβάλ Βωβούσας, έχοντας πίσω του δέκα χρόνια και άνω των διακοσίων πετυχημένων εκδηλώσεων, συνεχίζει δυνατά το ταξίδι του, ανάμεσα στις πηγές του Αωού, την Βάλια Κάλντα και την κορυφή του Αυγού, προς την επόμενη δεκαετία. 

Το φεστιβάλ ξεκινάει τις δράσεις του στις 13 Ιουλίου (8 μ.μ.) με τα εγκαίνια της έκθεσης "Καρυάτις", στο Μουσείο Υδροκίνησης. Η έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Τατάκη, σε επιμέλεια του Βαγγέλη Ιωακειμίδη, είναι μία εργασία σε εξέλιξη η οποία εμβαθύνει στην παραδοσιακή ενδυμασία των νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας. Αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία των τοπίων και του πολιτισμού, αυτές οι φορεσιές παρουσιάζουν τοπικές παραλλαγές στο στυλ, τα υφάσματα και τα στολίδια. Μέσα από ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, φανερώνεται η ουσία της αγροτικής ζωής και η εγγενής σύνδεσή της με την παράδοση. Κάνοντάς μας κοινωνούς σε αυτή τη καλλιτεχνική εργασία, ο φωτογράφος, στοχεύει να διατηρήσει και να τιμήσει τις πολιτιστικές ταυτότητες που αντιπροσωπεύουν αυτές οι φορεσιές.

Το εγχείρημα "Καρυάτις-Caryatis” σε επιμέλεια Βαγγέλη Ιωακειμίδη, είναι μία εργασία σε εξέλιξη η οποία εμβαθύνει στην παραδοσιακή ενδυμασία των νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας. Αντικατοπτρίζοντας την ποικιλομορφία των τοπίων και του πολιτισμού, αυτές οι φορεσιές παρουσιάζουν τοπικές παραλλαγές στο στυλ, τα υφάσματα και τα στολίδια. Μέσα από ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, φανερώνεται η ουσία της αγροτικής ζωής και η εγγενής σύνδεσή της με την παράδοση. Κάνοντάς μας κοινωνούς σε αυτή τη καλλιτεχνική εργασία, ο Γιώργος Τατάκης, στοχεύει να διατηρήσει και να τιμήσει τις πολιτιστικές ταυτότητες που αντιπροσωπεύουν αυτές οι φορεσιές.

Τι δήλωσε ο Καμίλο Νόλλας, πρόεδρος ΑΜΚΕ land and water: "Η ενέργεια που μας κράτησε όρθιους και δημιουργικούς αυτά τα δέκα χρόνια υπήρξε η αγάπη μας κι ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και την ήπια ανάπτυξη του τόπου. Και οπωσδήποτε η συνεργασία και η βοήθεια των κατοίκων, όπως και των επισκεπτών που μας τίμησαν με την προσέλευσή τους αυτά τα χρόνια αλλά και των ακάματων εθελοντών που τίμησαν και κράτησαν σταθερό το καράβι του ΦΒΣ στις φουρτούνες που αντιμετώπισε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βωβούσας καθώς επίσης στον Δήμο Ζαγορίου, την Περιφέρειας Ηπείρου και το Υπουργείο Πολιτισμού για την Αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη που μας παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού για την παραίτηση του Προέδρου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου

Η Λίνα Μενδώνη σχολίασε την παραίτηση, απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα "Τι συμβαίνει τελικά με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο;".

Μια διαφορετική έκθεση ρούχων από την Κυριακή Χριστακοπούλου

Στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" Δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται η έκθεση "Φορώντας μύθους… και φουστάνια αδειανά".