Το "The Pleasing Effect" θα γεμίσει τα Φιλιατρά με παραμύθια Disney

22 καλλιτέχνες θα εγκαινιάσουν τη "Disneyland των Φιλιατρών" στα μέσα Ιουλίου.

The Pleasing Effect

Το "The Pleasing Effect: a marathon of live and visual acts" είναι ένα location driven project, που βασίζεται στην έννοια των διασπορικών ουτοπιών. Τη δεκαετία του 1960, ο Χάρρυ ή Μπάμπης Φουρνιέ, κατά κόσμον Χαράλαμπος Φουρναράκης με καταγωγή από τα Φιλιατρά, Έλλην ιατρός εξ Αμερικής, επιστρέφει στην γενέτειρά του και οικοδομεί την δική του ιδιότυπη πραγματικότητα για να την μοιραστεί απλόχερα με όλους. Το Κάστρο των Παραμυθιών. Μια καστροπολιτεία, μια χώρα μέσα στην χώρα, μια άλλη Νάρνια, η "Disneyland του τόπου μας".

Ο Φουρναράκης οικοδομεί λεπτομερώς την πολιτεία αυτή, μια πόλη εντός της πόλης του, βασιζόμενος στην παιδική μνήμη και την αχρονικότητα της φαντασίας. Για να ξαναζωντανέψει, όπως δηλώνει και στην επιγραφή που υποδέχεται στον χώρο, τη ρομαντική εποχή στον τόπο τούτο. Και πράγματι, αγνοώντας κάθε "αντικειμενική" κρίση περί ωραίου, ο Φουρνιέ ρομαντικά υπερασπίζεται την αυθορμησία σαν πηγαία δημιουργία, σαν αντιληπτική πρόσληψη, σαν αποκωδικοποίηση του κόσμου. 

Μέσα από ανατροπές σε κλίμακες και υλικά, παράδοξες εικονογραφικές συναντήσεις, επινοήσεις και αυτοσχεδιασμούς, την κατάργηση των ορίων και της ιστορικής γραμμικότητας, αυτό που εντέλει ενεργοποιείται είναι η άμεση συναισθηματική απόκριση και η αίσθηση μιας ανέμελης χαράς. Παραμύθι εκ του παραμύθιον, παρηγορία δηλαδή. 

Το Κάστρο των Παραμυθιών σήμερα δεν δέχεται επισκέπτες. Θα υποδεχθεί όμως είκοσι δύο σύγχρονες καλλιτεχνικές συμμετοχές, που με ιπποτικά καλπάζουσα φαντασία και σε μια ανοιχτή εξερεύνηση σχέσεων μεταξύ ηπείρων, εθνών, εθνοτήτων και υγρών συνόρων, καλούνται να αναδημιουργήσουν το "The Pleasing Effect".

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μαριλένα Αλιγιζάκη, Victoria Bartlett, Μαρίνα Βελησιώτη, Εριφύλη Βενέρη, Veronique Bourgoin & Juli Susin, The Callas, Marcel Dzama, Mia Enell, Daniel Firman, Camilla Galaz, Jessica Mitrani, Warren Neidich, Phantom Investigations, Poka-Yio,  Sarah Singh - Panorama Editions, Shoplifter, Πάνος Σκλαβενίτης, Ρουμπίνη Σταγκουράκη, Νάιρα Στεργίου, Yann Toma, VASKOS, Ιωάννα Χατζηπανηγύρη

Επιμέλεια: Σωζήτα Γκουντούνα, COMOTIRIO

Εγκαίνια: 12/7 (12 μ.μ. - 12 π.μ.) | Κάστρο των Παραμυθιών (Αγρίλης Φιλιατρών, Μεσσηνία)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.