Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (8-14/7)

To νέο αφιέρωμα της Εθνικής Πινακοθήκης και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Δημοκρατία © Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου Photo: Σταύρος Ψηρούκης

Δημοκρατία

Ποια η σχέση της τέχνης με τη δημοκρατία; Αυτό το ερώτημα πραγματεύεται με το νέο, μεγαλόπνοο αφιέρωμά της η Εθνική Πινακοθήκη. Η έκθεση "Δημοκρατία" εστιάζει σε μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, κοιτώντας πώς η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα. Η Πινακοθήκη συνδέει το ιστορικό αυτό κεφάλαιο με την τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως, προβάλλοντας την πολιτική λειτουργία της τέχνης του 1960 και του 1970 και αποτυπώνοντας τα συναισθήματα και το συλλογικό τραύμα που προκάλεσαν οι αντιστάσεις και απόπειρες για κοινωνική χειραφέτηση.

Εγκαίνια: 11/7 (8 μ.μ.)

Info: Εθνική Πινακοθήκη, Κεντρικό Κτίριο - Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων -  "Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός" | 11/7/24-2/2/25 | Είσοδος: €10, €5

Care Ecologies

Care Ecologies
Adelita Husni - Bey, Film still of "On Necessary Work", 2021

Τα έργα των Adelita Husni-Bey, Fokus grupa, Hana Miletić, Θοδωρή Προδρομίδη και Idensitat κάνουν μια συλλογική επανεξέταση των πολιτιστικών πρακτικών της φροντίδας, αλλά και πώς αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν δυνητικά σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια με στόχο την αλληλεγγύη και τη βιωσιμότητα.

Εγκαίνια: 10/7 (7 μ.μ.)

Info: State of Concept | 10/7-14/9 | Ώρες λειτουργίας: Κατόπιν ραντεβού στο info@stateofconcept.org, με ενημέρωση 24 ώρες νωρίτερα από την επίσκεψή σας | Είσοδος ελεύθερη

Αμμόχωστος 3.5%

Αμμόχωστος 3,5% Σωτήρης Δανέζης

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, ο Σωτήρης Δανέζης απαθανατίζει το 3,5 του εδάφους της Αμμόχωστου και καταγράφει πολύτιμες μαρτυρίες για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα.

Εγκαίνια: 10/7 (5.45 μ.μ.)

Info: Πολιτιστικό Κέντρο "Μελίνα" Δήμου Αθηναίων | 10/7-25/8 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δημοκρατία

  • Αφιερώματα

Η πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την δημοκρατία κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα. Η Εθνική Πινακοθήκη στρέφεται στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως με στόχο να αναδειχθεί το πώς αυτή μπορεί να συνδέεται με τις διαμάχες και την αναταραχή που επικρατούσε στη Νότια Ευρώπη το 1960 και το 1970. Με φόντο μία χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες και προκλήσεις για τις δημοκρατικές αξίες, η έκθεση θα εμβαθύνει στις ιστορικές ιδιαιτερότητες της κοινής εμπειρίας, τα συναισθήματα και το συλλογικό τραύμα όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις πράξεις διαμαρτυρίας, αντίστασης, προσωπικής και κοινωνικής χειραφέτησης.

Σωτήρης Δανέζης. Αμμόχωστος 3.5%

  • Μεικτά Μέσα

Ο Σωτήρης Δανέζης φωτογραφίζει το 3,5% του εδάφους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στο οποίο έδωσε πρόσβαση το κατοχικό καθεστώς πριν τρία χρόνια και καταγράφει πολύτιμες μαρτυρίες για τα γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από εκατό φωτογραφίες, αρχειακό υλικό και αποσπάσματα από δώδεκα συνεντεύξεις κατοίκων της πόλης-συμβόλου της κυπριακής τραγωδίας. Το έργο του Δανέζη λειτουργεί ως ρωγμή στον χρόνο. Μας επιτρέπει να δούμε για πρώτη φορά τόσο καθαρά τα σημάδια μισού αιώνα λεηλασίας και αιχμαλωσίας της πόλης. Παράλληλα, αποτελεί αφορμή για να γνωρίσουμε την ιστορία της κοσμοπολίτικης Αμμοχώστου, που μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα μετά την τουρκική εισβολή και σήμερα αποτελεί πόλο έλξης σκοτεινού τουρισμού.

Care Ecologies

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση διερευνά πώς εκδηλώνεται η φροντίδα στη σύγχρονη κοινωνία, προκαλώντας μια συλλογική επανεξέταση των πολιτιστικών πρακτικών ως πράξεων φροντίδας. Πέντε καλλιτέχνες εξετάζουν την έννοια της διεκδίκησης της φροντίδας ως κρίσιμης στρατηγικής που θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια - φροντίδα ως αλληλεγγύη και βιωσιμότητα, φροντίδα ως ικανότητα οικοδόμησης ευημερίας, φροντίδα και εργασία, διαμοιρασμός πόρων και γνώσεων, φροντίδα ως μηχανισμός επιδιόρθωσης εύθραυστων κοινωνικών δομών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι 5 νέοι τίτλοι μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Πατάκη

Πάθη, μυστικά και φαντασία είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά των πέντε νέων βιβλίων ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2024

Το "Communities Between Islands" προβάλλει αθέατες πλευρές τριών μεσογειακών νησιών

Το Ινστιτούτο Γκαίτε φιλοξενεί την έκθεση που προέκυψε από το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών "Communities Between Islands".

2 νέα αστυνομικά έρχονται από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μάθετε ποιοι τίτλοι (για ενήλικες) αναμένεται να εκδοθούν από τη Διόπτρα μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

3 νέα ελληνικά μυθιστορήματα έρχονται από τις εκδόσεις Πατάκη

Η Φιλομήλα Λαπατά, ο Μανώλης Ανδριωτάκης και η Καλλίδα Ζαχοπούλου υπογράφουν τα τρία νέα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν προσεχώς.

Εικαστικές εξερευνήσεις σε ιστορικές στοές της Αθήνας

Τα πρότζεκτ που μας καλούν να ανακαλύψουμε την πλούσια ιστορία δύο κεντρικών στοών της πόλης.

Μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στα Εξάρχεια "μυρίζει βούτυρο"

Εύα Στεφανή, Κατερίνα Οικονομάκου και Ζάφος Ξαγοράρης διερευνούν τι σημαίνει να είσαι παιδί σε καιρό πολέμου.

Τελευταίο διήμερο για το bazaar του ΜΙΕΤ

Ίσα που προλαβαίνεις τη διοργάνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, όπου θα βρεις εκδόσεις από τους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών αλλά και των τεχνών με σημαντικές εκπτώσεις.