Το "Fishy Democracy" στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου προσφέρει νέες προοπτικές στον κόσμο της δημοκρατίας και της οικολογίας

Οι δράσεις του Atopos Unbound για τη δημοκρατία και την οικολογία στο "Τί οφείλουμε στη δημοκρατία;" που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με το Φεστιβάλ Αθηνών.

fishy democracy ©Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Στις 7 Ιουλίου, από τις 7 έως τις 10 μ.μ, το Γραφείο των Υδάτινων Κοινών, η επιμελητική πλατφόρμα της Ελένης Ρήγα σε συνεργασία με το Atopos Unbound υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βασίλη Ζηδιανάκη, παρουσιάζει στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου μια σειρά σπονδυλωτών δράσεων, με τίτλο "Fishy Democracy", σχετικά με τη δημοκρατία μεταξύ των ειδών (interspecies democracy), προσφέροντας νέες προοπτικές στον κόσμο της δημοκρατίας και της οικολογίας. 

fishy democracy
©Αδαμάντιος Καφέτζης

Αντιμέτωπη με τις οικολογικές κρίσεις, η έννοια της δημοκρατίας μεταξύ των ειδών διαταράσσει την ιδέα ότι η δημοκρατική συμμετοχή είναι αποκλειστικό προνόμιο των ανθρώπων. Αντιθέτως, οραματίζεται νέους τρόπους αυτενέργειας, επικοινωνίας και ολιστικής συνύπαρξης μεταξύ όλων των ειδών. Το "Fishy Democracy" επιχειρεί να δημιουργήσει μια εφήμερη δημοκρατία των νερών, των ψαριών και των ψαράδων, υποστηρίζοντας μια περιεκτική και βιώσιμη προσέγγιση στη διακυβέρνηση.

fishy democracy
©Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Οι δράσεις του Fishy Democracy

Στις 8 μ.μ., στην παρουσίαση "AMVRAKIA.BLUES", ο καλλιτέχνης Πάνος Χαραλάμπους και ο συνεργάτης του κιθαρίστας/τραγουδιστής/πολυοργανίστας/παραγωγός Άγγελος Κράλλης, μεταμορφώνουν μια αλιευτική βάρκα από ρόμπολο από τη λίμνη Αμβρακία σε ένα μοναδικό μουσικό όργανο. Το "AMVRAKIA.BLUES" είναι μια εξερεύνηση των προγονικών καταβολών, ένας συνδυασμός καλλιτεχνικών και εθνο-ακουστικών προσπαθειών για να ακούσει κανείς τα 'αμνιακά' νερά του. Η λεμβωδία ενσωματώνει ήχους συσχετισμένους με την αλιεία και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται πάνω στη βάρκα, ενώ ενημερώνεται από την πρωτοπορία και τη μοντερνικότητα. Η ηχητική περφόρμανς θα δημιουργήσει μια συνομιλία μεταξύ των υδάτινων σωμάτων, συμβολίζοντας την αλληλεξάρτηση τους από τη μοναδική τοποθεσία της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου.

fishy democracy
©Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Στις 9 μ.μ.,στη παρουσίαση "Foraging the Tideline", η καλλιτέχνιδα και designer Lily Consuelo Saporta Tagiuri και ο επιστημονικός της συνεργάτης Μάνος Μπαζάνης μάς καλούν σε μια επιτελεστική γευσιγνωσία με αλόφυτα, φυτά που ευδοκιμούν σε αλμυρά – αλατούχα εδάφη. Tα αλόφυτα, που έχουν συλλεχθεί από τους ίδιους τους συνεργάτες, αναδεικνύουν τη δύναμη των τεχνικών τροφοσυλλογής και της εμπειρικής γνώσης. Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας, οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη αυτών των αξιοσημείωτων φυτών, καθώς και τις μεθόδους συλλογής και προετοιμασίας τους. Αυτή η εμπειρία υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα των αλόφυτων και τη δυνατότητα τους να υποστηρίξουν βιώσιμες γεωργικές πρακτικές σε αλμυρά περιβάλλοντα, συνδυάζοντας την τέχνη, την επιστήμη και τη βιωσιμότητα σε ένα συναρπαστικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Το "Fishy Democracy" λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της τριήμερης πλατφόρμας δράσεων: "Τι οφείλουμε στη δημοκρατία", μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο εκθέσεις για τον Πικάσο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Η "χαρά της ζωής" ενός ζωγράφου και η φιλία του με έναν κουρέα ξετυλίγονται μέσα από δύο εκθέσεις αυτό το καλοκαίρι.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2024

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (8-14/7)

To νέο αφιέρωμα της Εθνικής Πινακοθήκης και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Τη μυστηριώδη ενέργεια της Πάτμου ζωγραφίζει ο Luke Edward Hall

Στα τέλη του καλοκαιρίου αναμένουμε τα εγκαίνια της έκθεση "I Walk Over the Mountains and the Waves" στη Πάτμο.

Οι εμβληματικές αργυροτυπίες της Nelly's ταξιδεύουν στα Χανιά

Επιλεγμένα έργα της συλλογής Καρασάκη θα βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων για ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

"Modern Fiction": Αμβούργο και Ύδρα καταρρίπτουν εθνικά στερεότυπα

Τα έργα Γερμανών και Ελλήνων καλλιτεχνών ταξιδεύουν στην Ύδρα για μια μοναδική συνεργασία.

Ένα βιβλίο για την κορυφαία υφάντρια Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου παρουσιάζει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η έκδοση των Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König συστήνει το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας, συγκεντρώνοντας φωνές από τους κόσμους των τεχνών, του ακτιβισμού και της υφαντικής.