Η site specific έκθεση "Otherlands" στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας

Τα γλυπτά του Πέτρου Μώρη και τα έργα ηχητικής μυθοπλασίας των Τζέφ Βάγγερ και Σαβίνας Γιαννάτου προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον αρχαιολογικό χώρο δίπλα στη θάλασσα.

otherlands Ηραίον

Από τη 1η Ιουλίου, ο Atopos CVC παρουσιάζει τη site specific έκθεση "Otherlands" στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός". Η έκθεση προτείνει ένα χώρο κριτικής συνάντησης με το Άλλο. Γλυπτά του Πέτρου Μωρή και έργα ηχητικής μυθοπλασίας του Τζέφ Βάγγερ και της Σαβίνας Γιαννάτου διαπλέκονται σε μια αντήχηση όλων όσα υπάρχουν και υπήρξαν σε αυτή τη γη, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα σώματα, αρχαιολογικά κατάλοιπα και γεωλογικά υλικά.

Χαμένες ιστορίες και συνδέσεις προαρχαϊκής ιστορίας και μυθολογίας διατηρούν μια άμεση σύνδεση με το υπέδαφος, καθώς η έκθεση εξερευνά την ετερότητα στο βαθύ χρόνο, ως δομικό συστατικό των συγκρούσεων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε διαπολιτισμικό επίπεδο. Ο βαθύς χρόνος εγγράφεται μέσω της ολίσθησης των τεκτονικών πλακών και των ιχνοαπολιθωμάτων των λιθοφάγων ζώων στις ασβεστολιθικές κολώνες του αρχαιολογικού χώρου. Μέσα στον βαθύ χρόνο είμαστε σε θέση να επαναπροσδιορίσουμε ιστορικές και σύγχρονες συγκρούσεις, καθώς ενδίδουμε σε πιο αργές διαδικασίες δημιουργίας και αποδημιουργίας.

otherlands

Οι απροσδόκητες συναντήσεις με τα γλυπτά του Πέτρου Μώρη στον αρχαιολογικό χώρο δημιουργούν μια διαδρομή που συνδέει τις απομυθολογικοποιημένες ιστορίες με το γεωπεριβάλλον. Παράλληλα, στο ανώτερο επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου, μέσα από την ηχητική μυθοπλασία του Τζεφ Βάγγερ και της Σαβίνας Γιαννάτου δημιουργείται μια τοποθετημένη και ενσώματη πρακτική ακρόασης που παρέχει βαθύτερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα και τις επιδράσεις του τοπίου.

Δράσεις της έκθεσης

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δυο γεωδιαδρομές και δύο live ηχητικές performance, ενεργοποιώντας τα σώματα δημιουργώντας προσωπικές συνδέσεις χρονικότητας, τοπίου και γεωπεριβάλλοντος.

Οι γεωδιαδρομές θα συμβούν στις 5 Ιουλίου και 13 Ιουλίου στις 7 μ.μ., σε συνεργασία με τον γεωολόγο Δρ. Ιωάννη Παπανικολάου. Οι γεωδιαδρομές ακολουθούν μια διαδρομή 40 λεπτών απο τη Λίμνη Βουλιαγμένη στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. Θα ακολουθήσει και μια σύντομη ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης.

Υποχρεωτική κράτηση θέσης ΕΔΩ.

Στο πλαίσιο της ηχητικής live performance στις 20 και 21 Ιουλίου στις 7 μ.μ., ο Τζεφ Βάγγερ θα παρουσιάσει και θα ενεργοποιήσει ένα ηχητικό γλυπτό κατά τη διάρκεια της ζωντανής performance, εμβαθύνοντας στον ηχητικό χώρο του τοπίου μέσω ενός συγχρονισμού που θα προκύψει μεταξύ των ηχογραφήσεων πεδίου, του ηχητικού γλυπτού και της ανθρώπινης φωνής σε συνεργασία με τη Σαβίνα Γιαννάτου, και ενεργοποιώντας και υποστηρίζοντας μορφές σύγκρουσης, αντιπαράθεσης και πάλης μεταξύ φωνών, κραυγών και δονήσεων.

Οι κρατήσεις θα είναι διαθέσιμες από τις 8/7 ΕΔΩ

Την έκθεση επιμελήθηκε η Στέφη Στούρη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι εμβληματικές αργυροτυπίες της Nelly's ταξιδεύουν στα Χανιά

Επιλεγμένα έργα της συλλογής Καρασάκη θα βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων για ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/07/2024

"Modern Fiction": Αμβούργο και Ύδρα καταρρίπτουν εθνικά στερεότυπα

Τα έργα Γερμανών και Ελλήνων καλλιτεχνών ταξιδεύουν στην Ύδρα για μια μοναδική συνεργασία.

Ένα βιβλίο για την κορυφαία υφάντρια Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου παρουσιάζει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Η έκδοση των Verlag der Buchhandlung Walther und Franz König συστήνει το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας, συγκεντρώνοντας φωνές από τους κόσμους των τεχνών, του ακτιβισμού και της υφαντικής.

Το "Fishy Democracy" στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου προσφέρει νέες προοπτικές στον κόσμο της δημοκρατίας και της οικολογίας

Οι δράσεις του Atopos Unbound για τη δημοκρατία και την οικολογία στο "Τί οφείλουμε στη δημοκρατία;" που διοργανώνει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με το Φεστιβάλ Αθηνών.

"Τρικυμία" από τρεις καλλιτέχνες

Ελπίδα Ζαχαράκη, Κώστας Παντούλας και Ναυσικά Τζανουλίνου δημιουργούν από κοινού μια έκθεση για το antisocial.ath.

"Αμμόχωστος 3,5%": Ο Σωτήρης Δανέζης απαθανατίζει την πόλη-φάντασμα πίσω από το συρματόπλεγμα

Μια πολυμεσική έκθεση με αφορμή τα πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην πόλη.