Τι θα δούμε τον Ιούλιο στην Εθνική Πινακοθήκη

Τα παραρτήματα της ΕΠΜΑΣ συνεχίζουν τις δράσεις τους και το καλοκαίρι.

Δημοκρατία Αλέξης Ακριθάκης, La Grece originale, 1967, Συλλογή Ακριθάκη | 'Δημοκρατία'

Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει μία νέα σειρά ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ένα μονόλογο της Σοφίας Καψούρου, στα παραρτήματά της για τον Ιούλιο. 

Δείτε το πρόγραμμα

Μία επίκαιρη έκθεση για τις τέχνες, τις κοινωνικές αλλαγές και τη δημοκρατία

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου διοργανώνει και θα φιλοξενήσει από τις 11 Ιουλίου 2024 μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίου 2025 μια νέα, επίκαιρη έκθεση με τον τίτλο "Δημοκρατία", η οποία ανιχνεύει τη σχέση της τέχνης με την πολιτική ιστορία στη Νότια Ευρώπη. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη, διεθνή έκθεση που πραγματεύεται τη σχέση της τέχνης με την δημοκρατία κατά την διάρκεια μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους για την ιστορία της Νότιας Ευρώπης, καθώς τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία μετέβησαν από ένα απολυταρχικό καθεστώς στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Διαβάστε Επίσης

Με άξονα την τέχνη της αντίστασης και της διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, η έκθεση αντιμετωπίζει συγκριτικά για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο την πολιτική λειτουργία της τέχνης στα δικτατορικά καθεστώτα του Ευρωπαϊκού Νότου και διερευνά την ποικιλομορφία των καλλιτεχνικών αναζητήσεων, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις, τις καλλιτεχνικές πρακτικές που γεννήθηκαν μέσα από τον αγώνα για ελευθερία, καθώς και την ενεργή κληρονομιά τους. Συγκεκριμένα, εστιάζει στις δεκαετίες του 1960 και 1970, τη μετάβαση από τα αυταρχικά καθεστώτα στα δημοκρατικά πολιτεύματα και το ρόλο των καλλιτεχνών στη διεκδίκηση των πολιτικών ελευθεριών, με κύριους θεματικούς άξονες "Το Πρόσωπο του Εχθρού", την "Αντίσταση", την "Εξέγερση" και τη "Διέγερση".

Δημοκρατία
Γιάννης Γαΐτης , "Συνταγματάρχες", 1968

Η εκθεσιακή δραστηριότητα, η συγκρότηση καλλιτεχνικών ομάδων, ο κριτικός λόγος, ο ρόλος της αφηρημένης τέχνης, η ανάδειξη του κριτικού ρεαλισμού, η τέχνη της διαμαρτυρίας μέσω της αφίσας, της χαρακτικής και της performance, η διεκδίκηση της ορατότητας του σώματος σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η συνολικότερη εμπλοκή της τέχνης στη δημόσια σφαίρα επισφραγίζουν το αίτημα του εκδημοκρατισμού και αποτελούν σημαντικά πεδία έρευνας και εικαστικής δραστηριότητας.

Δημοκρατία
Nikias Skapinakis, Baigneuses/Bathers, 1971

Η έκθεση "Δημοκρατία" αποτελεί ένα συνολικό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 55 καλλιτέχνες και ομάδες καλλιτεχνών. Θα περιλαμβάνει 140 εικαστικά έργα, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και αφίσες, βιντεοπροβολές, performances. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, καθώς και ένα συνέδριο με θέμα τη δημοκρατία και τις εικαστικές τέχνες.

Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα
Εγκαίνια: 11 Ιουλίου 2024 (8 μ.μ.)
Κεντρικό Κτήριο - Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων - "Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός"

Ρένα Παπασπύρου, "Επιφάνειες - Οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη"

Ρένα Παπασπύρου επιφάνειες οδηγίες χρήσης
© Ανδριάνα Βουτσινά

Συνεχίζεται η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, "Επιφάνειες - Οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη" έως την Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου. Η Ρένα Παπασπύρου αντιλαμβάνεται στο έργο της την πόλη, ως ύλη και χώρο που γίνεται ζωγραφική εικόνα. Η έκθεσή της ξετυλίγεται σε 2 σημεία του κεντρικού κτηρίου της ΕΠΜΑΣ, ξεκινώντας από την είσοδο με το έργο Baalbeks Ι που ανήκει στη συλλογή του μουσείου και στη συνέχεια καταλαμβάνοντας τον όροφο -1. Παρουσιάζει έργα της Ρένας Παπασπύρου που αντιπροσωπεύουν όλα τα στάδια της δουλειάς της από το 1976 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει δύο νέα έργα που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση.

Συνεχίζονται οι ξεναγήσεις στην έκθεση "Επιφάνειες – οδηγίες χρήσης" της Ρένας Παπασπύρου με την θεωρητικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Σοφία Ελίζα Μπουράτση.

Ημερομηνίες: Τετάρτη 10 και Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 7 μ.μ.
Διάρκεια ξενάγησης: 1 ώρα. Είσοδος: δωρεάν
Εγγραφές: events@nationalgallery.gr
Είσοδος δωρεάν. Κρατήσεις: events@nationalgallery.gr

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Από την επιφάνεια στον χώρο

Μέσα από την περιήγηση στον τρίτο όροφο της μόνιμης έκθεσης της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης, το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα προσκαλεί τα παιδιά και τους εφήβους σε μια περιδιάβαση στον κόσμο της τρισδιάστατης εννοιολογικής τέχνης, με τη ματιά κάποιων από τους σημαντικότερους και τις σημαντικότερες εικαστικούς του 20ου αιώνα. Μαζί με τα παιδιά, ανακαλύπτουμε τον πλούτο της δημιουργικής έκφρασης, σε μια εικαστική διαδρομή στην ατμοσφαιρική προοπτική και τα σύγχρονα περιβάλλοντα των εικαστικών εγκαταστάσεων. Κάθε έργο είναι ένα ταξίδι στην εξέλιξη της τέχνης και της κοινωνίας, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι δημιουργοί των τελών του 20ου αιώνα διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν τη συλλογική οπτική μνήμη.

Χώρος: Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ημερομηνία: Τετάρτη 10 Ιουλίου & Τετάρτη 17 Ιουλίου στις 6 μ.μ.
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr

Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου

Μετά την αυξημένη ανταπόκριση του κοινού στο πρόγραμμα, τον Ιούλιο η Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες της στα παιδιά 6-12 ετών, προσκαλώντας τα να ανακαλύψουν τον πολύχρωμο κόσμο του μουσείου. Μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού της Emma Lewis με τίτλο: "The Museum of Me", ένα ξεχωριστό ταξίδι ανακάλυψης στο χώρο του μουσείου ξεκινά.

Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ημερομηνία: Σάββατο 13 Ιουλίου στις 12 μ.μ. & Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 6 μ.μ.

Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη, επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ, Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr

Ξεναγήσεις

Τοπιογραφία- Εικόνες της Ελλάδας

Συνεχίζοντας τον κύκλο των θεματικών ξεναγήσεων στις μόνιμες συλλογές της ΕΠΜΑΣ, θα ταξιδέψουμε και τον Ιούλιο σε όμορφα τοπία της Ελλάδας. Στη θεματική αυτή ξενάγηση θα δούμε πόσο άλλαξε η Ελλάδα, αλλά και πόσο ίδιο παρέμεινε το τοπίο της με το πέρασμα του χρόνου. 

Ημερομηνία: Σάββατο, 20 Ιουλίου
Χώρος ξενάγησης: Μόνιμες Συλλογές ΕΠΜΑΣ
Υπεύθυνη θεματικών ξεναγήσεων: Μαρίνα Τομαζάνη επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο email edu.episkepseis@nationalgallery.gr

Παράρτημα ΕΠΜΑΣ Ναύπλιο

Έκθεση: Γιάννης Ψυχοπαίδης: "Οι αγωνιστές του ’21"

Οι αγωνιστές του ’21
Γιάννης Ψυχοπαίδης, Λόντος Αντρέας | Παράρτημα ΕΠΜΑΣ Ναύπλιο

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης δημιουργεί μια πινακοθήκη πορτρέτων "των αγωνιστών του '21", αποδίδοντας τις μορφές των αγωνιστών χωρίς εξιδανικεύσεις και φιλαρέσκειες. Οι ήρωες μέσα από έντονα φωτεινά χρώματα και μέσα από το μαυρόασπρο της ξυλογραφίας εγγράφονται στη συλλογική μνήμη ως φορείς του διαχρονικού μηνύματος για ελευθερία, αποδεικνύοντας ότι ο απόηχος του αγώνα παραμένει πάντα ισχυρός και πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους καλλιτέχνες.

Το βλέμμα "των αγωνιστών του ΄21" προσκαλεί το θεατή να αποκαλύψει όλες εκείνες τις δυνάμεις που έκρυβαν μέσα τους οι ήρωες, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, και συγχρόνως επιχειρείται ένας διάλογος με τα έργα της ηρωικής απεικόνισης της Ελληνικής Επανάστασης, που παρουσιάζονται στο παράρτημα, δίνοντας αισθητή μορφή στον ιστορικό χαρακτήρα της πόλης του Ναυπλίου.

Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου
Εγκαίνια: Δευτέρα 22 Ιουλίου (8 μ.μ.)
Διάρκεια: 22 Ιουλίου 2024 - 28 Φεβρουαρίου 2025

Θεατρική παράσταση: "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος"

Σοφία Καψούρου
Σοφία Καψούρου, "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος"

Διαβάστε Επίσης

Η βραβευμένη με το Διεθνές Βραβείο της Ανατολίας Σοφία Καψούρου παρουσιάζει στον προαύλιο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης Ναυπλίου, το θεατρικό μονόλογό της "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" για μία και μοναδική παράσταση. Στην Πανσέληνο του Ιουλίου, κάτω από το φως του φεγγαριού, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική θεατρική εμπειρία. Ένα ταξίδι στον χρόνο, όπου το σήμερα θα συνομιλήσει με τα χρόνια του αγώνα του '21 και η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους θα ζωντανέψει ξανά μέσα από τη ζωή της Ζωής Διαμάντως Διμισκή, μητέρας του αρχιστράτηγου Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ένα αντιπολεμικό έργο σε καιρό πολέμου. Ένα έργο ύμνος στη γυναίκα και την ελευθερία της.

Ο αντισυμβατικός και σαρωτικός μονόλογος της Σοφίας Καψούρου "Καραϊσκάκενα, o Θρύλος" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά, με την ίδια στον ρόλο της Καραϊσκάκενας, εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων των Τουρκικών Κρατικών Θεάτρων τον Νοέμβριο του 2023 και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην εμβληματική σκηνή Üsküdar Tekel Stage του Εθνικού Θεάτρου της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, αποτελώντας μία σημαντική και ιστορική στιγμή για τις δύο γειτονικές χώρες.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 21 Ιουλίου, ώρα 9.30 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Λίγο ακόμα σινεμά στην ταράτσα του ΕΜΣΤ

Ο θερινός κινηματογράφος CineFIX στο μουσείο παρουσιάζει μια φεμινιστική προβολή.

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις του "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"

Μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και δράσεις για παιδιά και εφήβους πάνω στο θεματικό άξονα της σύγκρουσης θα δοθούν, με ελεύθερη είσοδο, σε αρχαιολογικούς χώρους στην Πρέβεζα, τους Δελφούς, την Καβάλα, το Ρέθυμνο, τη Μαρώνεια, τη Λαμία, τη Λέσβο, τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (1-7/7)

Η πολυδιάστατη ναυτική παράδοση των Κυκλάδων, μια ακόμα ιχνηλάτηση της γυναικείας δημιουργίας στην ελληνική τέχνη και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Έργα γυναικών πλημμυρίζουν και πάλι την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

Το αφιέρωμα "Στη σκιά, Μέρος ΙΙ" εξετάζει τη γυναικεία συμβολή στην τέχνη του 20ού αιώνα.

"Care Ecologies": Το State of Concept επανεξετάζει τις πρακτικές φροντίδας στη σύγχρονη εποχή

Μια νέα ομαδική έκθεση διερευνά πώς εκδηλώνεται η φροντίδα σήμερα και αν οι πρακτικές της μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια.

Πόσο σαρκοβόρες είναι οι εκδόσεις Carnívora;

Με αφορμή το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ που πραγματοποιείται σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα και Χανιά έως τις 29 Ιουνίου, αναζητήσαμε και μιλήσαμε με τα κορίτσια που βρίσκονται πίσω από τις αγαπημένες εκδόσεις Carnívora.