Τι είναι το "lismonir" και πώς μια ομάδα καλλιτεχνών το μετέτρεψε σε έκθεση;

Το It’s all, oh so souvenir to me! γιορτάζει 10+1 χρόνια λειτουργίας με ένα νέο, πρωτότυπο πρότζεκτ.

Lismonir Δήμητρα Δερμιτζάκη

Άραγε θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε Lismonir;

Με αυτή την ερώτηση, η πλατφόρμα It’s all, oh so souvenir to me! για τα 10+1 χρόνια της, προσέγγισε 7 δημιουργικούς ανθρώπους για να εξερευνήσουν την λέξη lismonir, η οποία ξεπήδησε μεταξύ αστείου και σοβαρού, ως αντίθετο του Souvenir, εκκινώντας από την λέξη "λησμονώ”. Με σκοπό να δημιουργηθούν σκέψεις και ροή για τα επόμενα βήματα της πλατφόρμας, αναζητάται αν το lismonir είναι έννοια προσεγγίσιμη και τι θα μπορούσε αυτή να περικλείει, αν παίρνει μορφή, σάρκα και οστά και με τι μέσα.

Lismonir
Κώστας Μπίσας

Διοργανώνοντας μια σειρά από δημιουργικές συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι κλήθηκαν να έχουν ενεργό ρόλο σε θέματα ενδιαφέροντος και ασκήσεις διερεύνησης, η ομάδα εργασίας εξερεύνησε και εξέλιξε την σκέψη της με σκοπό να συστηθεί με την αρχικά άγνωστη έννοια του lismonir και κατόπιν την υλικότητά της.

Μέσα από πολλές ώρες συζητήσεων, αναζητήσεων, σκέψεων και δημιουργικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μελών της ομάδας εργασίας, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν καθεμία και καθένας την δική της/του πρόταση για lismonir. Όλα τα περιεχόμενα της έκθεσης του lismonir είναι εκδοχές αυτού, φέροντας την προσωπική σφραγίδα κάθε δημιουργού. Κάποιες με περίσσιο humor και ειρωνεία, άλλες με έμφαση στο αισθητικό αποτέλεσμα, και άλλες με μεγαλύτερη σοβαρότητα, οι συμμετοχές χρησιμοποιούν ποικίλες τέχνες και τεχνοτροπίες για να αποτυπώσουν την έννοια του lismonir, μια έννοια που τελεί ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Σε αυτή την πρώτη έκθεση για το lismonir, παρουσιάζονται οι προτάσεις της αρχικής ομάδας εργασίας. Με σκοπό να υπάρξει επόμενη ανοιχτή έκθεση στο μέλλον, από τις 4 έως τις 20 Ιουλίου μπορείτε να εκτεθείτε στις απαρχές της έρευνας του lismonir.

Lismonir
Κατερίνα Καμπράνη

Με έντονο το στοιχείο της διάδρασης, του πειραματισμού και του διαλόγου, η έκθεση δεν επιδιώκει να επανακαθορίσει την έννοια του σουβενίρ, αλλά να εστιάσει σε δεδομένα που κείτονται μπροστά μας και να τα ερμηνεύσει ελεύθερα, ποικιλοτρόπως και δημιουργώντας επιπλέον ερωτήματα. Ανοίγοντας έτσι ένα διάλογο που δεν αρκείται στο σωστό ή το λάθος.

Την έκθεση επιμελείται η Άννα Πολυδώρου.

Τα έργα

Λησμονολόγιο - Δήμητρα Δερμιτζάκη
Μια performance και μια βίντεο εγκατάσταση.
Το Λησμονολόγιο είναι μια μίξη αναλογικού και ψηφιακού τόπου, όπου κανείς καλείται να τοποθετήσει μια ανάμνηση, όχι να για να μην ξεχαστεί, αλλά τουναντίον, ώστε να διαλυθεί για πάντα. Είναι μια performance, μιας -από πολύ κοντά- παρατήρησης της ανθρώπινης κατάστασης στην προσπάθεια της να ξεχάσει κάτι που επιθυμεί. Αλησμονώ, λησμονώ και γράφω στο λησμονολόγιο με μια ελπίδα ή έναν φόβο. Οι performers ρωτούν τον θεατή: 
 "Αν ήξερες, αν μονάχα ήξερες πως γράφοντας εδώ κάτι, αυτό θα εξαφανίζονταν για πάντα, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Τι θα έγραφες;"

Με τον όρο Lismonir μου έρχεται στο μυαλό η ενεργητική προσπάθεια κάποιου να ξεχάσει. Κι αν έχουμε μάθει ότι με την επανάληψη βοηθάμε τον εαυτό μας να θυμηθεί, πώς θα νιώθαμε αν ανακαλύπταμε πως με την επανάληψη βοηθάμε τον εαυτό μας να ξεχάσει; 

Η performance θα παρουσιαστεί δύο φορές (στις 9 μ.μ. & στις 10 μ.μ.) το βράδυ των εγκαινίων. Έπειτα κατά την διάρκεια της έκθεσης το κοινό θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει αντί της performance την βίντεο εγκατάσταση. Η διάρκεια της performance θα είναι 18 λεπτά. 

Καλλιτεχνική Σύλληψη - Σκηνοθεσία:  Δήμητρα Δερμιτζάκη 
Φωτογραφίες - Βίντεο: Μαρίλη Ζάρκου 
Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Κούμπος, Αγγελική Μπεβεράτου 

RECYCLIR - Κατερίνα Καμπράνη
Έχετε βαρεθεί εκείνο το σουβενίρ από το ταξίδι στο Παρίσι; Κάθε φορά που το βλέπετε, σκέφτεστε πόσο κιτς είναι; Αλλά δεν το πετάτε λόγω τύψεων; Σας έχουμε την λύση!

Η Κατερίνα Καμπράνη παρουσιάζει το "RECYCLIR” την πρώτη και μοναδική υπηρεσία ανακύκλωσης προϊόντων μνήμης. Εξερευνώντας τις έννοιες της μνήμης, της λήθης και της εφήμερης φύσης του καταναλωτισμού, σε έναν κόσμο όπου η βιομηχανία σουβενίρ αντικατοπτρίζει τον αδιάκοπο κύκλο της γρήγορης μόδας, το RECYCLIR προσφέρει μια χιουμοριστική λύση για την υπερβολική ποσότητα των σουβενίρ σας.
Φέρτε τις δικές σας αναμνήσεις προς ανακύκλωση στον πρώτο ενεργό σταθμό RECYCLIR!

Στον κάδο μπορείτε να πετάξετε οποιοδήποτε προϊόν μνήμης, από το μαγνητάκι από το τελευταίο σας ταξίδι, τα εταιρικά δώρα από πρόπερσι τα Χριστούγεννα μέχρι και τα αναμνηστικά από τον τελευταίο σας χωρισμό.

Ας το παραδεχτούμε: δεν είναι όλες οι αναμνήσεις φτιαγμένες για να διαρκούν για πάντα! RECYCLIR. Για μία βιώσιμη διαχείριση των παλιών, ανεπιθύμητων και ξεχασμένων προϊόντων αναμνήσεων.

OFFERINGS - Μυρτώ Λυκοπούλου
Ένα διαδραστικό installation όπου οι μνήμες θα αναδυθούν ή θα ξεχαστούν μέσα από την εκτόνωση, το σπάσιμο!

Plausible Athens - Κώστας Μπίσας
Πώς θα ήταν η Αθήνα ως ανθεκτική κοινότητα; Πώς θα μπορούσε να εξυπηρετεί ήπια κατοίκους και επισκέπτες; Πώς θα μεριμνούσε για τους ανθρώπους της με τις υπό διαμόρφωση κλιματικές συνθήκες και τεχνολογικές εξελίξεις; Ο χάρτης "Plausible Athens" είναι ένας ονειρικός, ιδεαλιστικός και στα όρια του (μη) ρεαλιστικού χάρτης του κέντρου της πόλης των Αθηνών που θα μπορούσε και να υπάρχει. Ένα όνειρο από εκείνα που βλέπει κανείς λίγο πριν ξυπνήσει και πασχίζει όλη την ημέρα να θυμηθεί και να περιγράψει με λεπτομέρεια. Μια φευγαλέα καθαρή ματιά που ξεθωριάζει στη στιγμή. Άραγε, θα θέλαμε να ζήσουμε σε μια τέτοια Αθήνα;

Fragmented Tale - Γιώργος Μπουρνουσούζης
Ο τοίχος ενός κτιρίου μπορεί να έχει δει ιστορίες δεκαετιών. Άγνωστες κι ανήκουστες για εμάς, συνήθως καταγράφονται σε στρώσεις διαφορετικών υλικών. Αυτό το άθροισμα ιστοριών, δημιουργεί ένα οπτικό αποτέλεσμα που κάνει το μυαλό να ταξιδεύει σε φανταστικές ιστορίες.

Καινοθυμία - Δημοσθένης Σερκετζής
Η καινοθυμία είναι μία τελετουργία που σχετίζεται με την ανάγκη του περιηγητή να ζήσει εμπειρίες με τρόπο νέο, καινούργιο. Η ουσία της καινοθυμίας ως τελετουργίας έγκειται στο σεβασμό της στιγμής και του τώρα, με στόχο τη βιωματική εξέλιξη.

Η τελετουργία πραγματοποιείται μέσω ενός μηχανισμού δημιουργίας καινών ενθυμίων, αναμνηστικών φτιαγμένων από "σπασμένες” αναμνήσεις που στόχο έχουν να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη για τη δημιουργία νέων δράσεων, νέων εμπειριών και εν τέλει νέων αναμνήσεων.

Η τελετουργία χωρίζεται σε τρία μέρη. Ξεκινά με την επιλογή μιας ανάμνησης για "θυσία”, συμβολίζοντας το γεγονός που ανήκει στο παρελθόν και θα αποτελέσει τη πρώτη ύλη για το νέο. Στη συνέχεια τελείται η διάλυση της ανάμνησης, το σπάσιμο του παλιού για να έρθει το καινούργιο, καταλήγοντας στο τεχνούργημα της καινοθυμίας, το αναμνηστικό της τελετουργίας που θα αποτελέσει το νοητικό καύσιμο για ό,τι έπεται.

ΛΗΣΜΟΝΙΤΗΡΙ ή απόξεση μνήμης - Ήρα Σπαγαδώρου
Τι είναι η μνήμη και τι η ανάμνηση. Πως επιλέγει ο εγκέφαλος να καταγράφει πληροφορίες; Γιατί επιλέγουμε να κρατάμε αναμνηστικά και που πραγματικά μας χρησιμεύουν; Σουβενίρ, κιτς memorabilia κ.α. που χρησιμεύουν στην ανάκληση του παρελθόντος. Και αν δεν… αν θέλουμε να ξεχάσουμε πως γίνεται να διαγράψουμε κάτι, να το σβήσουμε από την μνήμη όταν ο εγκέφαλος επίμονα το κρατάει και το φέρνει ξανά στο παρόν και δεν βυθίζεται στην λήθη; Αν υπήρχε αντικείμενο σβησιματος, αναίμακτης αφαίρεσης γεγονότων από την μνήμη, θα το επιλέγαμε;

Ένα αντικείμενο από ελαφρόπετρα, (πολύ γνωστή χρήση της ελαφροπετρας είναι το τρίψιμο για να κάνουμε απολέπιση στα ξερά σημεία του σώματος, να ξύνουμε και να διώξουμε τα νεκρά κύτταρα) να τρίβει, αφαιρεί, σβήνει, πετάει τις νεκρές αναμνήσεις. Δεν ξέρoυμε αν τρίβοντας θα καταφέρει όντως να καθαρίσει τις αναμνήσεις άλλα σίγουρα μπορεί να καθαρίσει πολλά.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Κατερίνα Καμπράνη, Μυρτώ Λυκοπούλου, Κώστας Μπίσας, Γιώργος Μπουρνουσούζης, Δημοσθένης Σερκετζής, Ήρα Σπαγαδώρου

Εγκαίνια: 4/7 (8 μ.μ.)

Info: It’s all, oh so souvenir to me! | 4-20/7 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σαβ.: 10.30 π.μ. – 5 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Lismonir

  • Μεικτά Μέσα

Η πλατφόρμα It’s all, oh so souvenir to me! προσέγγισε 7 δημιουργικούς ανθρώπους για να εξερευνήσουν την λέξη lismonir, η οποία ξεπήδησε μεταξύ αστείου και σοβαρού, ως αντίθετο του Souvenir, εκκινώντας από την λέξη “λησμονώ”. Με σκοπό να δημιουργηθούν σκέψεις και ροή για τα επόμενα βήματα της πλατφόρμας, αναζητάται αν το lismonir είναι έννοια προσεγγίσιμη και τι θα μπορούσε αυτή να περικλείει, αν παίρνει μορφή, σάρκα και οστά και με τι μέσα. Μέσα από πολλές ώρες συζητήσεων, αναζητήσεων, σκέψεων και δημιουργικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μελών της ομάδας εργασίας, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν ο καθένας τη δική του πρόταση για τον όρο lismonir. Όλα τα περιεχόμενα της έκθεσης είναι εκδοχές αυτού, φέροντας την προσωπική σφραγίδα κάθε δημιουργού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Care Ecologies": Το State of Concept επανεξετάζει τις πρακτικές φροντίδας στη σύγχρονη εποχή

Μια νέα ομαδική έκθεση διερευνά πώς εκδηλώνεται η φροντίδα σήμερα και αν οι πρακτικές της μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/06/2024

Πόσο σαρκοβόρες είναι οι εκδόσεις Carnívora;

Με αφορμή το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ που πραγματοποιείται σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα και Χανιά έως τις 29 Ιουνίου, αναζητήσαμε και μιλήσαμε με τα κορίτσια που βρίσκονται πίσω από τις αγαπημένες εκδόσεις Carnívora.

"The Water Or The Wave": Η έκθεση που αναδεικνύει τις Σπέτσες σε κέντρο εικαστικής εξερεύνησης

Το "α" ταξίδεψε μέχρι τις Σπέτσες και πήρε μία γεύση από το πολύ ενδιαφέρον εικαστικό πρότζεκτ που παρουσιάζει το AMA House, μέσω του οποίου φέρνει σε διάλογο δύο ταλαντούχες δημιουργούς.

Το Athens Digital Arts Festival γιόρτασε 20 χρόνια ψηφιακής επανάστασης

Το ADAF 2024: Techno(s)cene ήταν μια μεγάλη γιορτή για τον ψηφιακό πολιτισμό, που τίμησε την πλούσια ιστορία του φεστιβάλ και της ευρύτερης σκηνής της ψηφιακής τέχνης.

"Slugfest": Ένα μίνι φεστιβάλ κόμιξ και εικονογράφησης για όσους αγαπούν να διαβάζουν ή να δημιουργούν κόμιξ

Το φεστιβάλ θα περιέχει τριήμερο μπαζάρ, έκθεση εικονογράφησης, life drawing, workshops για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις κομιξ, ομιλίες, προβολές ταινιών live performance και dj set.

"H βιογραφία ενός λογισμικού": Όταν η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται συνδημιουργός ενός σεναρίου

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας και η μουσικοσυνθέτρια Μελίνα Παξινού παρουσιάζουν ένα συνεργατικό έργο στους Δελφούς, με ελεύθερη είσοδο.

"Το ''and all our world is dew'' δεν είναι μια έκθεση για την χειροτεχνία και την τεχνολογία"

Η επιμελήτρια της φετινής έκθεσης του Deree – The American College of Greece μας ξεναγεί στους χώρους της όπου χειρωναξία, τεχνολογία και μεταφυσική, επιστήμη και ποίηση, διαπλέκονται σε ιστορικά και σύγχρονα έργα.