"H βιογραφία ενός λογισμικού": Όταν η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται συνδημιουργός ενός σεναρίου

Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας και η μουσικοσυνθέτρια Μελίνα Παξινού παρουσιάζουν ένα συνεργατικό έργο στους Δελφούς, με ελεύθερη είσοδο.

H βιογραφία ενός λογισμικού

Ο Γιώργος Δρίβας και ο πολιτιστικός οργανισμός Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI), στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός", παρουσιάζουν τη Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Ιουλίου το πολυμεσικό έργο "H βιογραφία ενός λογισμικού". Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το ΥΠΠΟ.

Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος που έχει ξεχάσει τα πάντα προσπαθεί με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή να θυμηθεί την ζωή που έζησε; Κι αν αυτός ο άνθρωπος δεν έχει ξεχάσει τα πάντα; Αν αυτός ο άνθρωπος δεν αντιδρά καν σαν άνθρωπος; "H Βιογραφία Ενός Λογισμικού" είναι μια πολυμεσική δράση, σε έμπνευση και υλοποίηση του εικαστικού καλλιτέχνη Γιώργου Δρίβα σε συνεργασία με τη μουσικοσυνθέτρια Μελίνα Παξινού, που διερευνά και παρουσιάζει την εξέλιξη προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) μέσα από την κινούμενη εικόνα, τη φωτογραφία και τη μουσική. Η αυθεντία του δημιουργού και η μέχρι τώρα θεωρούμενη – αποκλειστικότητα της δημιουργικότητάς του διαταράσσεται ή διανθίζεται μέσα από τη δυνατότητες αυτών των προγραμμάτων να δημιουργήσουν εκ του μηδενός μετά την αρχική τροφοδότησή τους από την ανθρώπινη νόηση.

H βιογραφία ενός λογισμικού

Παραφράζοντας το Μπένγιαμιν, "Τι συμβαίνει άραγε με το έργο τέχνης στην εποχή της μηχανικής δημιουργίας του;" Ή με μία πιο προκλητική ερμηνεία "Τι γίνεται με τον άνθρωπο στην εποχή της μηχανικής δημιουργίας του;", ο Γιώργος Δρίβας παρουσιάζει την ταινία "The biography of a Software", ένα κατ’ αρχήν δικό του συγγραφικό και σκηνοθετικό δημιούργημα στο οποίο προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης επεμβαίνουν στο σενάριο και γίνονται συνδημιουργοί. Σε αυτό το πλαίσιο διερεύνησης της σχέσης ανθρώπου-δημιουργού και μηχανής, δημιουργείται και το μουσικό ηχοτοπίο της Μελίνας Παξινού. Η μουσικός και συνθέτης διευρύνει το διάλογο και τις "απόψεις" ενός έξυπνου λογισμικού. Επιχειρώντας πιθανές συζεύξεις με τις μουσικές της αναφορές δημιουργεί το soundtrack του έργου που θα παρουσιάσει ζωντανά και τις δύο ημέρες της εκδήλωσης με την συνεργασία τριών μουσικών.

H βιογραφία ενός λογισμικού

Ο Γιώργος Δρίβας είναι εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής. Το έργο του έχει παρουσιασθεί ως ατομική έκθεση ή αφιέρωμα, στο Annex του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2020), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (ΕΜΣΤ, 2018 και 2009), στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης (Galleria Nazionale d’ Arte Moderna, 2017), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (2014) καθώς και σε περισσότερες από 150 ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και διεθνώς. Με την βιντεοεγκατάσταση "Εργαστήριο Διλημμάτων" εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας το 2017. Έχει λάβει διαχρονικά πολυάριθμα διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Eργα του αποτελούν μέρος της συλλογής του Eθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας και του Ιδρύματος In Between Art Film (Ρώμη, Ιταλία).

H βιογραφία ενός λογισμικού

Χώρος φιλοξενίας το "πι" (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού), στους Δελφούς, το πρόσφατα αναστηλωμένο από τον πολιτιστικό οργανισμό Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής, που έχει σχεδιαστεί από τον κορυφαίο Έλληνα αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη και τον γιο του, Πέτρο, στα τέλη του 1950. 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Θεοδωρίδης, Δημήτρης Κλωνής.

H βιογραφία ενός λογισμικού

Χρήσιμες πληροφορίες 
Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. H προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού: www.allofgreeceoneculture.gr

Τις δύο ημέρες του προγράμματος θα υπάρχει δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο από την Αθήνα (Πλατεία Συντάγματος) προς τους Δελφούς με αυθημερόν επιστροφή μετά το τέλος της εκδήλωσης. Η κράτηση για κάθε δρομολόγιο είναι υποχρεωτική.

Για κρατήσεις θέσεων στο λεωφορείο, συμπληρώστε τη φόρμα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Δευτέρα 1 και Τρίτη 2 Ιουλίου 2024
Ώρα προσέλευσης: 8.30 μ.μ.
Ώρα έναρξης: 9 μ.μ.
Διάρκεια: 50’ 
Χώρος: π, Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού (πρώην παβιγιόν Πικιώνη), Δελφοί

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Care Ecologies": Το State of Concept επανεξετάζει τις πρακτικές φροντίδας στη σύγχρονη εποχή

Μια νέα ομαδική έκθεση διερευνά πώς εκδηλώνεται η φροντίδα σήμερα και αν οι πρακτικές της μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/06/2024

Πόσο σαρκοβόρες είναι οι εκδόσεις Carnívora;

Με αφορμή το 16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ που πραγματοποιείται σε Αθήνα, Χαλκίδα, Λευκάδα και Χανιά έως τις 29 Ιουνίου, αναζητήσαμε και μιλήσαμε με τα κορίτσια που βρίσκονται πίσω από τις αγαπημένες εκδόσεις Carnívora.

"The Water Or The Wave": Η έκθεση που αναδεικνύει τις Σπέτσες σε κέντρο εικαστικής εξερεύνησης

Το "α" ταξίδεψε μέχρι τις Σπέτσες και πήρε μία γεύση από το πολύ ενδιαφέρον εικαστικό πρότζεκτ που παρουσιάζει το AMA House, μέσω του οποίου φέρνει σε διάλογο δύο ταλαντούχες δημιουργούς.

Το Athens Digital Arts Festival γιόρτασε 20 χρόνια ψηφιακής επανάστασης

Το ADAF 2024: Techno(s)cene ήταν μια μεγάλη γιορτή για τον ψηφιακό πολιτισμό, που τίμησε την πλούσια ιστορία του φεστιβάλ και της ευρύτερης σκηνής της ψηφιακής τέχνης.

"Slugfest": Ένα μίνι φεστιβάλ κόμιξ και εικονογράφησης για όσους αγαπούν να διαβάζουν ή να δημιουργούν κόμιξ

Το φεστιβάλ θα περιέχει τριήμερο μπαζάρ, έκθεση εικονογράφησης, life drawing, workshops για μικρούς και μεγάλους, παρουσιάσεις κομιξ, ομιλίες, προβολές ταινιών live performance και dj set.

"Το ''and all our world is dew'' δεν είναι μια έκθεση για την χειροτεχνία και την τεχνολογία"

Η επιμελήτρια της φετινής έκθεσης του Deree – The American College of Greece μας ξεναγεί στους χώρους της όπου χειρωναξία, τεχνολογία και μεταφυσική, επιστήμη και ποίηση, διαπλέκονται σε ιστορικά και σύγχρονα έργα.

"Η μυστική δροσιά της Ύδρας" μέσα από την εικαστική ματιά της Κατερίνας Σεραφετινίδου

Η ζωγράφος εμπνέεται για τα έργα της από την έρευνα και τις περιπλανήσεις της, χειμώνα και καλοκαίρι, στο νησί της Ύδρας.