"Το τραπέζι ανάμεσα στα κρεβάτια" είναι ένα καλλιτεχνικό πείραμα πάνω στην ιδέα της συλλογικότητας σε μια "άγνωστη" στοά της Αθήνας

Η έκθεση ανοίγει μια υπόθεση εργασίας πάνω στην κατοίκηση και από κοινού χρήση του κατασκευασμένου κόσμου.

Το τραπέζι ανάμεσα στα κρεβάτια

H ομαδική έκθεση "Το τραπέζι ανάμεσα στα κρεβάτια", που παρουσιάζεται μέχρι και τις 13/6 στη στοά του Γρυπάρειου Μεγάρου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στη Σοφοκλέους ανοίγει μια υπόθεση εργασίας πάνω στην κατοίκηση και από κοινού χρήση του κατασκευασμένου κόσμου, όπως ένα τραπέζι βρίσκεται μεταξύ αυτών που κάθονται γύρω του. Το κατασκευασμένο τραπέζι ως κοινός χώρος, μας φέρνει μαζί και ταυτόχρονα μας εμποδίζει να "πέσουμε ο ένας πάνω στον άλλον" (Χάνα Άρεντ, "Ανθρώπινη  κατάσταση"). Αντίθετα το κρεβάτι είναι ατομικό, ή καλύτερα ιδιωτικό, και υποστηρίζει την επιστροφή στα πράγματα του εαυτού. 

Το τραπέζι ανάμεσα στα κρεβάτια

Από αυτή την σκέψη προκύπτουν βασικές συναρτήσεις γύρω από την ιδέα της συλλογικότητας, της συνεργασίας και της συντήρησης του εαυτού που εξετάζονται στην έκθεση ως εκδοχές του κόσμου των πραγμάτων. Επιλέγοντας για το εγχείρημα έναν χώρο του δημόσιου Πανεπιστημίου, ένα αίθριο, ασκεπές και περίκλειστο εντός του αστικού ιστού, τοποθετούνται απτές εκδοχές αποσταθεροποίησης του κατασκευασμένου κόσμου.

Το τραπέζι ανάμεσα στα κρεβάτια

Συμμετέχουν οι: Ilie Paun Capriel (ΗΠΑ), Αναστασία Δούκα (Ελλάδα), Han Gil Jang (Ν. Κορέα), Michaela Murphy (ΗΠΑ), Κώστας Ρουσσάκης (Ελλάδα), Jiyoung Yoon (Ν.Κορέα) 

Info: Γρυπάρειο Μέγαρο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Σοφοκλέους 1, | 6-13/6 | Ώρες λειτουργίας: 3-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

H performance της Μichaela Murphy πραγματοποιείται στις 6 μ.μ. και 8 μ.μ. 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ξεναγήσεις στην έκθεση "1967-1974. Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση: Ζωή, Τέχνη, Προπαγάνδα" από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο

Ανακαλύπτοντας τη διττή πολιτιστική και ιδεολογική πραγματικότητα της επταετίας της δικτατορίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/01/2025

Τελευταία ευκαιρία για την έκθεση "Ένδυμα Ψυχής" στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση αναδεικνύει την τέχνη του ελληνικού ενδύματος μέσα από τη μοναδική σύνθεση φωτογραφίας και κεντητικής, με πάνω από 70 παραδοσιακές φορεσιές να "ντύνουν" σύγχρονα πρόσωπα και να αφηγούνται την ιστορία του ελληνισμού.

Ένα graphic novel μάς μαθαίνει πώς αναπαράγεται η κοινωνική ανισότητα

Η "Διάκριση" της Τιφέν Ριβιέρ, εμπνευσμένη από το έργο του κοινωνιολόγου Πιερ Μπουρντιέ, κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου υποδέχεται το 2025 με διαλέξεις και επιστημονικό συμπόσιο

Μια σειρά ξεχωριστών εκδηλώσεων που συνδυάζουν την επιστήμη, την ιστορία και την τέχνη, αναδεικνύοντας την πολύτιμη συμβολή του στη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

"Κοινός Τόπος": Αφιερωματική έκθεση στο πολυδιάστατο έργο του Γιώργου Δουατζή στο Λόφος art project

Η τέχνη συναντά τη ζωή και το έργο του Γιώργου Δουατζή, μέσα από μια αφιερωματική έκθεση που αναδεικνύει τη βαθιά του σχέση με την ποίηση, τη ζωγραφική και τη δημιουργική σκέψη.

"Τέχνη Νοημοσύνη. Αναδρομή σαν μισή ανάσα": Η πολυδιάστατη καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Μανουσάκη

Η αναδρομική έκθεση του καλλιτέχνη αποτελεί ένα πολυδιάστατο ταξίδι στις δημιουργικές του αναζητήσεις από το 1969 έως το 2024, συνθέτοντας μια εμπειρία τέχνης και συναισθημάτων.

"Τοπιογραφία": 20 χρόνια ζωγραφικής εξερεύνησης της φύσης από τον Αχιλλέα Χρηστίδη

Μια αναδρομή στη δημιουργική πορεία του καλλιτέχνη, αναδεικνύοντας την πρωτότυπη προσέγγισή του στην αναπαράσταση της φύσης και την αφηγηματική δύναμη των τοπίων του.