"A Future for the Past" στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού: Τι σχέση έχει η μαρμαρογλυπτική με το σύγχρονο design;

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει μια εικαστική εγκατάσταση που αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της τηνιακής μαρμαροτεχνίας.

A future for the past © Nicoletta Menti

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, σε συνεργασία με το atelier μαρμάρου on·entropy και την Ingenious Loci ΑΜΚΕ, παρουσιάζει την Τρίτη 4 Ιουνίου (8 μ.μ.) την έκθεση-εγκατάσταση "A Future for the Past", που στοχεύει στη διάδοση και ενίσχυση της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής μέσω του σύγχρονου design. Η έκθεση-εγκατάσταση στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού αποτελεί έναν σταθμό στο διετές ερευνητικό πρόγραμμα υπό την επιμέλεια της Maria Cristina Didero με τον ίδιο τίτλο, το οποίο προσεγγίζει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό.

A Future for the past
© Antonis Theodoridis

Η αρχέγονη τέχνη της επεξεργασίας του μαρμάρου σε αυτό το νησί των Κυκλάδων έχει συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Μάλιστα, η Σχολή Καλών Τεχνών και Μαρμαρογλυπτικής του Πύργου Τήνου αποτελεί ένα από τα τρία μόνο σημεία στον κόσμο όπου εξασκείται αυτή η τέχνη. 

Διαβάστε Επίσης

Η μαρμαρογλυπτική της Τήνου, μια τέχνη ζωντανή εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει συνυφανθεί με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και των Κυκλάδων γενικότερα. Είναι όμως και μια τέχνη που μέσα από την κιναισθητική γνώση, έτσι όπως αυτή έχει διασωθεί από γενιά σε γενιά, μπορεί να δημιουργήσει δυνατές συνδέσεις. Ειδικά σε μια περίοδο εντατικής τουριστικοποίησης της Τήνου, η συσχέτιση της μαρμαρογλυπτικής με ένα σύγχρονο εικαστικό πλαίσιο μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα του "ανήκειν" και, μέσω της ενδυνάμωσης της συλλογικής ταυτότητας των Τηνιακών, να αποτελέσει έναν παράγοντα βελτίωσης του επιπέδου ζωής τους, κοινωνικά και οικονομικά.

A future for the past
© Nicholas Mastoris

"Κάποτε άκουγες τα παιδιά να παίζουν με τον μαντρακά στον δρόμο του Πύργου, κάποτε άκουγες το νερό να τρέχει, τις καμπάνες, οι πόρτες των σπιτιών και τα εργαστήρια μαρμαροτεχνίας ήταν ανοιχτά για όλους, σήμερα το μέρος είναι γεμάτο με μαγαζιά και δεν υπάρχει ένδειξη μαρμαροτεχνίας. Κάποτε, τα μαρμαράδικα και οι εκκλησίες ήταν χώροι όπου περνούσαμε μεγάλο μέρος του χρόνου και της εργασίας μας", δηλώνει ένας Τήνιος γλύπτης.

Αυτήν ακριβώς δυνατότητα δημιουργίας συνδέσεων επιθυμεί να αναδείξει το πρόγραμμα "A Future for the Past", στο οποίο εντάσσεται η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 4 Ιουνίου. Με κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος ένα γλυπτό-τραπέζι από μάρμαρο Διονύσου, προϊόν συνεργασίας του atelier μαρμάρου on·entropy και του τηνιακού γλύπτη-εικαστικού Δημήτρη Σκαλκώτου, η έκθεση, διάχυτη σε διάφορα σημεία της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία συνομιλίας ανάμεσα σε εκθέματα των συλλογών Βυζαντινής & Μεταβυζαντινής Τέχνης και Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου και σύγχρονες δημιουργίες Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, οι οποίες με τη σειρά τους συνδιαλέγονται με γλυπτικά αντικείμενα σύγχρονου design από μάρμαρο. Ένας τέτοιος διάλογος αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ παλαιού και νέου και ανιχνεύει τρόπους αλληλοσυμπλήρωσης, ώστε να μπορούν και τα δύο, παραδοσιακή μαρμαροτεχνία και σύγχρονο design, να συμπορευθούν προς το μέλλον.

A future for the past
© Antonis Theodoridis

Τα έργα Τηνιακών μαρμαρογλυπτών στην έκθεση-εγκατάσταση επιλέχθηκαν λόγω των ιδιαίτερων πολιτιστικών τους αναφορών. Περιλαμβάνουν αντικείμενα με έμπνευση από την εκκλησιαστική τέχνη και τη λαογραφία και πολλά από αυτά διακοσμούν προσόψεις κατοικιών και εξωτερικούς χώρους στο χωριό Πύργος, ένα ανοιχτό μουσείο της τέχνης του μαρμάρου. 

Η έκθεση-εγκατάσταση φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη μετά από μια ανάλογη παρουσίαση πέρυσι στην έκθεση 5VIE Design Week στο Μιλάνο, η οποία απέσπασε περισσότερες από 30 αναφορές στον τύπο (Wallpaper*, Design Miami, La Republica) και μια ειδική μνεία στο Salone Sustainability Award 2023. Ακολουθεί μια συνάντηση-γιορτή με ποικίλες δράσεις και εργαστήρια στην Τήνο, λεπτομέρειες για την οποία θα ανακοινωθούν σύντομα. Πρόκειται για μια καινοφανή συνέργεια του τοπικού με το διεθνές και του παραδοσιακού με το σύγχρονο στο συγκεκριμένο πεδίο χειροτεχνικής εργασίας, συνέργεια που έχει ως στόχο να συμβάλει στο μέλλον τόσο του σύγχρονου σχεδιασμού σε μάρμαρο όσο και της μαρμαρογλυπτικής παράδοσης, καθιστώντας την Τήνο αναγνωρίσιμο κόμβο πολιτιστικού πλούτου.

Για τους δημιουργούς του "A Future For The Past", "το design δεν αφορά αποκλειστικά μία όμορφη και άνετη καρέκλα, αλλά τις γενιές ανθρώπων και το σύνολο γνώσης που χρειάζονται για να δημιουργηθεί κάτι. Η σύνδεσή τους με την ύλη αλλά και οι μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις είναι η ουσία του craftsmanship. Αυτά συχνά θεωρούνται δεδομένα ή παραβλέπονται, ενώ θα πρέπει να αναδειχθούν, ειδικά σε μια γρήγορα μεταβαλλόμενη εποχή."

Παράλληλη εκδήλωση

Τρίτη 4 Ιουνίου, 5.30 μ.μ.
Η έκθεση-εγκατάσταση "A Future for the Past" έχει επίκεντρο τους ανθρώπους πίσω από την παραδοσιακή μαρμαρογλυπτική και το σύγχρονο design. Έτσι, την Τρίτη 4 Ιουνίου, θα προηγηθεί των εγκαινίων μια συνάντηση με ομιλητές τους ίδιους του συντελεστές: Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες και διεθνείς επιμελητές του design και της τέχνης.

Επιδίωξη των συντελεστών είναι να επικοινωνήσουν μέσα από τα πεπραγμένα και τα λόγια τους τη γοητεία του μαρμάρου, υλική και άυλη, να εμπνεύσουν τους νέους δημιουργούς και να κινητοποιήσουν τους παλαιότερους, έτσι ώστε η τέχνη αυτή να συνεχιστεί με έναν ευφάνταστο και καινοτόμο τρόπο. Διευρύνοντας την κεντρική ιδέα της έκθεσης "A Future for the Past", η συνάντηση αυτή προσκαλεί σε διαθεματικό διάλογο καταξιωμένους επιμελητές, κριτικούς τέχνης και designers από όλο το φάσμα της σύγχρονης μαρμαρογλυπτικής, οι οποίοι επηρεάζουν ενεργά τη σχέση μεταξύ design και χειροτεχνίας σήμερα.

Ομιλητές:
Jean Blanchaert, επιμελητής τέχνης & design
Ernesta del Cogliano, ιδρύτρια πολιτιστικού θεσμού 5VIE
on·entropy, designers
Δημήτρης Σκαλκώτος, γλύπτης- εικαστικός
Νίκος Φόρτωμας, μαρμαρογλύπτης
Λεωνίδας Χαλεπάς, διευθυντής Σχολής Μαρμαρογλυπτικής Πανόρμου, Τήνος

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων η εκδήλωση θα προβάλλεται σε live streaming.

Επιμέλεια έκθεσης-εγκατάστασης και συντονισμός ομιλιών: Maria Cristina Didero, ανεξάρτητη επιμελήτρια σύγχρονου design και συγγραφέας.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

A Future for the Past: Η μαρμαρογλυπτική συναντά το σύγχρονο design

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση εστιάζει στη διάδοση και ενίσχυση της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής μέσω του Σύγχρονου Design και πραγματοποιείται στο πλαίσιο ενός διετούς προγράμματος με τον ίδιο τίτλο, το οποίο, σε συνεργασία με το ατελιέ μαρμάρου on.entropy και υπό την επιμέλεια της Maria Christina Didero, αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της μαρμαροτεχνίας στην Τήνο, μέσω και της συνομιλίας της με τον σύγχρονο πολιτισμό. Η μαρμαρογλυπτική στον ελλαδικό χώρο ενέχει ιστορική σημασία ως μια τέχνη που ασκείται αδιάκοπα για χιλιετίες και έχει συνυφανθεί με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Παράλληλα, αποτελεί έναν εν δυνάμει ερευνητικό πρόγραμμα μέσα στο οποίο εντάσσεται η εν λόγω έκθεση-κιναισθητική γνώση, έτσι όπως αυτή τέχνη της μαρμαρογλυπτικής μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της του νησιού και, κατ’ επέκταση, στη περίοδο εντατικής τουριστικοποίησης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Μόλις "έπεσε" η "Ύπουλη νύχτα" του Αντώνη Ζαΐρη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ενύπνιο η νέα ποιητική συλλογή που είναι ντυμένη με λέξεις που πιθανόν να χάνονται με το φως της μέρας.

Το Hunny Bunny υποδέχεται το "Εκεί που σκάει το Ρήμα"

Το μπαρ θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Μιχάλη Τσιανίκα.

"Στην πόρτα": Αυτό είναι το νέο βιβλίο των εκδόσεων Ποταμός

Κυκλοφόρησε μόλις από τον εκδοτικό οίκο η νουβέλα του Κώστα Μίντζηρα.

ΑI Translation Slam: Τεχνητή νοημοσύνη Vs μεταφραστές στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Ινστιτούτο προσκαλεί το κοινό σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό λογοτεχνικής μετάφρασης. Είσοδος ελεύθερη.

Από τη χουντική βαρβαρότητα στην αδέσμευτη σκέψη: Νέα έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ

Το αφιέρωμα συνδιοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το Αρχείο της ΕΡΤ.

ΕΜΣΤ & Εθνική Πινακοθήκη τιμούν την ιστορική γκαλερίστα και ιδρύτρια του Πανελλήνιου Συλλόγου Αιθουσών Τέχνης, Τζούλια Δημακοπούλου

Το αφιέρωμα είναι η πρώτη κοινή δράση μεταξύ των δύο μουσείων στο πλαίσιο του δημοσίου προγράμματός τους.