"Αντηχήσεις": Σύγχρονη ελληνική τέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Η έκθεση συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικότητας της περιοχής, καθώς το αρχαίο πνεύμα συμπορεύεται και συναντιέται με την σύγχρονη τέχνη.

Αντηχήσεις

Σε έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στα αρχαία εκθέματα και στα εμπνευσμένα από αυτά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, με καταγωγή από την Ηλεία, στοχεύει η έκθεση "Αντηχήσεις" που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας. Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, περιφερειακής διευθύνσεως του Υπουργείου Πολιτισμού, και των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ζωγράφου, επίκουρου καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ζωγράφου Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οι επτά από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία, που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή και σημαντικές αναφορές στην ιστορία του τόπου, συμμετέχουν στην έκθεση, που δημιουργεί μια εύρυθμη συνομιλία ανάμεσα στις δικές τους σύγχρονες εικαστικές προτάσεις και στα εκθέματα του Μουσείου. Η έκθεση συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικότητας της περιοχής, καθώς το αρχαίο πνεύμα συμπορεύεται και συναντιέται με την σύγχρονη τέχνη.

Αντηχήσεις
Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος ξεναγεί τους επισκέπτες της εκθέσεως "Αντηχήσεις" κατά την διάρκεια των εγκαινίων.

Με σεβασμό και συγκίνηση, οι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν τα έργα που παρουσιάζουν από την ένδοξη τοπική ιστορία. Σχηματικές απεικονίσεις από τους Κενταύρους, τις ζωομορφικές αναπαραστάσεις λεόντων, φυτικά μοτίβα, αφαιρετικά γεωμετρικά σχήματα και χρηστικά αντικείμενα στην εξέλιξή τους, γίνονται η συνέχεια της ιστορίας του γενέθλιου τόπου που τιμάται διαχρονικά. Αυτή η έκθεση είναι επιπλέον και φόρος τιμής στην πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη του νομού Ηλείας.

Αντηχήσεις

Όπως σημειώνει η ζωγράφος Εβίτα Δουφεξή Κανέλλου, η οποία και κίνησε τα νήματα για την υλοποίηση της έκθεσης από κοινού με τον Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο: "Η σχέση μου με τον Πύργο, την αγαπημένη πατρίδα μου και τους ανθρώπους εκεί είναι διαρκής και άρρηκτη. Θέλω να προσφέρω όσα περισσότερα μπορώ στον τόπο μου. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμβάλει έμπρακτα στην συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς και θεματολογίας που προέρχεται από την περιοχή, όπως συμβαίνει και μέσα από την παρούσα έκθεση. Ενθουσιάστηκα από την πρώτη στιγμή που άρχισε η συνομιλία μαζί τους και ένοιωσα υπερήφανη που διορατικοί επιστήμονες υπηρετούν και προβάλουν τον τόπο. Όλοι μας στοχεύουμε να γίνουν κατανοητές οι πολιτιστικές δυνατότητες που έχει η περιοχή μας σε διεθνές επίπεδο".

Από την πλευρά του ο ζωγράφος και επίκουρος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος επισημαίνει: "Η έκθεση εισάγει τους θεατές σε μια αρμονική σύγκρουση κόσμων, όσο και αν αυτό ακούγεται παράταιρο. Αρχαία αντικείμενα, κάποτε σύμβολα ενός ευσεβούς και επιφανούς πολιτισμού, στέκονται τώρα πλησίον των δυναμικών δημιουργιών σύγχρονων καλλιτεχνών. Αυτός ο διάλογος τονίζει το πώς οι ρίζες του παρελθόντος συνεχίζουν να τρέφουν το ανθισμένο δέντρο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Καθώς, ως επισκέπτες ενός μουσείου, κοιτάμε αγάλματα θεοτήτων, βλέπουμε ταυτοχρόνως την παρουσία τους και την επιρροή τους να επενεργούν στο έργο των σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι, εμπνευσμένοι από την πλούσια κληρονομιά τους, δύνανται να παρουσιάσουν νέες προτάσεις, εκδοχές και αντηχήσεις στις συναντήσεις μας με τα αρχαία έργα της πέτρας και του πηλού που εκτίθενται στις προθήκες του Μουσείου της Ολυμπίας."

Αντηχήσεις
Από αριστερά προς τα δεξιά: Εβίτα Κανέλλου - Δουφεξή, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Ερωφίλη - Ίρις Κόλια, Αννίτα Πατσουράκη, Αγγέλικα Κοροβέση.

Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη που επιμελείται την έκθεση, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: "Οι καλλιτέχνες με ποικιλία εκφράσεων, συνευρέθηκαν με κοινό διάλογο δημιουργικού πνεύματος και κοινών οραμάτων εκεί, όπου γίνονται κατανοητές οι πανανθρώπινες έννοιες συντελώντας ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς."

Info: Αρχαιολογικό Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας | 26/4-31/7 | Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 8 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.