"Heart of Darkness": Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Joseph Conrad μέσα από μια έκθεση

Η Gallery 3Portes συνδυάζει εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία καλώντας σύγχρονους καλλιτέχνες να εμπνευστούν από το έργο του Conrad.

Heart of Darkness

Τι θα γινόταν αν μια έκθεση διαπνεόταν από τη λογοτεχνία; Αυτή είναι η πρόκληση την οποία έθεσε στον εαυτό της η Gallery 3Portes, δίνοντας για όνομα του επόμενου έργου της τον τίτλο ενός από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά έργα του Joseph Conrad, το "Heart of Darkness”.

Η Gallery 3Portes προσκάλεσε τους σύγχρονους καλλιτέχνες Αλίκη Παππά και Νίκο Σεπετζόγλου να παρουσιάσουν για πρώτη φορά μαζί, μια επιλογή έργων, με σκοπό να καθιερώσουν μια μεταφορική αρχή μεταξύ του λογοτεχνικού πνεύματος και της εικαστικής τους ευαισθησίας. Αυτή η σκηνογραφική ερμηνεία του έργου του Conrad εντός της γκαλερί, δημιουργεί έναν ευαίσθητο χώρο σε σχέση με τη σκοτεινή και ανησυχητική αισθητική που είναι τόσο χαρακτηριστική και αναγνωρίσιμη.

Heart of Darkness

Αναλογιζόμενοι μια έκθεση σύγχρονης τέχνης βασισμένη σε ένα ανάγνωσμα, η γκαλερί προσκαλεί τον θεατή να ανακαλύψει πώς η λογοτεχνία μπορεί να επηρεάσει ένα καλλιτεχνικό έργο λειτουργώντας ως μήτρα.

Heart of Darkness

Δεν είναι η πρώτη φορά που το "Heart of Darkness” γίνεται αντικείμενο διασκευής: η πιο γνωστή είναι η ταινία "Apocalypse Now” του Francis Ford Coppola το 1979. Η κατεξοχήν σύγχρονη ιστορία του Conrad, γραμμένη το 1902, είναι ακόμη ανοιχτή σε ερμηνείες. Βίαιη κριτική της αποικιοκρατίας, επίδειξη της αλλοτριωτικής επιθυμίας του ανθρώπου να κυριαρχήσει με κάθε κόστος και ανάλυση της πολύπλοκης σχέσης του με τις αδάμαστες δυνάμεις της φύσης, το λογοτεχνικό αυτό έργο αποτελεί ανεξάντλητη έμπνευση για το παρόν και το μέλλον, ακόμη και για τις εικαστικές τέχνες. Έτσι, όταν το σκοτάδι είναι πιο γόνιμο από το φως, αρχίζει ένα μυητικό ταξίδι, του οποίου η σκοτεινή διαδρομή φωτίζει  περισσότερο απ' ό,τι κρύβει. Ένα άλμα στο άγνωστο με πυκνό συναισθηματικό κλίμα, που χαρακτηρίζεται από το πηγαινέλα μεταξύ του έντονου μαύρου και του chiaroscuro, όπου αυτό το ζευγάρι εικαστικών καλλιτεχνών δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε αυτή την ασύλληπτη παραδοξότητα.

Heart of Darkness

Μεταξύ των ανθρωπόμορφων σχεδίων της Αλίκης Παππά και της δομικής δύναμης του μαύρου στα αντικείμενα του Νίκου Σεπετζόγλου, το μαύρο δεν είναι πλέον το χρώμα της απώλειας και του πένθους, αλλά γίνεται προάγγελος και αποκαλυπτικός παράγοντας. Μέσα από μια επιλογή σημαντικών έργων, η έκθεση αυτή μας καλεί να διαβάσουμε, να κοιτάξουμε και να νιώσουμε το υπνωτικό σκοτάδι. Ένα μυητικό ταξίδι, στα όρια του φανταστικού, στην καρδιά μιας γης που δεν φαίνεται πλέον γήινη, το "Heart of Darkness" μας σταματά στο σημείο μηδέν της ιστορίας, όπου αρχίζει η πολύπλοκη κατασκευή της ουσίας μας. Άμορφη ύλη σε ένα απροσδιόριστο και ακαθόριστο εκτός τόπου, αυτό το σκοτάδι γίνεται από μόνο του το κέντρο του σύμπαντος, όπου η γεύση του αιώνιου είναι ακόμα αισθητή. Τότε είναι που το αδιαπέραστο συναντά τους δικούς του δαίμονες.

Την έκθεση επιμελούνται οι Sophie Fardella και Τάσος Καλιακάτσος

Info: 3Portes | 20/4-21/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6-10 μ.μ., Δευτ., Τετ.: 6-8 μ.μ., Σαβ.: 1-3 μ.μ. και κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.