Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει μία νέα σειρά ξεναγήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα παραρτήματά της, καλωσορίζοντας τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.
Δείτε το πρόγραμμα
Ρένα Παπασπύρου, "Επιφάνειες – Οδηγίες χρήσης* Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη"
Λόγω της μεγάλης επιτυχίας και ανταπόκρισης του κοινού παρατείνεται η έκθεση της Ρένας Παπασπύρου, "Επιφάνειες – Οδηγίες χρήσης * Η διαλεκτική ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη" έως την Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου. Η Ρένα Παπασπύρου αντιλαμβάνεται στο έργο της την πόλη, ως ύλη και χώρο που γίνεται ζωγραφική εικόνα. Η έκθεσή της ξετυλίγεται σε 2 σημεία του κεντρικού κτιρίου της ΕΠΜΑΣ, ξεκινώντας από την είσοδο με το έργο Baalbeks Ι που ανήκει στη συλλογή του μουσείου και στη συνέχεια καταλαμβάνοντας τον όροφο -1. Παρουσιάζει έργα της Ρένας Παπασπύρου που αντιπροσωπεύουν όλα τα στάδια της δουλειάς της από το 1976 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει δύο νέα έργα που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση. Το έργο της Παπασπύρου στο σύνολό του θέτει θεμελιώδη ερωτήματα γύρω από την πολλαπλότητα της εικόνας, τη σχέση της ύλης (αντικειμενικός κόσμος) με το βλέμμα (υποκειμενικότητα), την αισθητική εμπειρία της καθημερινής ζωής και τη δυνατότητα του ανθρώπινου νου να δημιουργεί εικόνες και να κάνει ελεύθερους συνειρμούς. Η έκθεση εστιάζει επίσης στο γεγονός ότι η Ρένα Παπασπύρου - γυναίκα, μάνα, καλλιτέχνης και πρώτη γυναίκα καθηγήτρια σε εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς της μετατρέποντάς την σε καλλιτεχνικό πεδίο έρευνας και δημιουργίας. Και έτσι, την υπερβαίνει.
Ρένα Παπασπύρου – παρουσίαση καταλόγου
Μία βραδιά με τη Ρένα Παπασπύρου στον κήπο της ΕΠΜΑΣ
Την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 8 μ.μ., θα παρουσιαστεί ο κατάλογος της Ρένας Παπασπύρου για την έκθεση "Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης”, μέσα από συζήτηση με την Ρένα Παπασπύρου, τη Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια της ΕΠΜΑΣ, τη Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης και τον Χριστόφορο Μαρίνο, ιστορικό τέχνης και επιμελητή του οποίου η διδακτορική διατριβή είναι αφιερωμένη στο έργο της Παπασπύρου.
Η ξεχωριστή αυτή εκδήλωση θα κλείσει με μία εκδήλωση - έκπληξη: αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη βραδιά, θα παρουσιαστούν με πρωτότυπο τρόπο έργα της Ρένας Παπασπύρου στον κήπου του μουσείου.
Και αυτό το μήνα θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις για το κοινό:
-Τετάρτη 12 Ιουνίου, πριν την παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης
Η ξενάγηση θα γίνει από τη Ρένα Παπασπύρου, τη Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια ΕΠΜΑΣ και τη Σοφία Ελίζα Μπουράτση, θεωρητικό τέχνης & επιμελήτρια της έκθεσης
-Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 7 μ.μ.
Η ξενάγηση θα γίνει από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση, σε διάλογο με τη Ρένα Παπασπύρου, τον Σταμάτη Σχιζάκη και την Τίνα Πανδή, ιστορικούς τέχνης και επιμελητές του ΕΜΣΤ.
-Τετάρτη 26 Ιουνίου, στις 7 μ.μ.
Η ξενάγηση θα γίνει από την Σοφία Ελίζα Μπουράτση, σε διάλογο με τη Ρένα Παπασπύρου.
Είσοδος δωρεάν. Κρατήσεις: events@nationalgallery.gr
Σημείο συνάντησης: στον όροφο -1 του κεντρικού κτηρίου της ΕΠΜΑΣ.
Γιώργος Σικελιώτης: στις γειτονιές του κόσμου
Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων
Η έκθεση "Γιώργος Σικελιώτης: Στις γειτονιές του κόσμου" διοργανώνεται από το Ίδρυμα Κομνηνός σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης και μέλη της οικογένειας του ζωγράφου. Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Γιώργου Σικελιώτη από το 1935 μέχρι τη δεκαετία του 1970, ώστε να διαφανεί η εξέλιξη - τεχνική και θεματική- της τέχνης του. Βιοπαλαιστές της Καισαριανής, μητέρες με παιδιά, κόρες, ζευγάρια, γιορτές, θρησκευτικές σκηνές, νησιωτικά τοπία και μοναστήρια απαρτίζουν το πανόραμα της πορείας του καλλιτέχνη στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος. Την έκθεση συμπληρώνει η σημαντική σειρά χαρακτικών με αγγλικά αστικά και βιομηχανικά τοπία των αρχών της δεκαετίας του ‘70 με τίτλο Παλιά Αγγλία και η προβολή αφιερώματος της ΕΡΤ του 1975, από τη σειρά Έλληνες δημιουργοί. Την έκθεση θα συνοδεύει λεπτομερής έκδοση.
Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη Ορφανοπούλου.
Διάρκεια: 21 Ιουνίου - 21 Ιουλίου
Το Ποίημα Επιστρέφει σε Ηχώ: Διάλογοι με την Theresa Hak Kyung Cha (1951 - 1982)
Η έκθεση παρουσιάζει μέρος του πολυσχιδούς, πειραματικού και σημαντικού έργου της πρωτοποριακής Κορεατοαμερικανίδας εικαστικού και ποιήτριας, Theresa Hak Kyung Cha, σε διάλογο με Ελληνίδες καλλιτέχνιδες για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με αφετηρία τη χρήση αρχαιοελληνικών αναφορών στη διαμόρφωση μιας φεμινιστικής και αντιαποικιακής ποιητικής στο εμβληματικό της βιβλίο Dictée (1982), η έκθεση διερευνά πώς το έργο της Cha μπορεί να συνομιλήσει με έργα νεότερων καλλιτεχνών και τεκμήρια από τη συλλογή αρχείου του ΙΣΕΤ, ανιχνεύοντας τις αντηχήσεις του στο εντόπιο χθες και το σήμερα. Στην έκθεση παρουσιάζονται βίντεο, σλάιντ, φωτογραφίες και κείμενα που χρονολογούνται από το 1975 μέχρι το 1982, στα οποία διαφαίνεται η θεματική και υφολογική πληθώρα του έργου της καλλιτέχνιδας. Η έκθεση, μαζί με το δημόσιο πρόγραμμα που τη συνοδεύει, επιχειρεί να ενώσει ένα σύνολο εγχώριων και διασυνοριακών φωνών με το έργο της Cha, αναδεικνύοντας την καίρια σύνδεσή του με τη σύγχρονη τέχνη στην Ελλάδα και διευρύνοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις έννοιες της εντοπιότητας και της ιστορικότητας γύρω από την αφήγηση, τη μνήμη, την απώλεια, την αντίσταση και το τραύμα.
Σύλληψη – Επιμέλεια: Κατερίνα Στάμου
Στην έκθεση συμμετέχουν: Theresa Hak Kyung Cha, Δήμητρα Ιωάννου, Sujin Lee, Κλωνάρη-Θωμαδάκη (αρχείο ΙΣΕΤ), Κωνστάντζα Καψάλη, Καρολίνα Κρασούλη, Αθηνά Κουμπαρούλη, Μπία Ντάβου (αρχείο ΙΣΕΤ), Μυρτώ Ξανθοπούλου, Λήδα Παπακωνσταντίνου (αρχείο ΙΣΕΤ), Άσπα Στασινοπούλου (αρχείο ΙΣΕΤ), Μαρία Χριστοφορίδου, Word Mord {Komminuτέρας tentacle}
Στο δημόσιο πρόγραμμα συμμετέχουν: Υπατία Βουρλούμη, Σταματίνα Δημακοπούλου, Δήμητρα Ιωάννου, Νάγια Μαγαλιού, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Έλενα Χαμαλίδη
Συντονισμός - Παραγωγή: Νατάσσα Τσαροπούλου
Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης (ΙΣΕΤ) - Με την υποστήριξη της ΕΠΜΑΣ
Διάρκεια: 14 Ιουνίου – 31 Ιουλίου
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Η ΕΠΜΑΣ ανοίγει τις πόρτες της στα παιδιά 6-12 ετών, προσκαλώντας τα να ανακαλύψουν τον πολύχρωμο κόσμο του μουσείου. Μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού της Emma Lewis με τίτλο: "The Museum of Me”, ένα ξεχωριστό ταξίδι ανακάλυψης στο χώρο του μουσείου ξεκινά.
Χώρος: Κεντρικό κτήριο ΕΠΜΑΣ, Ημερομηνία: Σάββατο, 29 Ιουνίου, στις 12 μ.μ.
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη, επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ, Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr
Ιστορίες από τον Κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης
Τον Ιούνιο, οι ξεναγήσεις στον ανθισμένο κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης συνεχίζονται, αναζητώντας μία δροσερή διαφυγή στην καρδιά του αστικού τοπίου. Ξεκινώντας την περιήγησή μας από την είσοδο και στη συνέχεια τον προαύλιο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, μεταφερόμαστε στον ξεχωριστό κόσμο της Nεοελληνικής γλυπτικής. Σε ένα μικρό πράσινο καταφύγιο στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την ποικιλία των γλυπτών που διακοσμούν την είσοδο και τον κήπο του μουσείου, ανακαλύπτοντας τις ανεξερεύνητες ιστορίες που κρύβονται πίσω από κάθε έργο τέχνης. Πώς μεταφράζουν τα κινητικά γλυπτά του Τάκι το φύσημα του ανέμου; Γιατί ταξιδεύει στο χώρο και το χρόνο το Πουλί Ι της Φρόσως Μιχαλέα; Πώς συνομιλεί η ποιητική γλυπτική της Σπείρας του Κώστα Βαρώτσου με το γειτονικό άγαλμα του Δρομέα αλλά και ευρύτερα, με το αστικό τοπίο; Αυτές και άλλες ιστορίες της συλλογής Νεοελληνικής γλυπτικής της Εθνικής Πινακοθήκης αποκαλύπτονται σε μία εικαστική περιήγηση, που σκοπό έχει να διασυνδέσει τη μουσειακή εμπειρία με τη ζωή στην πόλη.
Ημέρες & Ώρες Διεξαγωγής: Σάββατο 1 Ιουνίου, στις 12 μ.μ. & Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 6 μ.μ.
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: edu.episkepseis@nationalgallery.gr
"Με λένε Θάλασσα”
Φόρεσε την καλύτερή σου διάθεση και σκέψου τη θάλασσα που αγαπάς… Αλήθεια, πες μου, η θάλασσά σου είναι… Μικρή ή απέραντη; Καταγάλανη, πράσινη ή μήπως γαλαζοπράσινη; Διάφανη, ασημένια ή σκούρα; Ρηχή ή βαθιά; Ήρεμη ή φουρτουνιασμένη; Την αισθάνεσαι κρύα ή δροσερή; Θα ήθελες να είναι πρωί, απόγευμα ή βράδυ; Την προτιμάς στον καυτό ήλιο ή στο μενεξεδί δειλινό; Ακούς τη φωνή της…;
Για παιδιά 3-5 ετών
Χώρος διεξαγωγής: Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ημέρες & Ώρες διεξαγωγής: Σάββατο 8 και 15 Ιουνίου, στις 10.15 π.μ.
Ιδέα – Παρουσίαση: Φρύνη Καρζή, Μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: ekarzi@nationalgallery.gr
"Οι τοίχοι αφηγούνται"
Διαγενεακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Γιαγιάδες, Παππούδες και Παιδιά
Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου υποδέχεται τον Ιούνιο με το διαγενεακό πρόγραμμα "Οι τοίχοι αφηγούνται" στην έκθεση της Ρένας Παπασπύρου "Επιφάνειες, Οδηγίες Χρήσης – Η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη." Γιαγιάδες, παππούδες και εγγόνια που θα επισκεφτούν την έκθεση θα αντικρίσουν το εναλλασσόμενο αστικό τοπίο της Αθήνας, με επεμβάσεις από την καλλιτέχνιδα, οι οποίες θα τους προσφέρουν ευκαιρίες να εμπνευστούν τα ‘Επεισόδια στην ύλη’.
Χώρος διεξαγωγής: Κεντρικό Κτήριο ΕΠΜΑΣ
Ημέρες & Ώρες διεξαγωγής: Σάββατο 1 Ιουνίου στις 11 π.μ. και Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 12 μ.μ.
Ιδέα – Παρουσίαση: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: ekarzi@nationalgallery.gr
"Υπαίθριες Αναζητήσεις στην Εθνική Γλυπτοθήκη"
Ελάτε να ανακαλύψουμε τον υπαίθριο χώρο της Εθνικής Γλυπτοθήκης. Πόσα, άραγε, γλυπτά υπάρχουν; Ποιος ο συμβολισμός ή η ιδεολογία που εκφράζουν; Πώς κάποια έργα διατηρούν ιστορικές μνήμες; Πώς η ποίηση μετατρέπεται σε έργο τέχνης; Πώς με χιούμορ και ειρωνεία εκφράζεται κριτική στην κοινωνία;
Χώρος διεξαγωγής: Εθνική Γλυπτοθήκη
Ημέρα & Ώρα Διεξαγωγής: Κυριακή 9 και 16 Ιουνίου στις 10.30 π.μ.
Σχεδίαση & Διεξαγωγή: Φρύνη Καρζή, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ
Κρατήσεις: ekarzi@nationalgallery.gr
Ξεναγήσεις
Τοπιογραφία- Εικόνες της Ελλάδας
Στη θεματική αυτή ξενάγηση θα δούμε πόσο άλλαξε η Ελλάδα, αλλά και πόσο ίδιο παρέμεινε το τοπίο της με το πέρασμα του χρόνου. Θα γίνουμε τουρίστες στη χώρα μας μέσα από τα έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων. Αφετηρία του ταξιδιού μας θα είναι το τοπίο και τα στρατόπεδα της επανάστασης του ’21 και θα συνεχίσουμε στο ελληνικό τοπίο μέσα από μια βόλτα στο Θησείο και τις Μυκήνες του 1850 κάνοντας και πολλές "νοητές αναρριχήσεις" στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Μετά θα βάλουμε πλώρη για τα φωτεινά νησιωτικά τοπία των δεκαετιών 1910-1920 κι έπειτα, θα κάνουμε βόλτα στο αστικό τοπίο και θα παραξενευτούμε από την ερημιά των δρόμων της περιόδου του μεσοπολέμου. Θα κλείσουμε τον 20ό αιώνα πίνοντας καφέ σε ένα από τα πιο γνωστά καφενεία της Αθήνας, το Καφενείο ΝΕΟΝ. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μεταφοράς του σήμερα και θα δούμε πώς το τοπίο της ασφυκτικά γεμάτης πρωτεύουσας και τα απορρίμματά της, δημιουργούν τέχνη, καινούργια και ορμητική με έντονα χρώματα και ποικίλα υλικά.
Ημερομηνία: Σάββατο, 15 Ιουνίου
Χώρος ξενάγησης: Μόνιμες Συλλογές ΕΠΜΑΣ
Υπεύθυνη θεματικών ξεναγήσεων: Μαρίνα Τομαζάνη επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ
Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο email edu.episkepseis@nationalgallery.gr
Ξεναγήσεις στην Εθνική Γλυπτοθήκη
Μετά τη μεγάλη επιτυχία των ξεναγήσεων που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες στην Εθνική Γλυπτοθήκη, και λίγο πριν συμπληρώσει τα 20 χρόνια λειτουργίας της, προγραμματίζονται και για το μήνα Ιούνιο δύο ακόμα ξεναγήσεις. Την Τετάρτη, 12 και την Τετάρτη 26 Ιουνίου, η επιμελήτρια της συλλογής Νεοελληνικής και Ευρωπαϊκής Γλυπτικής Τώνια Γιαννουδάκη θα ξεναγήσει το κοινό στη μόνιμη έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη. Είναι η μοναδική έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, συγκεντρωμένα, έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων γλυπτών και να παρακολουθήσει την αρχή και την εξέλιξη της Γλυπτικής από την ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη παρουσιάζονται επίσης μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτά ξένων καλλιτεχνών της συλλογής της Πινακοθήκης.
Παράρτημα ΕΠΜΑΣ Ναύπλιο
Μια πρωτότυπη δράση, ένα απογευματινό Sleepover για παιδιά 5-10 ετών θα πραγματοποιηθεί το Ιούνιο στο παράρτημα Ναυπλίου. Η δράση sleepover θα αρχίσει με μουσικοκινητικό εργαστήρι στην αυλή του Μουσείου, δίπλα στα υπαίθρια γλυπτά. Λες να κρύβονται πλάσματα στην αυλή; Λες να δημιουργούν ήχους και να τους βάζουν στη σειρά όλους μαζί; Μήπως ο γνωστός μας από τους μύθους, Ορφέας είναι εκεί και συνθέτει μαζί τους μουσική; Τα παδιά καλούνται να εξερευνήσουν, ήχους, μύθους και μουσική στην αυλή του μουσείου και να φτιάξουν τα δικά τους μουσικά όργανα με αφορμή τον μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης. Στη συνέχεια θα ανακαλύψουν τον χώρο της μόνιμης συλλογής του μουσείου, υλοποιώντας δράσεις, βιώνοντας συγχρόνως μία σπάνια εμπειρία.
Το μουσικοκινητικό εργαστήρι υλοποιείται από τη μουσικοπαιδαγωγό Μάγια Παπαγεωργίου.
Η δράση του sleepover πραγματοποιείται με τη συμβολή των μουσειοπαιδαγωγών του εκπαιδευτικού τμήματος του Φουγάρου.
Ημερομηνία & ώρες διεξαγωγής: Πέμπτη 27 Ιουνίου, 6-10 μ.μ.
Παράρτημα Αίγινας - Μουσείο Χρήστου Καπράλου
To Moυσείο Χρήστου Καπράλου στην Αίγινα λειτουργεί απο το 2006 ως παράρτημα της ΕΠΜΑΣ. Οι αίθουσες του εργαστηρίου του Χρήστου Καπράλου στα Πλακάκια της Αίγινας άρχισαν να λειτουργούν ως μουσείο το 1995, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του γλύπτη. Στις αίθουσες και στον υπαίθριο χώρο του φιλοξενούνται γλυπτά του Καπράλου σε ξύλο, πωρόλιθο και μάρμαρο και ζωγραφικά του έργα, όλα φιλοτεχνημένα στην Αίγινα. Εκτίθενται επίσης δείγματα της μικρογλυπτικής του σε πηλό και μπρούντζο. Στα σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται το γύψινο εκμαγείο της σαράντα μέτρων μήκους πώρινης ζωφόρου Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου (1952-1956), καθώς και το σύνταγμα από κορμούς ευκαλύπτων Παρωδία από το Αέτωμα της Ολυμπίας (1971-1972).
Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Τι μας λένε τα αγάλματα;
Ένας υπέροχος κόσμος από Φιγούρες, Ζευγάρια, Οπλίτες, Νίκες, Κενταύρους, Κουκουβάγιες, Ανθρωπόμορφα Αγγεία "ζωντανεύουν" και μας μιλούν…..
Για παιδιά Νηπιαγωγείου
Υλικά και μορφές στην τέχνη του Χρήστου Καπράλου
Αναζητούμε τις μορφές, τους εικονογραφικούς τύπους και τις πρωταρχικές φόρμες στα γλυπτά του Χρήστου Καπράλου. Γνωρίζουμε τα υλικά που αξιοποίησε ο γλύπτης με έμφαση στον πωρόλιθο Αίγινας και στο ξύλο ευκαλύπτου. Θαυμάζουμε τη συνεχή αναζήτησή του για νέα υλικά και τρόπους έκφρασης.
Για μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού σχολείου
Το μνημείο της μάχης της Πίνδου
Κατανοούμε τους όρους ανάγλυφο, ζωφόρος, μελέτη, πρωτότυπο, εκμαγείο. Κάνουμε λόγο για τη σύλληψη του έργου, τη σύνθεση και το ανάγλυφό του και το συνδέουμε με τα ιστορικά γεγονότα, εστιάζοντας στο πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα του. Ανιχνεύουμε τη σχέση του γλύπτη με την μακραίωνη ελληνική παράδοση και τονίζουμε τον διάλογό του με τη σύγχρονή του ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα.
Για μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Γυμνασίου
Αναζητώντας τη μορφή της Μάνας
Ξεκινώντας από το άγαλμα της Μάνας και αφού εστιάσουμε στη μνημειακή του απλότητα, την εσωτερικότητα και τον συμβολικό του χαρακτήρα, συνεχίζουμε την εξερεύνησή μας στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Καπράλου και κατόπιν στις αίθουσες. Ποια γλυπτά απεικονίζουν Μάνα ή Μάνα με παιδί; Ποια είναι τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά τους και με ποιο τρόπο δηλώνει ο γλύπτης τη στοργή και τον άρρηκτο δεσμό μητέρας - παιδιού;
Για μαθητές Δημοτικού σχολείου και Γυμνασίου
Αναζητώντας το μύθο στο έργο του Χρήστου Καπράλου
Ο μακροχρόνιος διάλογος του Καπράλου με την αρχαία ελληνική μυθολογία και την αρχαία ελληνική τέχνη μας έχει χαρίσει πολλά και πολυσήμαντα γλυπτά σε διάφορες κλίμακες και ποικίλα υλικά. Μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό εργαστήριο ταξιδεύουμε στο ξεχωριστά ελκυστικό σύμπαν του Καπράλου από Άλογα, Κουκουβάγιες, Νίκες, Οπλίτες, απεικονίσεις της Δάφνης κ.ά. Συνθέσεις όπως Άρματα, Θησέας και Αντιόπη, Αγαμέμνων και Κλυταιμνήστρα, Κένταυρος και Λαπιθίδα, Αχιλλέας- Έκτορας, Ίκαρος μας εξιστορούν πολλά και γοητευτικά…. Εντοπίζουμε επίσης μινωικά σύμβολα, αλλά και κυκλαδικές επιρροές. Κορυφαίος μας σταθμός η Παρωδία από το αέτωμα της Ολυμπίας (1971- 1972). Μέσα από τις δέκα φιγούρες του, ζωντανεύει εμπρός μας ο μύθος της Κενταυρομαχίας.
Ανακαλύπτουμε πώς από το Δυτικό αέτωμα του ναού του Δία στην Ολυμπία εμπνεύστηκε ο Καπράλος για τη δική του μοναδική και μνημειακή δημιουργία. Αφηγούμαστε μύθους, κατανοούμε τους όρους παραστατικότητα και αφαιρετικότητα, αναζητούμε τις πιθανές πηγές έμπνευσης του Καπράλου από έργα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, ανιχνεύουμε εκλεκτικές συγγένειες των έργων του Καπράλου με έργα άλλων καλλιτεχνών, που αναφέρονται επίσης στην αρχαιότητα.
Για παιδιά Δημοτικού σχολείου και Γυμνασίου.
Ημέρες διεξαγωγής: Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιούνται τις ημέρες Τετάρτη ως Παρασκευή κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων. Η συμμετοχή των σχολικών τάξεων σε αυτά είναι δωρεάν.
Σχεδιασμός και υλοποίηση: Αρετή Πηγιαδίτη, ιστορικός της τέχνης, υπεύθυνη Παραρτήματος Αίγινας της ΕΠΜΑΣ - Μουσείου Χρήστου Καπράλου.
Περισσότερες πληροφορίες
Ρένα Παπασπύρου. Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης
Η έκθεση είναι η πρώτη μίας σειράς δράσεων που ανήκουν στο νέο πρόγραμμα του μουσείου με τίτλο "Ενδιάμεσος Χώρος". Πρόκειται για ένα ευέλικτο πρόγραμμα με συνεχή ροή ανάμεσα σε περιεκτικές ατομικές ή ομαδικές εκθέσεις, εργαστήρια, επιτελεστικές δράσεις, θεματικά αφιερώματα, παρουσιάσεις και διατομεακά προγράμματα που θα εστιάζει στη σύνδεση του "μέσα" με το "έξω" και θα ενεργοποιεί κάθε φορά διαφορετικούς χώρους τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου. Η έκθεση "Επιφάνειες, οδηγίες χρήσης. Η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην καθημερινότητα και την ύλη" έχει ως σημείο εκκίνησης το έργο Balbeeks που ανήκει στην συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και δείχνει μία γυναικεία μορφή να αναδύεται στον χώρο. Παρουσιάζει έργα της Ρένας Παπασπύρου που αντιπροσωπεύουν όλα τα στάδια της δουλειάς της από το 1976 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει δύο νέα έργα που δημιούργησε ειδικά για την έκθεση. Το έργο της Παπασπύρου στο σύνολό του θέτει θεμελιώδη Η έκθεση εστιάζει επίσης στο γεγονός ότι η Ρένα Παπασπύρου – γυναίκα, μάνα, καλλιτέχνης και πρώτη γυναίκα καθηγήτρια σε εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών - ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς της μετατρέποντάς την σε καλλιτεχνικό πεδίο έρευνας και δημιουργίας.