"Tsiaras, Poseidon & The Hyperbolic Horse": Ο Φίλιππος Τσιάρας δημιουργεί ένα σύμπαν από υπέρ-φαντασιακά άλογα

Ο Τσιάρας χρησιμοποιεί ό,τι υλικά και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης μπορεί να φανταστεί κανείς για να ανακαλύψει και να αποδομήσει το άλογο – φωτογραφία, ζωγραφική, κεραμική, μπρούτζο και γυαλί.

Tsiaras Poseidon & The Hyperbolic Horse

Η The Blender Gallery σε συνεργασία με τη Varvara Roza Galleries ανακοινώνει την αναδρομική έκθεση του διεθνούς εικαστικού Φίλιππου Τσιάρα με τίτλο "Tsiaras, Poseidon & The Hyperbolic Horse", στην οποία θα παρουσιαστεί δουλειά 30 ετών, με θεματικό επίκεντρο τα φημισμένα του άλογα. Tα εγκαίνια, στα οποία θα παρευρεθεί και ο εικαστικός, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1η Ιουνίου στις 6μ.μ..

Ο Έλληνας Θεός Ποσειδώνας – ο πρωταρχικός "υποκινητής και δαμαστής" των σεισμών και κυμάτων, η τρίαινα των θαλασσών – είναι, σύμφωνα με το μύθο, και ο δημιουργός του αλόγου. Η γενεαολογία του αλόγου μέσα από τις αποδράσεις του Ποσειδώνα γέννησε τον Αρίωνα, τον πιο γρήγορο από τους μυθικούς επιβήτορες, αλλά, ακόμα πιο αξιοσημείωτα, και τον φτερωτό Πήγασο, ο οποίος γεννήθηκε μέσα από το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας. 

Tsiaras Poseidon & The Hyperbolic Horse

Ο Φίλιππος Τσιάρας ακολουθεί τα βήματα των μυθοποιών δημιουργώντας ένα σύμπαν από υπέρ-φαντασιακά άλογα, μια εμμονική πρακτική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσωπική ιππομανία. Κάποια άλογα γεννιούνται στη θάλασσα, Μεσογειακοί δράκοι με πύρινη αναπνοή, αισθησιακά θαλάσσια και βιομορφικά όντα, ιδιότυπα χρυσαφένια πουλάρια με μακρυά πόδια. Στο σύνολο τους τα άλογα του Τσιάρα μεταδίδουν θαυμασμό, φαντασία, πόθο, και τη φρεσκάδα ενός οράματος που πάλλεται. Θα μπορούσε να πει κανείς οτι ο Τσιάρας, σαν μαγεμένος, παράγει αγιογραφίες αλόγων για να ευχαριστήσει τους ίδιους τους Θεούς. 

Tsiaras Poseidon & The Hyperbolic Horse

Mε έναν ειρωνικό τρόπο η σειρά ξεκίνησε στο Μεξικό το 1980 όπου ο Τσιάρας ίππευσε και φωτογράφισε άλογα στην αχανή 'Ερημο Σονόρα. Κάπως το ήθος των αλόγων συγχωνεύτηκε με το alter ego του καλλιτέχνη αναμειγνύοντας την καμένη έρημο με τον πνευματικό μυστικισμό των αυτόχθονων Σαμάνων. Ο νεαρός Τσιάρας διέσχισε χιλιόμετρα στη Σονόρα, γυμνός έφιππος φωτογραφίζοντας τον εαυτό του σε μια ιδεαλιστική προσπάθεια να αμφισβητήσει αυτό το βάναυσο ψυχεδελικό τοπίο. Ήταν μια εμμονική αρχή που τον οδήγησε στη καταλυτική στροφή του από τη φωτογραφία στη ζωγραφική. Έτσι ξεκίνησε το "Ταξίδι με το άλογο" του Τσιάρα. 

Tsiaras Poseidon & The Hyperbolic Horse

Ο Τσιάρας χρησιμοποιεί ό,τι υλικά και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης μπορεί να φανταστεί κανείς για να ανακαλύψει και να αποδομήσει το άλογο – φωτογραφία, ζωγραφική, κεραμική, μπρούτζο και γυαλί – με το κάθε ένα από αυτά τα μέσα να χαράζει ένα νέο μονοπάτι πάνω στο οποίο αναπτύσσει το μάντρα του. Τα άλογα είναι επομένως μια οργανική, σχεδόν αυτοματοποιημένη εξέλιξη του Τσιάρα ως καλλιτέχνη. Τα έργα ενέχουν μια αέναη διάδραση με τον Μοντερνισμό, συνδυασμένη με το ενδόμυχο ενδιαφέρον του Τσιάρα προς το αρχέγονο, μυθολογικό και πνευματικό στοιχείο του αγαπημένου του θέματος. 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Tsiaras, Poseidon & The Hyperbolic Horse

  • Μεικτά Μέσα

Ο εικαστικός Φίλιππος Τσιάρας παρουσιάζει δουλειά 30 ετών, με κεντρική θεματική τα φημισμένα του άλογα. Ο Έλληνας θεός Ποσειδώνας είναι, σύμφωνα με το μύθο, και ο δημιουργός του Αλόγου. Ο Φίλιππος Τσιάρας ακολουθεί τα βήματα των μυθοποιών δημιουργώντας ένα σύμπαν από υπέρφαντασιακά άλογα, μια εμμονική πρακτική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως προσωπική ιππομανία. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικών ειδών υλικά και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης για να ανακαλύψει και να αποδομήσει το άλογο: φωτογραφία, ζωγραφική, κεραμική, μπρούτζο και γυαλί.

The Blender Gallery

Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.