"Χαίρε Ξένε": Ο Robert McCabe απαθανατίζει την Ελλάδα μιας άλλης εποχής

Πήραμε μια πρώτη γεύση από τη νέα έκθεση του Μουσείου Ακρόπολης, όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες από την «ελληνική περίοδο» του διάσημου φωτογράφου Robert McCabe.

Robert McCabe Χαίρε Ξένε

"Εβδομήντα χρόνια μετά την πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα, νομίζω ότι πλέον είμαι η τέλεια διαφήμιση για τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού" λέει γελώντας ο Robert McCabe, όσο μας μιλάει για τη νέα έκθεση που εγκαινιάζει στο Μουσείο Ακρόπολης, και, όσο και αν αστειευόταν, η αλήθεια είναι ότι το νέο του πρότζεκτ είναι μια κίνηση που εξυπηρετεί πολύ περισσότερο τον τουρισμό της πόλης, παρά την καλλιτεχνική της σκηνή.

Το "Χαίρε Ξένε. Στη Χώρα των Ονείρων" εγκαινιάζεται στις 28 Μαΐου είναι μια ακόμα απόδειξη της αγάπης του Αμερικανού φωτογράφου για το ελληνικό τοπίο και την κουλτούρα μας, καθώς οι φωτογραφίες που κοσμούν την αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του μουσείου προέρχονται από την "ελληνική περίοδο" του καλλιτέχνη και αναδεικνύουν την Ελλάδα μιας άλλης εποχής, όπως την απαθανάτισε ο McCabe. Η έκθεση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και με την επιμέλεια του βραβευμένου διεθνώς διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ.

Robert McCabe Χαίρε Ξένε
Πάτμος. Ναυπηγείο της Νετίας.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Μαΐου στο μουσείο, ο Robert McCabe μάς εξήγησε ότι η έκθεση γεννήθηκε μέσα από το νέο όραμα του Υπουργείου Τουρισμού για τον ελληνικό τουρισμό, με στόχο το μέτρο, την ισορροπία, τον σεβασμό στον άνθρωπο, τη φύση και τις παραδόσεις του τόπου μας. Μέσα από περίπου εκατό ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες, ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο και ανακαλύπτουμε διαφορετικές όψεις της Ελλάδας των πρώτων μεταπολεμικών και μεταγενέστερων χρόνων, όπως την έζησε ο McCabe στα ταξίδια του. Ο ίδιος μαγεύτηκε από την ομορφιά του ελληνικού τόπου όταν πρωτοεπισκέφθηκε τη χώρα μας το 1954 με τον αδερφό του, Charles. Έκτοτε, ο Αμερικανός καλλιτέχνης έχει γυρίσει ξανά και ξανά την Ελλάδα, απαθανατίζοντας την ομορφιά, την κουλτούρα και τους ανθρώπους της.

Robert McCabe Χαίρε Ξένε
Η ιδιοκτήτρια του μανάβικου στη Μύκονο διαπραγματεύεται με αγρότη που έχει φέρει με τον γάιδαρο τη σοδειά του στην αγορά.

Ντυμένη με το χαρακτηριστικό ελληνικό βαθύ μπλε, η αίθουσα που φιλοξενεί τις φωτογραφίες του McCabe θυμίζει κάτι από νησιώτικη Ελλάδα, ενώ η περιήγηση στον χώρο ακολουθεί τη λογική της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας, κάνοντας τον θεατή να αισθάνεται ότι περπατάει κατά μήκος ενός ελληνικού νησιού, δίπλα στη θάλασσα, χαζεύοντας τα τοπία και την καθημερινότητα των ντόπιων. Μάλιστα, σε μια απόπειρα να δημιουργηθεί μια πιο βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη, το μουσείο προσκάλεσε τον συνθέτη Μίνω Μάτσα να δημιουργήσει ένα "soundtrack" για το φωτογραφικό οδοιπορικό που παρουσιάζει ο Robert McCabe, το οποίο, πράγματι, μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, με τις μελωδίες του γνωστού καλλιτέχνη να μοιάζουν αρκετά με εκείνες που ακούγαμε συχνά σε ελληνικές ταινίες του ’50 και του ’60.

Robert McCabe Χαίρε Ξένε
Αργά το απόγευμα στους Ωρεούς, στο βόρειο άκρο της Εύβοιας.
Robert McCabe Χαίρε Ξένε
Ο καπετάνιος Γιάννης "Τρικούλης" Καφιέρης (αριστερά) και ο Μανόλης "Καστοριάς", ημιονηλάτης από το Κοντοχώρι, ξεκουράζονται στο καφενείο στον Γιαλό, λιμάνι των Φηρών. Το "Αιγαίον" καθελκύστηκε το 1911 (το ίδιο έτος με τον "Τιτανικό"). Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κρουαζιερόπλοιο, αργότερα ως επιβατηγό πλοίο.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης, ανέφερε στην ομιλία του: "Το Μουσείο Ακρόπολης φιλοξενεί, ουσιαστικά, την έκθεση αυτή, εξυπηρετώντας τον θεσμό τουρισμού, τον οποίο εκπροσωπεί η Υπουργός Τουρισμού κα. Κεφαλογιάννη, γιατί δεν συνηθίζουμε να κάνουμε φωτογραφικές ή άλλες εκθέσεις καλλιτεχνών, αλλά μόνο κατ’ εξαίρεση, όπως είναι αυτή η καταπληκτική προσφορά του Robert McCabe. Όση αθανασία μπορεί να προσφέρει η τέχνη της φωτογραφίας, το απότοκο δεν είναι άλλο από την αιχμαλωτισμένη στιγμή μιας εικόνας που συνέλαβε η ψυχή και το μάτι του δημιουργού της, του φωτογράφου. Τι είναι, λοιπόν, οι φωτογραφίες του Robert McCabe; Κατά τη γνώμη μου, είναι η σύλληψη και αποτύπωση της ουσίας ενός ερωτευμένου νεαρού που, περαστικός για ταξίδια ζωής και γνώσης, αιχμαλωτίστηκε στη μαγεία της Καλυψούς, μιας χώρας που ονομάζεται Ελλάδα και, που με τη σειρά του, αιχμαλώτιζε κομμάτια της ψυχής της, αρχαία ή σύγχρονα".

Robert McCabe Χαίρε Ξένε
Πάτμος. Στο μονοπάτι από τη Βαγιά στον Γερανό, πάνω από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με ανοιξιάτικα λουλούδια.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι μια σύνθεση δύο διαφορετικών φράσεων: το "χαίρε ξένε" προέρχεται από τον γνωστό ομηρικό στίχο της "Οδύσσειας", όμως εντοπίζεται και σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωτογραφίες του McCabe: σε ένα ταξίδι του στις Μυκήνες, ο ίδιος φωτογράφισε τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "La Belle Helene" και την κόρη του, μπροστά στην είσοδο, όπου επιγράφεται ο στίχος. Το δεύτερο κομμάτι του τίτλου, "στη χώρα των ονείρων", αντλήθηκε από το μουσικό έργο "Ελλάς, Η Χώρα των Ονείρων" που ο Μάνος Χατζιδάκις έγραψε το 1960. "Αυτές οι δύο φράσεις συνοψίζουν τη σχέση του Robert McCabe με την Ελλάδα, μια σχέση που κρατά επτά δεκαετίες" τονίζει η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, παρευρισκόμενη στη συνέντευξη τύπου. "Ο Robert McCabe έχει, βεβαίως, τιμηθεί στο παρελθόν πολλές φορές για το έργο του. Αυτή είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που η πολιτεία και το Υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζουν και τιμούν την προσφορά του. Τον τιμούμε, εκτός των άλλων, καθώς μέσα από τις φωτογραφίες του διακρίνουμε την Ελλάδα μιας αυθεντικής φιλοξενίας και οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που ενσαρκώνει τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης. Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στη διαφύλαξη της αυθεντικότητας, του χαρακτήρα, του φυσικού περιβάλλοντος και του μεγάλου πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας μας".

Robert McCabe Χαίρε Ξένε
Εργάτες παίρνουν νερό με κουβά από την αρχαία δεξαμενή δίπλα στον Παρθενώνα.

Μετά την παρουσίασή της στην Αθήνα, η έκθεση θα ταξιδέψει και στο εξωτερικό, σε μία ευρύτερη προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού να προωθήσει περισσότερο τον ελληνικό τουρισμό. Πρώτη στάση θα είναι η Ιαπωνία, με αφορμή το Έτος 2024 Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά καιαγγλικά) που θα διατίθεται σύντομα στο πωλητήριο του μουσείου.

Info: Μουσείο Ακρόπολης | 28/5-8/9 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.: 9 π.μ. – 5 μ.μ., Τρ., Τετ., Πεμ., Σαβ., Κυρ.: 9 π.μ. – 8 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. – 10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη με την έκδοση μηδενικού εισιτηρίου

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι 5 νέοι τίτλοι μεταφρασμένης πεζογραφίας από τις εκδόσεις Πατάκη

Πάθη, μυστικά και φαντασία είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά των πέντε νέων βιβλίων ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν προσεχώς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2024

Το "Communities Between Islands" προβάλλει αθέατες πλευρές τριών μεσογειακών νησιών

Το Ινστιτούτο Γκαίτε φιλοξενεί την έκθεση που προέκυψε από το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών "Communities Between Islands".

2 νέα αστυνομικά έρχονται από τις εκδόσεις Διόπτρα

Μάθετε ποιοι τίτλοι (για ενήλικες) αναμένεται να εκδοθούν από τη Διόπτρα μέχρι και το τέλος της χρονιάς.

3 νέα ελληνικά μυθιστορήματα έρχονται από τις εκδόσεις Πατάκη

Η Φιλομήλα Λαπατά, ο Μανώλης Ανδριωτάκης και η Καλλίδα Ζαχοπούλου υπογράφουν τα τρία νέα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν προσεχώς.

Εικαστικές εξερευνήσεις σε ιστορικές στοές της Αθήνας

Τα πρότζεκτ που μας καλούν να ανακαλύψουμε την πλούσια ιστορία δύο κεντρικών στοών της πόλης.

Μια οπτικοακουστική εγκατάσταση στα Εξάρχεια "μυρίζει βούτυρο"

Εύα Στεφανή, Κατερίνα Οικονομάκου και Ζάφος Ξαγοράρης διερευνούν τι σημαίνει να είσαι παιδί σε καιρό πολέμου.

Τελευταίο διήμερο για το bazaar του ΜΙΕΤ

Ίσα που προλαβαίνεις τη διοργάνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, όπου θα βρεις εκδόσεις από τους τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών αλλά και των τεχνών με σημαντικές εκπτώσεις.