Η Γερμανίδα συγγραφέας Jenny Erpenbeck νικήτρια του Βραβείου Booker 2024

Η Erpenbeck μοιράστηκε το φετινό Βραβείο Booker με τον Michael Hofmann, που ανέλαβε την αγγλική μετάφραση του βιβλίου της.

Kairos Jenny Erpenbeck

Το μυθιστόρημα "Kairos" της Γερμανίδας συγγραφέως Jenny Erpenbeck, σε αγγλική μετάφραση του Michael Hofmann, κέρδισε το Βραβείο Booker 2024. Η Jenny Erpenbeck και ο Michael Hofmann μοιράζονται το βραβείο καθώς και το χρηματικό έπαθλο των 50,000 λιρών.

Το βραβείο ανακοινώθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου από την Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, Eleanor Wachtel, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ, στο Λονδίνο. 

Η Jenny Erpenbeck είναι η πρώτη Γερμανίδα συγγραφέας που κερδίζει το Βραβείο Booker, ενώ ο Michael Hofmann ο πρώτος άνδρας μεταφραστής που του απονέμεται η συγκεκριμένη διάκριση.

Το "Kairos" ξετυλίγει την ιστορία μιας καταστροφικής σχέσης ανάμεσα στη 19χρονη Καταρίνα και τον κατά 34 χρόνια μεγαλύτερό της, Χανς, διάσημο συγγραφέα της ΛΔΓ. Με φόντο το καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό κλίμα του Ανατολικού Βερολίνου στα 80s, παρακολουθούμε δύο ανθρώπους που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές να διχάζονται λόγω των αντικρουόμενων στάσεών τους απέναντι στο σοσιαλιστικό καθεστώς, την περίοδο λίγο πριν την κατάρρευση της ΛΔΓ, αλλά και τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους.

Η συγγραφέας αναφέρει για το έργο της: "είναι μια προσωπική ιστορία μιας μεγάλης αγάπης αλλά και φθοράς, όμως είναι επίσης μια ιστορία για τη διάλυση ενός πολιτικού συστήματος. Για να το θέσω πιο απλά: Πώς μπορεί κάτι που αρχικά μοιάζει σωστό, να εξελιχθεί σε κάτι λάθος;".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.