Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/4)

Ιδιότυπες φωτογραφικές εξερευνήσεις, μια έκθεση για το Black Lives Matter και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Susan Daboll whose history is it anyway

whose history is it anyway?

Οι εικαστικές εγκαταστάσεις της Susan Daboll λειτουργούν σαν δείγματα ψυχολογικής βιογραφίας. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από την τεχνολογική πρόοδο και την κοινωνική αναταραχή, το έργο της είναι μια αιχμηρή υπενθύμιση της διαρκούς επιθυμίας του ατόμου για εξερεύνηση άγνωστων περιοχών.

Εγκαίνια: 23/5 (6-9 μ.μ.)

Info: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός | 23/5-15/6 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 5-8 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Madder and Madder and Hotter and Hotter: Η εξέγερση για τον George Floyd

Madder and Madder and Hotter and Hotter

Μία νέα εκδοχή της έκθεσης που πρωτοπαρουσίαστηκε το 2021 στο 1927 art space, εγκαινιάζεται τώρα με νέα έργα. Μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, η έκθεση μάς υπενθυμίζει τις μαζικές διαδηλώσεις του 2020 στην Αμερική με αφορμή τον τραγικό θάνατο του George Floyd, και επιχειρεί να συμβάλλει στην κατανόηση της μακράς ιστορίας φυλετικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η 25/5 είναι παγκόσμια ημέρα μνήμης για τον George Floyd.

Εγκαίνια: 24/5 (6 μ.μ.)

Info: 1927 art space | 24-27/5 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 4-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Η Άγνωστη Νήσος

Λία Πέτρου Η Άγνωστη Νήσος
Λία Πέτρου, " 59-19′-58″-NORTH-18-3′-52″-EAST", 2023, ανάγλυφο κεραμικό γλυπτό, επιτοίχιο, 40x40 cm

Η Σοφία Κυριακού και η Λία Πέτρου μάς παρασύρουν σε έναν υπαρξιακό περίπατο που ξεφεύγει από τα όρια ενός εκθεσιακού χώρου. Έμπνευση για το έργο τους αποτέλεσε το διήγημα του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου "Η Ιστορία της Άγνωστης Νήσου", μια ιστορία γύρω από το ανήσυχο ανθρώπινο πνεύμα, το πείσμα και το ταξίδι ως αναζήτηση του εαυτού και της ουτοπίας. Με βάση αυτό, οι καλλιτέχνιδες εξετάζουν τις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Εγκαίνια: 24/5 (6.30-9 μ.μ.)

Info: Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη & Σταθμός Μετρό "Δημοτικό Θέατρο", επίπεδο εκδοτηρίων | 24/5-7/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ.: 9 π.μ. – 5 μ.μ., 25/5 & 1/6: 12-6 μ.μ., 26/5: 11 π.μ. – 2 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Μαρμαρυγή

Ελεάννα Μαρτίνου Μαρμαρυγή
Ελεάννα Μαρτίνου, "Ανεμογεννήτριες", μελάνι σε χαρτί, 100x150εκ., 2024

Έργα ζωγραφικής, κυανοτυπίες και ανάγλυφα γλυπτά σε μικρό μέγεθος της Ελεάννας Μαρτίνου κάνουν αναφορές στο λαμπύρισμα του ήλιου ή του φεγγαριού στην επιφάνεια της θάλασσας, τη διαφάνεια του νερού, το παιχνίδισμα του φωτός -ουσιαστικά μια εικαστική περιπλάνηση στη φύση.

Εγκαίνια: 25/5 (11 π.μ. – 3 μ.μ.)

Info: Batagianni | 25/5-29/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Υβρίδια – πέρα από ατομικότητες

Υβρίδια
Δήμητρα Ζερβού

Τι συμβαίνει όταν καλούνται να συνεργαστούν δύο καλλιτεχνικά υποκείμενα για πρώτη φορά; 16 καλλιτέχνες χωρίζονται σε 8 ζευγάρια και δημιουργούν νέα έργα-υβρίδια, μετά από μια μακρά περίοδο αμοιβαίας ανταλλαγής και ζύμωσης.

Εγκαίνια: 24/5 (6 μ.μ.)

Info: Amphicar | 25/5-2/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 2-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Susan Daboll. whose history is it anyway?

  • Φωτογραφία

Αποπνέοντας μια αίσθηση απολεσθέντων τοπίων, η σειρά των εγκαταστάσεών της Susan Daboll που έρχονται στην επιφάνεια σαν δείγματα ψυχολογικής βιογραφίας, εναγκαλιάζει την καθολικότητα του συναισθήματος και μιας εγγενούς αξιοπρέπειας. Στην καρδιά της καλλιτεχνικής πρακτικής της Daboll, έγκειται μια βαθιά ενσυναίσθηση και κοινωνική συνείδηση. Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από την τεχνολογική πρόοδο και την κοινωνική αναταραχή, το έργο της παρουσιάζεται ως αιχμηρή υπενθύμιση της διαρκούς δύναμης της ψυχής και των περιπετειών της σε άγνωστες περιοχές. Εκπέμποντας πολύ πέρα από μια απλή αισθητική, η καλλιτεχνική και οπτική ευελιξία της Daboll είναι εμφανής στην ικανότητά της να διαχειρίζεται τα χρώματα, καθώς και στα ποικίλα μέσα και τεχνικές. Ασπρόμαυρες αργυροτυπίες (gelatin silver prints), διάφορα είδη φιλμ, κολάζ, έγχρωμα polaroids, φωτογραφίες μηχανής Diana, τυπωμένα υφάσματα και άλλες ψηφιακές εκτυπώσεις είναι όλα αριστοτεχνικά ενορχηστρωμένα και σε διάλογο με έπιπλα και άλλα ευρεθέντα αντικείμενα που όλα έχουν ιδιαίτερη σημασία για αυτήν.

Υβρίδια – πέρα από ατομικότητες

  • Μεικτά Μέσα

Τι συμβαίνει όταν καλούνται να συνεργαστούν δύο καλλιτεχνικά υποκείμενα για πρώτη φορά; Στην έκθεση «Hybrids» παρουσιάζονται 8 έργα-πρότζεκτ από 16 καλλιτέχνες, τα οποία προέκυψαν μέσα από τη συνέργεια των ατόμων σε ζεύγη. Εκκινώντας από τη διττή ιδιότητα που φέρει το ίδιο το όνομα του χώρου Amphicar, τα άτομα που επιλέχθηκαν κλήθηκαν να εργαστούν ομαδικά, προκειμένου να προτείνουν νέα έργα υβρίδια, μετά από μια μακρά περίοδο αμοιβαίας ανταλλαγής και ζύμωσης. Με αυτόν τον τρόπο, η παραγωγική διαδικασία λειτούργησε ως χρόνος επαφής, αναστοχασμού και εξέλιξης.

Σοφία Κυριακού & Λία Πέτρου. Η Άγνωστη Νήσος

  • Μεικτά Μέσα

Δύο καλλιτέχνιδες καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο, μια περιπέτεια μέσα κι έξω από τα όρια του εκθεσιακού χώρου. Έμπνευση και αφετηρία τους αποτελεί το διήγημα του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου «Η Ιστορία της Άγνωστης Νήσου», μια ιστορία πάνω στο ανήσυχο ανθρώπινο πνεύμα, το πείσμα και το ταξίδι ως αναζήτηση του εαυτού και της ουτοπίας. Οι καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση. Από τη μία εξετάζουν τις προσδοκίες και αναμονές που προκαλεί το (θαλάσσιο) ταξίδι και από την άλλη αναδεικνύουν πώς διαμορφώνεται η σχέση μας με τον κόσμο, τη φύση, τον ωκεανό και το μέλλον, μέσα από αυτό. Η καλλιτεχνική τους έρευνα ερευνά το μετα-αποικιοκρατικό τοπίο, τη μετανάστευση και την πολιτική γεωγραφία, προτείνει εναλλακτικές προσεγγίσεις της πόλης και του λιμανιού, αναδεικνύει οικολογικά ζητήματα και ανιχνεύει έμφυλες δυναμικές. Απέναντι στη ναυτοσύνη και τον πατριαρχικό λυρισμό της υπομονετικής, «Πηνελόπιας», γυναικείας χειρωναξίας, της αναμονής και της φαντασίωσης, που εμπνέουν τα κεντημένα μαντήλια, τα εύθραυστα κεραμικά και τα γραμματόσημα κι οι καρτ ποστάλ της Πέτρου, στέκονται αναπάντεχα arte-povera κοσμήματα και μπιμπελό-νησιά από μικροπλαστικά με τα οποία η Κυριακού διευρύνει τη συζήτηση προς την καταναλωτική κανονικοποίηση της εκμετάλλευσης και καταστροφής του πλανήτη.

Ελεάννα Μαρτίνου. Μαρμαρυγή

  • Μεικτά Μέσα

Έργα ζωγραφικής, κυανοτυπίες και ανάγλυφα γλυπτά σε μικρό μέγεθος, που ανήκουν στην τελευταία ομώνυμη ενότητα δουλειάς της καλλιτέχνιδας, κάνουν αναφορές στο λαμπύρισμα του ήλιου ή του φεγγαριού στην επιφάνεια της θάλασσας, στην διαφάνεια του νερού, στο παιχνίδισμα του φωτός, στις εναλλαγές των χρωμάτων, στα ζώα και τα φυτά στην νέα σειρά έργων η Ελεάννα Μαρτίνου «συνεχίζει» την περιπλάνησή της στην φύση. Πυρήνας της προσοχής της είναι η ίδια η φύση και τα φαινόμενά της, οι δομές και η ρυθμολογία που την διακρίνει. Οι κορμοί, τα κοχύλια, οι βράχοι, οι πέτρες γίνονται αντικείμενα μελέτης, καταγραφής και αποτύπωσης. Σε αυτά τα έργα απουσιάζει η ανθρώπινη παρουσία και όταν ως εξαίρεση εμφανίζεται είναι μια μορφή πελώρια και απειλητική, υποδηλώνοντας την βαρβαρότητα, την ματαιοδοξία, την αλαζονεία και την απληστία της ανθρωπότητας στη σχέση της με τη φύση.

Madder and Madder and Hotter and Hotter: Η εξέγερση για τον George Floyd

  • Αφιερώματα

Μία νέα εκδοχή της έκθεσης που πρωτοπαρουσίαστηκε το 2021 στο 1927 art space, εγκαινιάζεται τώρα με νέα έργα. Μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, η έκθεση ανατρέχει στις μαζικές διαδηλώσεις του 2020 στην Αμερική για τον George Floyd και επιχειρεί να συμβάλλει στην κατανόηση της μακράς ιστορίας φυλετικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τιμώντας την παγκόσμια ημέρα μνήμης για τον George Floyd (25/5) η έκθεση φιλοδοξεί να μεταφέρει το πνεύμα, τις αντιφάσεις και τα αιτήματα των διαδηλώσεων, και να δημιουργήσει ένα πεδίο διαλόγου και σκέψης σχετικά με τους μηχανισμούς μέσω των οποίων θεσμοθετούνται και διαιωνίζονται οι φυλετικές και κοινωνικές ανισότητες και η αστυνομική βία. Δεδομένης της παρούσας ιστορικής συγκυρίας, η έκθεση εμπλουτίζεται με υλικό που καταδεικνύει τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στο Αφροαμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και το Παλαιστινιακό κίνημα για αυτοδιάθεση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.