"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Σοφία Κυριακού Η Άγνωστη Νήσος

Με τη διατομική έκθεση "Η Άγνωστη Νήσος" οι καλλιτέχνιδες Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο, μια περιπέτεια μέσα κι έξω από τα όρια του εκθεσιακού χώρου. Έμπνευση και αφετηρία τους αποτελεί το διήγημα του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου "Η Ιστορία της Άγνωστης Νήσου", μια ιστορία πάνω στο ανήσυχο ανθρώπινο πνεύμα, το πείσμα και το ταξίδι ως αναζήτηση του εαυτού και της ουτοπίας, αλλά και στο πώς ενίοτε η πίστη στην ύπαρξη της ουτοπίας είναι σημαντικότερη από την ίδια την ύπαρξή της: Ένας άντρας και μια γυναίκα ρισκάρουν να αφήσουν τις σιγουριές τους και να βγουν στη σκοτεινή θάλασσα για να ανακαλύψουν τους εαυτούς τους και να βιώσουν τον ίλιγγο της ουσιαστικής ανθρώπινης συνεύρεσης μέσα από μια παράτολμη προσωπική αποστολή. Την αναζήτηση ενός άγνωστου νησιού, ενός νησιού που δεν υπάρχει στον χάρτη γιατί δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα. 

Με κέντρο την ιδέα του "Άγνωστου Νησιού" ως αρχετυπικό σύμβολο αναζήτησης της ουτοπίας στην τέχνη και τη λογοτεχνία, οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση. Από τη μία εξετάζουν τις προσδοκίες και αναμονές που προκαλεί το (θαλάσσιο) ταξίδι και από την άλλη αναδεικνύουν πώς διαμορφώνεται η σχέση μας με τον κόσμο, τη φύση, τον ωκεανό και το μέλλον, μέσα από αυτό. Η καλλιτεχνική τους έρευνα ερευνά το μετα-αποικιοκρατικό τοπίο, τη μετανάστευση και την πολιτική γεωγραφία, προτείνει εναλλακτικές προσεγγίσεις της πόλης και του λιμανιού, αναδεικνύει οικολογικά ζητήματα και ανιχνεύει έμφυλες δυναμικές. Απέναντι στη ναυτοσύνη και τον πατριαρχικό λυρισμό της υπομονετικής, "Πηνελόπιας", γυναικείας χειρωναξίας, της αναμονής και της φαντασίωσης, που εμπνέουν τα κεντημένα μαντήλια, τα εύθραυστα κεραμικά και τα γραμματόσημα κι οι καρτ ποστάλ της Πέτρου, στέκονται αναπάντεχα arte-povera κοσμήματα και μπιμπελό-νησιά από μικροπλαστικά με τα οποία η Κυριακού διευρύνει τη συζήτηση προς την καταναλωτική κανονικοποίηση της εκμετάλλευσης και καταστροφής του πλανήτη.

Σοφία Κυριακού Η Άγνωστη Νήσος

Το ταξίδι της πολυδιάστατης περιπατητικής αυτής έκθεσης ξεκινά από τα αρχαία υδροσυστήματα του Σταθμού Μετρό "Δημοτικό Θέατρο" του Πειραιά και από ημερολογιακές σημειώσεις του Σαραμάγκου και κατευθύνεται στον χώρο της Ιστορικής βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Εκεί, μας ενθαρρύνει να ξεφυλλίσουμε παλιά και σπάνια βιβλία πριν καταλήξουμε στην εντυπωσιακή του Ναυτική Συλλογή όπου οι διαδρομές που χαρτογραφούν διακριτικά οι δύο καλλιτέχνιδες φωτίζουν την τραγική ιστορία της Λαίδης Χάμιλτον μέσα από την αλληλογραφία της με τον Ναύαρχο Νέλσον, ενώ πυροδοτούν έναν δαίδαλο υπαρξιακών και ιστορικών συνειρμών με κόμβους παλιούς χάρτες, πυξίδες, οστέινα καράβια και θραύσματα της θαυμαστής αυτής συλλογής.

Λία Πέτρου Η Άγνωστη Νήσος

Το τρυφερό διήγημα του Σαραμάγκου γράφτηκε το 1997 στο νησί Λανθαρότε. Από τότε ο κόσμος έχει βιώσει αλλεπάλληλες Οδύσσειες μετανάστευσης και αναζήτησης νέων παραδείσων, αλλεπάλληλες οικολογικές, οικονομικές, υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, έχει παρακολουθήσει αλλεπάλληλους ταξιδευτές να χάνονται μέσα σε σκοτεινές θάλασσες και ωκεανούς στοιχειώνοντας τόπους και συνειδήσεις και αλλεπάλληλες ουτοπίες να καταρρέουν. 

Λία Πέτρου Η Άγνωστη Νήσος

Με τη δική τους ανάγνωση στην Άγνωστη Νήσο η Σοφία Κυριακού και η Λία Πέτρου ενεργοποιούν νέες χαρτογραφήσεις της επιθυμίας και της προσμονής, καλώντας μας να ονειρευτούμε το νησί όπως το θέτει ο Ντελέζ: ως δυνατότητα. Να διαλογιστούμε, δηλαδή, πάνω στον κόσμο που αλλάζει και τις επίφοβες κατευθύνσεις του και να τολμήσουμε να οραματιστούμε νέα ξεκινήματα και νέους άτλαντες.

Σοφία Κυριακού Η Άγνωστη Νήσος

Το ιδιαίτερο αυτό ταξίδι θα πλαισιώνει ένας κατάλογος στον οποίο μαζί με φωτογραφίες των έργων και το επιμελητικό κείμενο από την Γκέλυ Γρυντάκη, συμπεριλαμβάνεται ένα κείμενο θεωρητικής περιπλάνησης του Νικήτα Σινιόσογλου και μη δημοσιευμένο υλικό από τα ημερολόγια του Ζοζέ Σαραμάγκου σε μετάφραση της Αθηνάς Ψυλλιά.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Θάλασσας 2024 του Δήμου Πειραιά, με την ευγενή υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, της ΣΤΑ.ΣΥ, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, του Ιδρύματος Σαραμάγκου, της Πρεσβείας της Πορτογαλίας, των Εκδόσεων Καστανιώτη, του Μουσείου Βορρέ και την ευγενή χορηγία του Metropolitan Hospital και του Ιδρύματος Αγγελικούση.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σοφία Κυριακού & Λία Πέτρου. Η Άγνωστη Νήσος

  • Μεικτά Μέσα

Δύο καλλιτέχνιδες καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο, μια περιπέτεια μέσα κι έξω από τα όρια του εκθεσιακού χώρου. Έμπνευση και αφετηρία τους αποτελεί το διήγημα του νομπελίστα Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου «Η Ιστορία της Άγνωστης Νήσου», μια ιστορία πάνω στο ανήσυχο ανθρώπινο πνεύμα, το πείσμα και το ταξίδι ως αναζήτηση του εαυτού και της ουτοπίας. Οι καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση. Από τη μία εξετάζουν τις προσδοκίες και αναμονές που προκαλεί το (θαλάσσιο) ταξίδι και από την άλλη αναδεικνύουν πώς διαμορφώνεται η σχέση μας με τον κόσμο, τη φύση, τον ωκεανό και το μέλλον, μέσα από αυτό. Η καλλιτεχνική τους έρευνα ερευνά το μετα-αποικιοκρατικό τοπίο, τη μετανάστευση και την πολιτική γεωγραφία, προτείνει εναλλακτικές προσεγγίσεις της πόλης και του λιμανιού, αναδεικνύει οικολογικά ζητήματα και ανιχνεύει έμφυλες δυναμικές. Απέναντι στη ναυτοσύνη και τον πατριαρχικό λυρισμό της υπομονετικής, «Πηνελόπιας», γυναικείας χειρωναξίας, της αναμονής και της φαντασίωσης, που εμπνέουν τα κεντημένα μαντήλια, τα εύθραυστα κεραμικά και τα γραμματόσημα κι οι καρτ ποστάλ της Πέτρου, στέκονται αναπάντεχα arte-povera κοσμήματα και μπιμπελό-νησιά από μικροπλαστικά με τα οποία η Κυριακού διευρύνει τη συζήτηση προς την καταναλωτική κανονικοποίηση της εκμετάλλευσης και καταστροφής του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.