"Forsaken Places": Η έννοια της "εγκατάλειψης" μέσα από τα φωτογραφικά έργα της Υπατίας Κορνάρου και της Ελισσάβετ Ευσταθίου

Η έκθεση φωτογραφίας είναι εμπνευσμένη από την διαχρονικότητα ενός εγκαταλελειμμένου χώρου-τόπου ο οποίος εσωκλείει την διήγηση ανθρώπινων ιστοριών.

Forsaken Places

Το T.A.F./ the art foundation παρουσιάζει την έκθεση "Forsaken Places", που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό του χώρο την Πέμπτη 16 Μαΐου, και φιλοξενεί τα φωτογραφικά έργα της Υπατίας Κορνάρου και της Ελισσάβετ Ευσταθίου

Η έκθεση φωτογραφίας είναι εμπνευσμένη από την διαχρονικότητα ενός εγκαταλελειμμένου χώρου-τόπου ο οποίος εσωκλείει την διήγηση ανθρώπινων ιστοριών. Ουσιαστικά παρουσιάζει το "ψυχογράφημα" ενός εγκαταλελειμμένου χώρου μέσω του "εννοιολογικού πλαισίου" και της "ντοκιμαντέρ καταγραφής".

Forsaken Places

Ο χώρος είναι ένας τόπος συνάντησης με την εκάστοτε πραγματικότητα που τον περιέχει. Κάθε τόπος είναι ένας μοναδικός κόσμος. Οικείος ή ανοίκειος, με νοσταλγική ατμόσφαιρα, ηχοτοπία ή με την ταυτότητα μιας μνήμης είναι αναμφισβήτητα υποκειμενικά αντιληπτός αλλά υπαρκτός για όποιον βρίσκεται μέσα σε αυτόν. Ωστόσο η εξιστόρηση του ενέχει τον "κοσμοχώρο" της ανθρώπινης "αιώρησης".

Η έκθεση έχει ως στόχο να επικοινωνήσει τον συνδυασμό, φωτογραφικού ντοκιμαντέρ και εννοιολογικής φωτογραφίας, προκειμένου ο/η θεατής/τρια να αναβιώσει τις συνθήκες των εγκαταλελειμμένων χώρων, αλλά συγχρόνως να διευρύνει την σκέψη του στην έννοια της "εγκατάλειψης". Η απόδοση του έργου έχει νεωτεριστικό χαρακτήρα που επιτρέπει την πολυεπίπεδη αναγνωστικότητα του. Η εστίαση στο ανθρώπινο στίγμα, η διεισδυτική οπτική και η αφαιρετικότητα είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την αισθητική των κάδρων.

Forsaken Places

Για την ολοκλήρωση του έργου πραγματοποιήθηκε ένα Φωτογραφικό Οδοιπορικό σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, συγκεκριμένα σε χώρους και δομές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας και πλέον δεν λειτουργούν. 

Λόγω της επικινδυνότητας του εγχειρήματος γεννήθηκε η επιθυμότητα να επικοινωνηθεί κι ένα επιπλέον κοινωνικό μήνυμα που αφορά την "γυναικεία δημιουργικότητα-πρωτοβουλία".

Οι φωτογραφίσεις ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2023 και ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 2024. Ενώ διανύθηκαν συνολικά 5.179 χιλιόμετρα, σε πάνω από 20 διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Forsaken Places

Στον ίδιο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας "Forsaken Places" θα περιέχεται και μια έκθεση με εγκαταλελειμμένα αντικείμενα. Η παράλληλη δραστηριότητα της έκθεσης έγκειται στην επιθυμία των καλλιτεχνών να μεταφέρουν στον/στην θεατή/τρια μέρος της ατμόσφαιρας των εγκαταλελειμμένων τόπων.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης, θα φιλοξενηθούν οι εξής εκδηλώσεις: 

  • 18/5 στις 8.30 μ.μ. | Performance "Το Ταξίδι της Ανάσας" από την Νίκη Ζαχαρή
  • 23/5 στις 6.30 μ.μ. | Ανοιχτή συζήτηση με τον οργανισμό Women On Top
    Προσκεκλημένη: Έλλη Αγιαννίδη, Φωτογράφος - Ιδρυτικό μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Greek Instagramers Events
    Συντονίστρια: Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια του WoT - Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης & Εκπαιδευτικών Παρεμβάσεων

Εγκαίνια: 16/5 (7.30 μ.μ.)

Info: T.A.F./ the art foundation | 16/5-1/6 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Κυρ.: 5-10 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

T.A.F. / the art foundation

Νορμανού 5, Μοναστηράκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.