"Φωνές μιας άνοιξης": Η Μάρω Μιχαλακάκου συνομιλεί με τον πατέρα της αλλά και με την κόρη της

Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σεμέλη Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

Μάρω Μιχαλακάκου. Φωνές μιας άνοιξης περασμένης

Στην έκθεση "Φωνές μιας άνοιξης" που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Μαΐου στο Potential Project, η Μάρω Μιχαλακάκου επιχειρεί να συνομιλήσει με το εικαστικό έργο του πατέρα της Μιχαήλ Μιχαλακάκο, με το βαθύσκιο ρομαντικό περιβάλλον των ζωγραφικών πινάκων του, και να διερευνήσει ριζωματικές απολήξεις της εικαστικής της γλώσσας. Στην έκθεση θα προβάλλεται και μια ταινία μικρού μήκους της κόρης της Σεμέλη Σαφού με θέμα τη καθημερινή ζωή στο σπίτι του παππού της Μιχαήλ και της γιαγιάς της Ευαγγελίας.

Το ζωγραφικό έργο του Μιχαήλ Μιχαλακάκου, έχει την αύρα μιας παλαιάς ζωγραφικής, αυτής των περίφημων εκθέσεων του Ζαππείου. Η ανθεκτική τυπολογία μιας ρομαντικής εικονοποιίας που γίνεται και φορέας μιας δυνατής αλληγορίας. Είναι το ρομαντικό κοσμοείδωλο που εκδηλώνει το εκκοσμικευμένο του όραμα, την ιστορική εκδραμάτιση του ανθρωπίνου. Σ’ αυτή τη διάκριση, και μέσα από μια γλυπτική εγκατάσταση που θα καταλαμβάνει όλο τον εκθεσιακό χώρο, η Μάρω Μιχαλακάκου, ιχνογραφεί πάνω στο βελούδο τη πολυσημία μιας ατομικότητας που εκδιπλώνεται σ’ αυτή την αβυσσαλέα σκηνή του φυσικού. Μια ριζωματική εγκατάσταση που υπομνηματίζει το φυσικό περιβάλλον των εικόνων του πατέρα της, αλλά κι αυτή τη καταγωγική στοιχείωση που υποστηρίζει κάθε έργο, κάθε ενεργή γλώσσα.

Μάρω Μιχαλακάκου. Φωνές μιας άνοιξης περασμένης

Η γλώσσα δοκιμάζεται πάντα στις ακολουθίες της και στις εκφάνσεις των γενεαλογικών της απολήξεων. Ένα πεπρωμένο που διαχέεται πάνω στο έργο χωρίς να το εξαντλεί στις μορφικές αντοχές του. Εικόνες που επανέρχονται σε νέες μορφικές εκδιπλώσεις χωρίς να αποστασιοποιούνται όμως απ’ τις ασύνειδες πρωταρχικές τους συγκινήσεις. Η Μάρω Μιχαλακάκου, κληρονόμος κάποιων εικόνων, αποδίδει ένα έργο ετεροφροσύνης, μια διαφορά που δεν μπορεί παρά να εγγράφεται, ξανά και ξανά, ως τέτοια, πάνω στην κληρονομημένη εικονοποιία. Μια διαφορά, ακόμη μία, που κομίζει κι η Σεμέλη Σαφού στη δική της γλώσσα, στο ίχνος της δικής της συγκίνησης. Είναι έτσι η ίδια η γενεαλογική σχέση που από τη μια αναγνωρίζεται κι επανεπικυρώνεται, κι απ’ την άλλη, κατά κάποιον τρόπο, εγκαταλείπεται, ως ένα βιωμένο ίχνος. Αυτή που ’ναι κι η ένταση όμως αυτής της σχέσης, η αλήθεια της λήθης της, ένα παλίμψηστο υπογραφών, μια φυσική ακολουθία, η ίδια η ζωή.

Μάρω Μιχαλακάκου. Φωνές μιας άνοιξης περασμένης

Εγκαίνια: 16/5 (7-10.30 μ.μ.)

Info: Potential Project | 16/5-22/6 | Ωράριο λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 6-9 μ.μ., Σαβ.: 12-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Potential Project

Ανδρέα Μεταξά 25, Αθήνα
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τα φιλμ της Κατερίνας Κομιανού κι ένα τραγούδι των Metro Decay

Η Κατερίνα δίνει χρονική απόσταση στο σήμερα από το σήμερα με μια κάμερα Σούπερ 8.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (20-26/4)

Ιδιότυπες φωτογραφικές εξερευνήσεις, μια έκθεση για το Black Lives Matter και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

"Μαρμαρυγή": Πώς η τέχνη απαθανατίζει το μεγαλείο της φύσης

Η εικαστικός Ελεάννα Μαρτίνου παρουσιάζει έργα της στην γκαλερί Batagianni.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Πέντε αθηναϊκά μουσεία προτείνουν ένα ξεχωριστό έργο από τις συλλογές τους

Μιλήσαμε με πέντε μουσεία της πόλης για τα έργα τέχνης και τις συλλογές που κοσμούν τις αίθουσές τους και τα οποία δεν πρέπει να χάσουμε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5).

Το Σπίτι των Αλαγιωτών γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ο χώρος πολιτισμού ALAYA ανοίγει τις πόρτες του με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.