Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (15-21/4)

Η έννοια του μεταβατικού αντικειμένου, αφιέρωμα σε δύο σημαντικούς Ελευσίνιους καλλιτέχνες και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Μεταβατικά Αντικείμενα Νίκος Καχριμάνης, Άτιτλο

Μεταβατικά Αντικείμενα

Στην επιστήμη της ψυχολογίας, το μεταβατικό αντικείμενο βοηθά το παιδί να περάσει από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο, νιώθοντας ασφάλεια. Επτά καλλιτέχνες επιχειρούν να δημιουργήσουν τα δικά τους μεταβατικά αντικείμενα που δεν μπόρεσαν ποτέ να αποχωριστούν.

Εγκαίνια: 18/4 (7 μ.μ.)

Info: T.A.F. / the art foundation | 18/4-12/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 3-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Βαγγέλης Τσάκος
Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος Ι Βαγγέλης Τσάκος

Δύο σημαντικοί Ελευσίνιοι καλλιτέχνες τιμώνται από τον θεσμό της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: ο φωτογράφος Βαγγέλης Τσάκος και ο εικαστικός Θάνος Τσίγκος. Φωτογραφικά και ζωγραφικά έργα, μαρτυρίες, δημοσιεύματα, σπάνιες εκδόσεις και πολύτιμα υλικά, προϊόντα εκτενούς έρευνας, περιγράφουν την ιστορία τους και αναδεικνύουν ένα μικρό κομμάτι του ξεχωριστού έργου τους.

Εγκαίνια: 17/4 (6 μ.μ.)

Info: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας | 17/4-19/5 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Κυρ.: 1-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

La Leona

Mateo Andrea. La Leona
"WAX", mixed media on canvas, 114 x 146cm, 2022

Τον Mateo Andrea ενδιαφέρει πολύ η φόρμα, καθώς και η ένταση μεταξύ της μορφής, της μνήμης και της οπτικής αντίληψης. Οι μυστηριώδεις πίνακές του, γεμάτοι με ισπανικές και αγγλικές αναφορές, θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη φύση του κόσμου και την ικανότητα να βλέπουμε. Οι συνθέσεις του Andrea μας παρασέρνουν σε φανταστικά ταξίδια όπου ανακαλύπτουμε ιστορίες ανοιχτές σε ερμηνεία, οι οποίες παίζουν με τα όρια της αντίληψης.

Εγκαίνια: 18/4 (7-10 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Άλμα | 18/4-18/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Κέντησα κλωστή-κλωστή τον δικό μου μύθο…

Σοφία Μελά έντησα κλωστή-κλωστή τον δικό μου μύθο

Η Σοφία Μελά εμπνέεται από την ελληνική λαογραφία και παράδοση για να δημιουργήσει μια σειρά χειροποίητων παιδικών ρούχων. Ιστορία, μυθολογία, παραμύθια, εργόχειρα, τραγούδια, τέχνη και φύση είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που συναντάμε στα έργα της, μέσω των οποίων η καλλιτέχνιδα χτίζει μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε παρόν και παρελθόν. 

Εγκαίνια: 16/4 (6.30 μ.μ.)

Info: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού | 16-23/4 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 1 μ.μ. & 6-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Άλεξ Μυλωνά: Δια χειρός

Άλεξ Μυλωνά Διά χειρός
Μάκης Σκιαδαρέσης, Η Άλεξ Μυλωνά στο ατελιέ της το 1961, φωτογραφία, ©MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά. Για την έκθεση "Άλεξ Μυλωνά: Διά χειρός"

Το MOMus εγκαινιάζει μία νέα σειρά εκθέσεων προβάλλοντας σημαντικές γλύπτριες. Στην πρώτη από τις τέσσερις συνολικά εκθέσεις που θα δούμε στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά τιμάται η γλύπτρια που ενέπνευσε το όνομα του μουσείου: πάνω από 100 έργα της Άλεξ Μυλωνά προβάλλουν την ανάγκη της ίδιας ως δημιουργού να αναδεικνύει την καινοτομία στη σύγχρονη γλυπτική.

Info: MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά | 20/4-9/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος: €6, €3

My father had a big nose, Objects and toys from an aggressive childhood

Κωνσταντίνος Πάτσιος. My father had a big nose
"The year of the Monkey", diameter 52cm, Painting and collage on wooden drum, 2024

Με επιτοίχια έργα, γλυπτά, video και NFTs μάς καλωσορίζει ο Κωνσταντίνος Πάτσιος στη νέα του έκθεση. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τεχνικές κολάζ και ντεκολάζ για να εμπλουτίσει τα ζωγραφικά του έργα, δημιουργώντας συνθέσεις που ενώνουν τον ενήλικο κόσμο με τον παιδικό, τον  μικρόκοσμο με το συλλογικό ασυνείδητο.

Εγκαίνια: 19/4 (8 μ.μ.)

Info: The Blender Gallery | 19/4-24/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., 10 π.μ.-6 μ.μ., Τετ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Άλεξ Μυλωνά: Δια χειρός

  • Αφιερώματα

Το MOMus εγκαινιάζει μία νέα σειρά εκθέσεων προβάλλοντας σημαντικές γυναίκες γλύπτριες. Στην πρώτη από τις τέσσερις συνολικά εκθέσεις παρουσιάζονται πάνω από 100 έργα της Άλεξ Μυλωνά, συνθέτοντας το σύμπαν της γλύπτριας, η οποία είχε ως απόλυτη προτεραιότητα στο έργο της την καινοτομία στη σύγχρονη γλυπτική. Η καλλιτέχνης διοχέτευσε την ενέργεια, τη δύναμη και τη ζωντάνια της στη δημιουργική της πορεία, που ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε πενήντα χρόνια αργότερα.

Κωνσταντίνος Πάτσιος. My father had a big nose, Objects and toys from an aggressive childhood

  • Μεικτά Μέσα

Ο εικαστικός διαμορφώνει ένα συνολικό έργο τέχνης που περιλαμβάνει επιτοίχια έργα, γλυπτά, video και NFTs. O Πάτσιος εμπλουτίζει τη ζωγραφική διαδικασία με τις τεχνικές του κολάζ και του ντεκολάζ δημιουργώντας ένα παλίμψηστο με σύμβολα και εικόνες που συνδέουν τον ενήλικο κόσμο με τον παιδικό, τον μικρόκοσμο με το συλλογικό ασυνείδητο. Στα γλυπτά του, σύνθετα ready mades, κυριαρχεί μια σαρκαστική διάθεση, ενίοτε αυτοβιογραφική, περιγράφοντας τη σχέση με τον φυσικό αλλά και με τον επουράνιο πατέρα. Με τον Πινόκιο ως κεντρικό μοτίβο, ο καλλιτέχνης ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο των παιδικών ονείρων και βιωμάτων, όπου οι επιθυμίες και τα συναισθήματα διαμορφώνουν την ενήλικη ζωή. Μέσα από την οπτική του Πάτσιου, ο Πινόκιο αναβιώνει με νέα πνοή, ως ένας πανανθρώπινος ήρωας που μας οδηγεί στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, στις οδύνες και τις ηδονές της ύπαρξης. Στα έργα του υπάρχουν εικόνες και αντικείμενα που επηρέασαν την καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία, ένα ετερόκλητο σύμπαν που περιλαμβάνει από τη μορφή του Πινόκιο και τις Μαντόνες της Αναγέννησης μέχρι τη φιγούρα του Ναπολέοντα.

Mateo Andrea. La Leona

  • Μεικτά Μέσα

Ο Mateo Andrea είναι ένας καλλιτέχνης που επικεντρώνεται σε προβλήματα σχετικά με τη φόρμα, ενώ παράλληλα εξερευνά την ένταση μεταξύ της μορφής, της μνήμης και της οπτικής αντίληψης. Οι πίνακες που δημιουργεί θέτουν ερωτήματα σχετικά με τη φύση του κόσμου και την ικανότητα να βλέπουμε. Μέσα από τίτλους που συχνά είναι απλοί και μονοσύλλαβοι, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τις μορφές των έργων του, ενώ παράλληλα αναλογίζεται και τη δική του ύπαρξη. Χρησιμοποιεί ένα μείγμα ισπανικών και αγγλικών αναφορών για να δημιουργήσει μια μυστηριώδη ζωγραφική αλληγορία που προσθέτει στην αινιγματική ποιότητα του έργου του. Οι πίνακές απεικονίζουν φανταστικά ταξίδια που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που αποπνέει εσωστρέφεια και μια μυστηριώδη ενέργεια. Οι δημιουργίες του είναι ανοιχτές σε ερμηνεία, προσκαλώντας τους θεατές να φέρουν τις δικές τους προοπτικές ενώ παράλληλα πειραματίζεται με τα όρια της αντίληψης μέσω των ψευδαισθήσεων. Γυναίκες απεικονίζονται ως ανθρωπόμορφες οντότητες, δημιουργώντας μια σύνθεση όπου η ανθρώπινη μορφή διασταυρώνεται με χαρακτηριστικά των ζώων. Αυτές οι διασταυρωμένες οντότητες δημιουργούν έναν κόσμο υβριδικών πλασμάτων. Η αντίθεση και εναλλαγή αυτή, προσφέρει στον θεατή ένα πεδίο ερμηνείας και αναζήτησης, ενισχύοντας τη μυστηριώδη και παράλληλα προκλητική φύση του έργου του.

Σοφία Μελά. Κέντησα κλωστή-κλωστή τον δικό μου μύθο…

  • Αφιερώματα

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα φιλοξενηθεί η σειρά χειροποίητων παιδικών ρούχων εμπνευσμένων από τον ελληνικό πολιτισμό διά χειρός Σοφίας Μελά. Η σειρά είναι εμπνευσμένη από τον ελληνικό πολιτισμό, με έντονες επιρροές από την αρχαιότητα, τη βυζαντινή ιστορία αλλά και την ελληνική λαογραφία και παράδοση. Τα στοιχεία που διεγείρουν τη φαντασία της Σοφίας Μελά, αντλούνται από την ιστορία, τη μυθολογία, παραμύθια, τοπικές φορεσιές, εργόχειρα, τραγούδια, ήθη και έθιμα, φύση, τέχνη, θρύλοι, θέατρο σκιών, ιστορικά κτίρια. Τα ενδύματα είναι μια συνομιλία του παρελθόντος με το παρόν, με μια εικαστική ματιά. Πρόκειται για ένα μικρό δειγματολόγιο σύγχρονων ρούχων για την «ηλικία της αθωότητας» (1-9 ετών), εμπνευσμένα από την παράδοση του ελληνικού πολιτισμού, από όλες τις ιστορικές περιόδους της πορείας του.

Μεταβατικά Αντικείμενα

  • Μεικτά Μέσα

Το μεταβατικό αντικείμενο, αλλιώς comfort/transitional object, emotional support object, στην επιστήμη της ψυχολογίας είναι ένα αντικείμενο το οποίο βοηθά το παιδί να περάσει από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο, νιώθοντας ασφάλεια. Αφενός αποτελεί έναν σύνδεσμο του παιδιού με τη μητέρα και το στάδιο της απόλυτης σχέσης μαζί της και αφετέρου, το βοηθά να ενταχθεί στο καινούργιο, «έξω» κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό αποτελεί τον βασικό άξονα αφήγησης της έκθεσης, όπου επτά καλλιτέχνες κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους μεταβατικά αντικείμενα, τα δικά τους συναισθηματικά υποστηρικτικά αποκτήματα, τα οποία δεν μπόρεσαν ποτέ να αποχωριστούν είτε γιατί πολλές φορές δε δύναται αυτή η αποκοπή είτε γιατί θελημένα τα κρατούσαν ενδόμυχα, ως φυλακτά, στην ανθρώπινή τους εξέλιξη.

Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

  • Αφιερώματα

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας μία έκθεση - αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο. Φωτογραφικά και ζωγραφικά έργα, μαρτυρίες, δημοσιεύματα, σπάνιες εκδόσεις και πολύτιμα υλικά, προϊόντα εκτενούς έρευνας, περιγράφουν την ιστορία τους και αναδεικνύουν ένα μικρό μόλις κομμάτι του ιδιαίτερα πλούσιου αλλά και ξεχωριστού έργου των δύο καλλιτεχνών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ετοιμάζει 2 ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Δύο διαλέξεις διοργανώνει το μουσείο, το οποίο, παράλληλα, συμμετέχει με εκθέματά του στην έκθεση "Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους" του μουσείου Μπενάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/11/2024

Χαμένη ιστορία του Μπραμ Στόκερ ανακαλύφθηκε μετά από 134 χρόνια

Ο Στόκερ φαίνεται πώς έγραψε μια νουβέλα που ήταν βασική πηγή έμπνευσης για τον θρυλικό "Δράκουλα".

Η διάσημη μπανάνα του Maurizio Cattelan βγαίνει ξανά σε δημοπρασία

Το αμφιλεγόμενο έργο τέχνης πρωτοπαρουσιάστηκε στο Art Basel Miami το 2019.

"Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο": Ο Χαρούκι Μουρακάμι και ο Μαραθώνιος της Αθήνας

Μια ειλικρινής αποτύπωση της προσωπικής σχέσης του συγγραφέα με το τρέξιμο, που συνδυάζει τις εμπειρίες του ως δρομέας με τις φιλοσοφικές του αναζητήσεις.

Βραδινή ξενάγηση στο Μουσείο Ακρόπολης

Εξερευνάμε τη μόνιμη συλλογή του μουσείου με έναν διαφορετικό τρόπο.

Θυμόμαστε τον Χρόνη Μίσσιο που γεννήθηκε σαν σήμερα (8/11) μέσα από τρία βιβλία του

Τιμώντας τη μνήμη του αντιστασιακού και συγγραφέα με τα βιβλία-μαθήματα ζωής, επιστρέφουμε σε τρία από τα σημαντικότερα έργα του.

Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα; Νέα εικαστική έκθεση φέρνει στο προσκήνιο την AI

Το ομαδικό πρότζεκτ σύγχρονης τέχνης εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.