Η παράδοση της ελληνικής και ιαπωνικής τέχνης μέσα από τα έργα τριών καλλιτεχνίδων

Στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024, παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία".

Ιεροί τόποι και σύμβολα Ντίνα Αναστασιάδου γλυκίνη δίπτυχο

Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, η Thalia Gallery ανακοινώνει την επόμενη ομαδική της έκθεση της με τίτλο "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία". Με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, η έκθεση θα παρουσιάσει τα έργα τριών καλλιτέχνιδων ειδικών στις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές, της Ντίνας Αναστασιάδου, της Πολυξένης Σαμανίδου, και της Κλέας Ράππου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 7 μ.μ.

Η ιαπωνική τέχνη είχε σημαντική επιρροή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ένα πάθος και μια εμμονή για το χρώμα και τη φύση που οδήγησε τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτής της μοναδικότητας. 

Ιεροί τόποι και σύμβολα Κλέα Ράππου Άνθη και σπουργίτια
Κλέα Ράππου, "Άνθη και σπουργίτια"

Η έκθεση "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία" αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της ιαπωνικής τέχνης τοποθετώντας πολύ ιδιαίτερες τεχνικές της σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.  Προάγει μια συζήτηση για τα σύμβολα και τους ιερούς τόπους των δύο πολιτισμών που αναπαρίστανται με κεραμικά γλυπτά και εικαστικές δημιουργίες με μελάνι σε χαρτί (τεχνικές sumie).  Είναι ένας εορτασμός προγονικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται από μοναχούς από τον 13ο αιώνα. Είναι πάνω απ’ όλα ένας εορτασμός της μοναδικότητας των δύο πολιτισμών. 

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη "Οι τρεις καλλιτέχνιδες, Ντίνα Αναστασιάδου, Πολυξένη Σαμανίδου και Κλέα Ράππου μεταφέρουν την αίγλη και τη λάμψη της ιαπωνικής τέχνης στη χώρα μας, και μας εισάγουν σε ένα κόσμο μαγικό, υψηλής αισθητικής".

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία

  • Μεικτά Μέσα

Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, η Thalia Gallery παρουσιάζει τα έργα τριών καλλιτέχνιδων ειδικών στις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές. Η ιαπωνική τέχνη είχε σημαντική επιρροή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ένα πάθος και μια εμμονή για το χρώμα και τη φύση που οδήγησε τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτής της μοναδικότητας. Μέσω της έκθεσης, αναδεικνύεται η διαχρονικότητα της ιαπωνικής τέχνης, η οποία εντάσσεται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο και συνομιλεί με την ελληνική δημιουργία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα βιβλίο για "Ναυαγούς" παρουσιάζεται στο Eteron

Στον χώρο του Eteron θα φιλοξενηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της Ρίκας Μπενβενίστε "Ναυαγοί. Ιστορίες οικογενειακές και άλλες μέσα στην Ιστορία του μεταπολεμικού κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/01/2025

Δύο νέα αστυνομικά μυθιστορήματα από τις εκδόσεις Άγρα

Δείτε εντός δύο νέους τίτλους του εκδοτικού οίκου που είναι ό,τι πρέπει για τους λάτρεις του είδους.

Μιλώντας για την ψυχική υγεία μέσα σε έναν κόσμο σε κρίση

Παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων το βιβλίο του Θόδωρου Μεγαλοικονόμου "Ποια ψυχική υγεία και ποια ψυχιατρική, σε ποια κοινωνία".

"Η κοινωνία της Μπέλλας και του Χάρη: Μια φάρμα": Η Ειρήνη Ηλιοπούλου ζωντανεύει τη φύση με ζωγραφική και γλυπτική

Η καλλιτέχνιδα μάς προσκαλεί να ανακαλύψουμε έναν κόσμο όπου η φύση και τα ζώα αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα από 25 ζωγραφικά έργα και 75 κεραμικά γλυπτά, αποτυπώνοντας με δεξιοτεχνία τη ζωντάνια και την αθωότητα της ζωής.

Ξεναγήσεις στην έκθεση "1967-1974. Κουλτούρες σε Αντιπαράθεση: Ζωή, Τέχνη, Προπαγάνδα" από τον Τάσο Σακελλαρόπουλο

Ανακαλύπτοντας τη διττή πολιτιστική και ιδεολογική πραγματικότητα της επταετίας της δικτατορίας.

Τελευταία ευκαιρία για την έκθεση "Ένδυμα Ψυχής" στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση αναδεικνύει την τέχνη του ελληνικού ενδύματος μέσα από τη μοναδική σύνθεση φωτογραφίας και κεντητικής, με πάνω από 70 παραδοσιακές φορεσιές να "ντύνουν" σύγχρονα πρόσωπα και να αφηγούνται την ιστορία του ελληνισμού.

Ένα graphic novel μάς μαθαίνει πώς αναπαράγεται η κοινωνική ανισότητα

Η "Διάκριση" της Τιφέν Ριβιέρ, εμπνευσμένη από το έργο του κοινωνιολόγου Πιερ Μπουρντιέ, κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Αντίποδες.