Η παράδοση της ελληνικής και ιαπωνικής τέχνης μέσα από τα έργα τριών καλλιτεχνίδων

Στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024, παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία".

Ιεροί τόποι και σύμβολα Ντίνα Αναστασιάδου γλυκίνη δίπτυχο

Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, η Thalia Gallery ανακοινώνει την επόμενη ομαδική της έκθεση της με τίτλο "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία". Με την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη, η έκθεση θα παρουσιάσει τα έργα τριών καλλιτέχνιδων ειδικών στις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές, της Ντίνας Αναστασιάδου, της Πολυξένης Σαμανίδου, και της Κλέας Ράππου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 7 μ.μ.

Η ιαπωνική τέχνη είχε σημαντική επιρροή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ένα πάθος και μια εμμονή για το χρώμα και τη φύση που οδήγησε τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτής της μοναδικότητας. 

Ιεροί τόποι και σύμβολα Κλέα Ράππου Άνθη και σπουργίτια
Κλέα Ράππου, "Άνθη και σπουργίτια"

Η έκθεση "Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία" αναδεικνύει τη διαχρονικότητα της ιαπωνικής τέχνης τοποθετώντας πολύ ιδιαίτερες τεχνικές της σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.  Προάγει μια συζήτηση για τα σύμβολα και τους ιερούς τόπους των δύο πολιτισμών που αναπαρίστανται με κεραμικά γλυπτά και εικαστικές δημιουργίες με μελάνι σε χαρτί (τεχνικές sumie).  Είναι ένας εορτασμός προγονικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται από μοναχούς από τον 13ο αιώνα. Είναι πάνω απ’ όλα ένας εορτασμός της μοναδικότητας των δύο πολιτισμών. 

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη "Οι τρεις καλλιτέχνιδες, Ντίνα Αναστασιάδου, Πολυξένη Σαμανίδου και Κλέα Ράππου μεταφέρουν την αίγλη και τη λάμψη της ιαπωνικής τέχνης στη χώρα μας, και μας εισάγουν σε ένα κόσμο μαγικό, υψηλής αισθητικής".

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ιεροί τόποι και σύμβολα, Ελλάδα - Ιαπωνία

  • Μεικτά Μέσα

Με αφορμή το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Ιαπωνίας 2024, η Thalia Gallery παρουσιάζει τα έργα τριών καλλιτέχνιδων ειδικών στις παραδοσιακές ιαπωνικές τεχνικές. Η ιαπωνική τέχνη είχε σημαντική επιρροή στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Ένα πάθος και μια εμμονή για το χρώμα και τη φύση που οδήγησε τους καλλιτέχνες σε όλη την Ευρώπη να ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτής της μοναδικότητας. Μέσω της έκθεσης, αναδεικνύεται η διαχρονικότητα της ιαπωνικής τέχνης, η οποία εντάσσεται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο και συνομιλεί με την ελληνική δημιουργία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Emerald Paintings": Απατηλές απεικονίσεις μιας ιδεατής ζωής στην Γκαλερί Σκουφά

Πρόκειται για το πλέον ώριμο σύνολο έργων που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα η εικαστικός Στέλλα Καπεζάνου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Ο Ντιντιέ Εριμπόν έρχεται στην Ελλάδα για μια "Γυναίκα του Λαού"

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι εκδόσεις Νήσος υποδέχονται τον Γάλλο συγγραφέα που θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίου "Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού".

Γιατί η αρχαιοελληνική πολιτική σκέψη έχει συσκοτίσει το ζήτημα της δουλείας;

Φως στο ζήτημα ρίχνει το βιβλίο του Πωλέν Ισμάρ "Ο καθρέφτης του Οιδίποδα: Σκέψεις για τη δουλεία" που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Διήμερο αφιέρωμα για τον γλύπτη Θόδωρο ετοιμάζει το ΕΜΣΤ

Στο πλαίσιο της έκθεσης "Θόδωρος, Γλύπτης: Αντί Αναδρομικής".

Ο "ιπτάμενος" Εμμανουήλ Καραλής έγινε βιβλίο

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου που αφιερώνεται στο μοίρασμα της αλήθειας του επικοντιστή.

"Διελεύσεις": Ο χρόνος "παγώνει" στη ζωγραφική της Ντέπης Παυλίδου

Ατμοσφαιρικά τοπία στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος.

Πόσο ξέρουμε την Κίνα;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου μοιραζόμαστε κάποιες σκέψεις για το πώς μας άνοιξε τα μάτια το βιβλίο της Ταϊβανο-αμερικανίδας Karissa Chen (εκδόσεις Ίκαρος), μια συναρπαστική μυθοπλαστική κατάδυση στην άγνωστη μεταπολεμική ιστορία της κινεζικής διασποράς που καταρρίπτει διάφορα στερεότυπα.