Αθέατο Μουσείο: Ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα στις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

στήλη των διδύμων βρεφών

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται "τη στήλη των διδύμων βρεφών". Πρόκειται για ένα θραύσμα επιτύμβιας στήλης που συνέλεξε από ρέμα του Μενιδίου και παρέδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το Νοέμβριο του 2008, ένας ρακοσυλλέκτης. Το θραύσμα διατηρεί σε ανάγλυφο δύο σπαργανωμένα δίδυμα βρέφη στην αγκαλιά γυναικείας μορφής. Αποτελεί πιθανότατα τμήμα επιτύμβιας στήλης που θα ήταν ανιδρυμένη στον τάφο μιας γυναίκας, που πέθανε στον τοκετό. Πρόκειται για το μοναδικό επιτύμβιο ανάγλυφο του αρχαίου ελληνικού κόσμου με δίδυμα βρέφη στην ίδια αγκαλιά, στοιχείο που δηλώνει την κοινή τους μοίρα ως ορφανών.

στήλη των διδύμων βρεφών
Γραφιστική σύνθεση (κολλάζ) του τμήματος της "στήλης των διδύμων βρεφών" και της στήλης της Φιλονόης (αρ. κατ. ΕΑΜ Γ 3790) με την προτεινόμενη θέση του θραύσματος στην επιτύμβια στήλη. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

Η "στήλη των διδύμων βρεφών" παρουσιάζεται στην "Αίθουσα του Βωμού" (αιθ. 34) από την Πέμπτη 21 Μαρτίου ως τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.

Στις 31 Μαρτίου, στις 14 και 28 Απριλίου και στις 12 Μαΐου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 27 Μαρτίου, στις 10 και 24 Απριλίου και στις 8 Μαΐου ημέρα Τετάρτη, ώρα 1 μ.μ., αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την περίεργη ιστορία παράδοσης του πολύτιμου θραύσματος, για τους αρχαιοελληνικούς μύθους των διδύμων θεών, για τη ζωή των παιδιών και την παιδική θνησιμότητα στην αρχαία Ελλάδα.  

στήλη των διδύμων βρεφών
"Η στήλη των διδύμων βρεφών". Θραύσμα επιτύμβιας στήλης με αρ. κατ. ΕΑΜ Γ 15452, που βρέθηκε σε ρέμα του Μενιδίου Αττικής. 4ος αι. π.Χ. (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου).

 Ημερομηνίες παρουσιάσεων: 
31 Μαρτίου, 14 και 28 Απριλίου και 12 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 1 μ.μ. και 27 Μαρτίου, 10 και 24 Απριλίου και 8 Μαΐου ημέρα Τετάρτη, ώρα έναρξης 1 μ.μ.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 
Τηλ. Επικοινωνίας: 213 214 4856, 2132144889, 2132144838

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.