"Futuranna": Η κριτική ματιά της Anna Esposito απέναντι στον καταναλωτισμό

Δυο χρόνια μετά την τελευταία της ατομική, η νέα έκθεση της Esposito παρουσιάζει 30 έργα τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 2000.

Anna Esposito Futuranna «Mother Earth», 1980, photo-collage, 50 x 75 cm

Η γκαλερί Gramma Epsilon στην Αθήνα εγκαινιάζει την Πέμπτη 14 Μαρτίου την ατομική έκθεση "Futuranna", αφιερωμένη στη ρηξικέλευθη Ιταλίδα εικαστικό, Anna Esposito.

Δυο χρόνια μετά την τελευταία της ατομική, η έκθεση αυτή, σε επιμέλεια των Paolo Cortese και Francesco Romano Petillo, παρουσιάζει 30 έργα τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 2000. Στα έργα αυτά η καλλιτέχνιδα επικεντρώνεται στην κριτική της ματιά απέναντι στον καταναλωτισμό και την κουλτούρα της σπατάλης, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της έκθεσης που παραπέμπει στο "Futurama", τη διάσημη έκθεση της Νέας Υόρκης από το 1939.

Μέσω της τεχνικής του κολάζ, της χρήσης ανακτημένων υλικών και της συλλογής πεταμένων προϊόντων και διαφημιστικών εικόνων που η ίδια έχει διασώσει, η Anna Esposito επιστρατεύει την τέχνη της γύρω από την πρακτική της ανακύκλωσης, την άρνησή της να συμμορφωθεί με τη σπατάλη που υπαγορεύει η ηγεμονική μαζική κουλτούρα, τη μείωση αυτής και την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων τα οποία η ταχύτητα της καπιταλιστικής οικονομίας έχει καταστήσει ξεπερασμένα. Δίνοντας έμφαση στην κριτική ενάντια στη μαζική παραγωγή και την καταναλωτική ψυχαγωγία ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι αιχμηροί οικολογικοί και πολιτικοί της σχολιασμοί είναι ιδιαίτερα επίκαιροι κάτω από τη σημερινή ματιά της κλιματικής αλλαγής και της αναγκαιότητας για ανάπτυξη κουλτούρας αποανάπτυξης προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον.

Τα έργα της – συνειδητές, χιουμοριστικές, ευφάνταστες και σαρκαστικές συνθέσεις - αναδύονται μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα του σύγχρονου οικολογικού πένθους, ωστόσο ενσωματώνουν βιώσιμες εναλλακτικές. Όπως τονίζει ο κριτικός τέχνης Ben Eastham στο άρθρο του για την τέχνη της Anna Esposito: "Όσο ξεκάθαρα κι αν βλέπει τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο καπιταλισμός και η πατριαρχία, η μεθοδολογία της δουλειάς της Esposito είναι πεισματικά αισιόδοξη. Σχεδιάζοντας το πώς θα ήταν δυνατό για εμάς να ζήσουμε ανάμεσα σε ερείπια, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο έργων για το παρόν και το μέλλον".

Η έκθεση παρουσιάζεται από τον Ben Eastham και συνοδεύεται από μια έκδοση, την πρώτη από τη νέα σειρά Portfolio που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες εικαστικούς της γκαλερί.

Η Anna Esposito ζει και εργάζεται στη Ρώμη. Τη δεκαετία του ‘70 συμμετείχε σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς οργανισμούς. Το 1978 πήρε μέρος στην έκθεση Materialization of Language, σε επιμέλεια της Mirella Bentivoglio, για την Μπιενάλε της Βενετίας.

Με φαντασία, τεχνική και πειραματισμό, η Esposito παίζει περίτεχνα ανάμεσα σε παλιά και νέα υλικά - ύφασμα, πλαστικό, γυαλί - αναπτύσσοντας διφορούμενα νοήματα με πολλαπλές ερμηνείες. Στα πιο πρόσφατα έργα της, δημιουργεί συνθέσεις πάνω στη φωτογραφία, ενσωματώνοντας κομμάτια και υλικά με σκοπό την ενότητα και τη συμπληρωματικότητα διαφόρων στοιχείων. Η ειρωνεία και το παιχνίδι είναι η βάση των έργων της τα οποία αποτελούν γοητευτικές, ευφυείς, ευφάνταστες και διανοητικά προκλητικές εικόνες.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις σε ιταλικούς και διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων της Μπιενάλε της Βενετίας, του Πανεπιστημίου Columbia (ΗΠΑ), της XVI Μπιενάλε στο Σάο Πάολο (Βραζιλία) και της Μπιενάλε Mdina (Μάλτα). Έχουν επίσης συμπεριληφθεί σε πολλά πρότζεκτ αφιερωμένα σε καλλιτέχνες του 1960 και του 1970, όπως οι εκθέσεις Bentivoglio donation, σε επιμέλεια Daniela Ferrari, στο MART στο Rovereto (2011), 1978, Unexpected subject, Art and Feminism in Italy, σε επιμέλεια των Marco Scotini και της Raffaella Perna, στο FM Centro for Contemporary Art στο Μιλάνο (2019), Histoire d’E part1 σε επιμέλεια των Paolo Cortese και Francesco Romano Petillo, στην γκαλερί Gramma_Epsilon στην Αθήνα (2021), Re- Materialization of Language, σε επιμέλεια της Cristiana Perrella και του Andrea Villiani, στο Dalle Nogare Foundation στο Μπολζάνο (2022) και Books as Art, σε επιμέλεια του Paolo Cortese, στην γκαλερί Gramma_Epsilon (2023). Το 2022 παρουσιάστηκε η τελευταία ατομική της, What I’ve done σε επιμέλεια του Davide Mariani, στην γκαλερί Gramma_Epsilon στην Αθήνα.

Εγκαίνια: 14/3 (6 μ.μ.)

Info: Gramma Epsilon | 14/3-15/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στα χρόνια του Χρήστου Λαμπράκη" μεταφερόμαστε στην Αγία Βαρβάρα

Στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Ελευθερίας Κόλλια για την ιστορία του μεγάλου δημοσιογραφικού συγκροτήματος ΔΟΛ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/11/2024

"Οι Άνθρωποι Ακόμα Πεθαίνουν από Έρωτα", πιστεύει η καλλιτέχνιδα Δάφνη Ασλανίδη

Το Antisocial παρουσιάζει την τρίτη ατομική έκθεση της Ασλανίδη.

"Μικρά πράγματα σαν κι αυτά": Διαβάστε το βιβλίο πίσω από την ταινία

Βρείτε το βιβλίο της Κλερ Κίγκαν στο οποίο βασίστηκε η ταινία, καθώς και τα άλλα δύο βιβλία της που κυκλοφορούν στα ελληνικά.

Μια περίτεχνη έκδοση εξιστορεί τα ταξίδια του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Ο must-read δίγλωσσος κατάλογος συνοδεύει την έκθεση "Γκίκας. Ταξίδι από τη Δύση στην Ανατολή".

Η ΕΡΤ μετατρέπει την Πινακοθήκη Γκίκα σε ραδιοφωνικό στούντιο

Μία νέα συνεργασία του ελληνικού καναλιού με το Μουσείο Μπενάκη.

"Κρατήρας": Μια νέα ποιητική συλλογή παρουσιάζεται στο Επί Λέξει

Το βιβλιοπωλείο θα φιλοξενήσει την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Θανάση Χατζόπουλου, ο οποίος θα συζητήσει με τους Ευριπίδη Γαραντούδη και Παντελή Μπουκάλα.

"Η νύχτα που έφυγε ο Παύλος": Παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ των εκδόσεων Εύμαρος

Οι εκδόσεις Εύμαρος και οι εκδόσεις Τόπος προσκαλούν το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξενοφώντα Κοντιάδη, που θα γίνει παρουσία της Μάγδας Φύσσα.