Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο ΑΚΤΟ συνεργάζονται και μας προσκαλούν στην εκδήλωση "Όταν το animation συναντά την ιστορία", την Τετάρτη 6 Μαρτίου 6.30 μ.μ.. Το ΕΙΜ ανοίγει τις "πόρτες" του στους νέους και τις νέες δημιουργούς του ΑΚΤΟ και εμπιστεύεται τη σχεδιαστική τους δύναμη, σε ένα ιδιαίτερα διαχρονικό και ευαίσθητο ζήτημα· αυτό των προσφύγων.
Με έμπνευση από την τρέχουσα έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, "Από τη Μεγάλη στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β’): Οι Πρόσφυγες", σπουδαστές & σπουδάστριες του ΑΚΤΟ δημιούργησαν ταινίες animation μικρού μήκους. Με τα έργα τους συμπληρώνουν τα φωτογραφικά τεκμήρια, τα ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, τις μαρτυρίες, τα αποσπάσματα πηγών και τα δημοσιεύματα Τύπου.
Απαντώντας θετικά στην τιμητική πρόσκληση του Ε.Ι.Μ και σε συνεργασία με τις επιμελήτριες της έκθεσης Νατάσα Καστρίτη και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, οι τριτοετείς του προπτυχιακού προγράμματος BA (Hons) in Animation & Interactive Media του ΑΚΤΟ, οπτικοποιούν τις 4 θεματικές ενότητες της έκθεσης, μέσα από την τέχνη της εμψύχωσης (animation). Συμμετέχοντες ανά θεματική ενότητα της έκθεσης:
-
ΤΑ ΑΙΤΙΑ_Διωγμός
Θησέας Καράκαρης | Τίτλος έργου: Το αλώνι
Βασίλης Παπαδόπουλος | Τίτλος έργου: Ο δεσμός
Όλιβερ Παπαδοπούλου | Τίτλος έργου: Βασανιστήριο -
Ο ΞΕΡΙΖΩΜΟΣ_Ταξίδι-άφιξη
Κωνσταντίνος Θέμελης | Τίτλος έργου: 1922_Ελένη
Χρυσάνθη Ζωάννου | Τίτλος έργου: Το αρτοποιείον
Αθηνά Ραφτοπούλου | Τίτλος έργου: Το ταξίδι
Δημήτρης Χατζηαντωνίου | Τίτλος έργου: Η ξύλινη Βάρκα -
ΤΟ ΣΤΕΡΙΩΜΑ_Εγκατάσταση
(Ομαδικό project) Κουπανιτσά Μαρία, Παπαγιαννοπούλου Παρασκευή Αποστολία, Παπαϊγνατίου Δημήτριος Θεόδωρος | Τίτλος έργου: Μια κάποια πατρίδα -
Η ΜΝΗΜΗ
Ελευθερία Γκουτζικίδου | Τίτλος έργου: Η κουβέρτα
Mike Δεσποτόπουλος | Τίτλος έργου: Ξεριζωμός
Οι animators του ΑΚΤΟ εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση της ακαδημαϊκής ομάδας του προγράμματος BA (Hons) in Animation & Interactive Media. Επικεφαλής του project είναι η Dr Αναστασία Δημητρά.
Περισσότερες πληροφορίες
Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα: Οι Πρόσφυγες
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο εγκαινιάζει το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα», η οποία παρακολουθεί την ολοκλήρωση της δημιουργίας της χώρας από άποψη συνόρων και πληθυσμού. Το δεύτερο μέρος με τον υπότιτλο «Οι Πρόσφυγες» επικεντρώνεται στην πληθυσμιακή διαμόρφωση της Ελλάδας μέσα από τις μετακινήσεις πληθυσμών επί έναν αιώνα. Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερεις μεγάλες ενότητες: Τα Αίτια, Ο Ξεριζωμός, Το Στέριωμα, Η Μνήμη. Τα αίτια φωτίζουν τους λόγους που οδηγούν κάποιον να εγκαταλείψει ξαφνικά και απροσδόκητα τον τόπο του: πόλεμοι, διωγμοί, αλλαγές συνόρων, ανταλλαγές πληθυσμών κ.ά. Η αναγκαστική και ελάχιστα προετοιμασμένη φυγή, το δύσκολο ταξίδι, από το οποίο δεν επιβίωναν όλοι, τα πολύτιμα που δεν αποχωρίζονταν, η υποδοχή που συναντούσαν οι πρόσφυγες, και οι πρώτες προσπάθειες περίθαλψης είναι τα θέματα της δεύτερης ενότητας. Η τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στην προσωρινή και μόνιμη στέγαση των προσφύγων, την υγειονομική περίθαλψη, την εκτίμηση των περιουσιών, τις αποζημιώσεις, την επαγγελματική αποκατάσταση αστών και αγροτών, την εκπαίδευση. Η τελευταία ενότητα εστιάζει στη μνήμη και τη συλλογική συνείδηση των προσφύγων μέσα από τη μουσική, τον αθλητισμό, τους συλλόγους, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα πηγών και δημοσιεύματα του Τύπου.