Η σειρά διαλέξεων "Γιώργος Γουναρόπουλος. Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις" αναδεικνύει άγνωστες πτυχές του ζωγράφου και του έργου του

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου διαλέξεων, οι ελαιογραφίες και μία επιλογή από τα προσχέδια της νέας δωρεάς θα εκτίθενται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Αυτοπροσωπογραφίες του Γιώργου Γουναρόπουλου

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ιδρύθηκε το 1979 ως ΝΠΔΔ του Δήμου Ζωγράφου χάρη στη δωρεά του Ηλία Γουναρόπουλου, ο οποίος πρόσφερε στον δήμο το σπίτι-εργαστήρι του πατέρα του Γιώργου Γουναρόπουλου, καθώς και μία σημαντική συλλογή έργων ζωγραφικής και προσωπικών αντικειμένων του καλλιτέχνη. Το 2023, οι εγγονές του ζωγράφου προέβησαν σε μία συμπληρωματική δωρεά, η οποία περιλαμβάνει έξι σπάνιες ελαιογραφίες, περισσότερα από 100 προσχέδια έργων της συλλογής, την αλληλογραφία του ζωγράφου με τη σύζυγό του Μαρίκα και άλλο αρχειακό υλικό. Η νέα δωρεά έδωσε νέα ώθηση στην έρευνα που αφορά τη ζωή και το έργο του Γιώργου Γουναρόπουλου. Το Μουσείο έχει οργανώσει και παρουσιάζει, από 9 Μαρτίου, μία σειρά διαλέξεων "Γιώργος Γουναρόπουλος. Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις.​​​​​​" από διακεκριμένους ιστορικούς της τέχνης, συντηρητές και άλλους επιστήμονες, οι οποίοι θα αναδείξουν λιγότερο γνωστές πτυχές του ζωγράφου και του έργου του.

Σε αυτό το ερευνητικό πλαίσιο θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα της μελέτης του Εργαστηρίου Μη-καταστροφικών τεχνικών και Μεθοδολογιών Διάγνωσης του ΠΑΔΑ, που πραγματοποιείται από το 2018 σε συνεργασία με το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου. Το πρόγραμμα θα κλείσει με ένα αφιέρωμα στη μουσικό και συνθέτρια Μαρίκα Γουναροπούλου, που οργανώθηκε από το Μουσείο σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και το το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ. Το έργο της Μαρίκας Γουναροπούλου, άγνωστο μέχρι τώρα, συστήνεται στο κοινό με μία διάλεξη και με μία μουσική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν έργα της για πιάνο και φωνή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου διαλέξεων, οι ελαιογραφίες και μία επιλογή από τα προσχέδια της νέας δωρεάς θα εκτίθενται στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 9 Μαρτίου με τη διάλεξη "Αυτοπροσωπογραφίες του Γιώργου Γουναρόπουλου" από τη Δώρα Μαρκάτου, αφυπ. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι διαλέξεις του κύκλου θα πραγματοποιούνται Σάββατο πρωί 11 π.μ.-12 μ.μ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά εννέα διαλέξεις και θα διαρκέσει από 9 Μαρτίου έως 1 Ιουνίου 2024.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.