"Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου": Έργα από την εικαστική διαδρομή του καλλιτέχνη

Επιλεγμένα έργα έγχρωμης χαρακτικής, ξυλογραφίες και λιθογραφίες στον Χώρο Πολιτισμού "Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου".

Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου

Ο Χώρος Πολιτισμού "Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου" διοργανώνει από τις 23 Ιανουαρίου την έκθεση "Τα χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου", με επιλεγμένα έργα έγχρωμης χαρακτικής, ξυλογραφίες και λιθογραφίες.

Ο Γιώργης Βαρλάμος σφραγίζοντας την σχέση μιας ολόκληρης ζωής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, άφησε με το θάνατο του, το 2013, στο Κόμμα του το εργαστήρι του της οδού Λεάγρου 23 και το έργο του. Η ΚΕ του ΚΚΕ υλοποιώντας την επιθυμία του Γιώργη Βαρλάμου εγκαινίασε το 2023 το Χώρο Πολιτισμού "Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου" με στόχο να λειτουργεί ως χώρος έκθεσης και εργαστήρι ανοιχτό για το λαό, τη νεολαία και τους καλλιτέχνες. Τιμώντας την σημαντική προσφορά του σπουδαίου ζωγράφου-χαράκτη ο Χώρος Πολιτισμού "Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου" διοργανώνει περιοδικές έκθεσης του έργου του.

Η έκθεση "Τα Χρώματα στη χαρακτική του Γιώργη Βαρλάμου" φωτίζει μία ακόμη πτυχή της τέχνης του, μέσα από την τεχνική της χαρακτικής, τα χρώματα στην χάραξη του ξύλου και στην λιθογραφία. Τα έργα που επιλέχθηκαν διατρέχουν την εικαστική διαδρομή του Γιώργη Βαρλάμου, από τα πρώιμα δημιουργικά χρόνια έως την ωριμότητα του.

Η έκθεση φιλοξενεί έργα που με μοναδικούς τρόπους καλλιεργούν την ανθρώπινη ευαισθησία, ευαισθησία απαραίτητη όπως αποτυπώνεται και στα λόγια του ζωγράφου χαράκτη: "Εκείνο που κάνει το έργο τέχνης δεν είναι η τεχνική αλλά η συγκίνηση που εκπέμπει. Γιατί η τέχνη (η καθεμιά από τις καλές τέχνες) έχει το μεγάλο προσόν να αγγίζει το θεατή- αναγνώστη - ακροατή με άπειρα συναισθήματα και συγκινήσεις. Η τεχνική όσο τέλεια και να ’ναι –και πρέπει να ’ναι– έρχεται δεύτερη. Στην αξία του έργου τέχνης, δε θα 'ταν υπερβολή να πούμε πως ένα έργο χωρίς τη μαγική δύναμη που εκπέμπει για να συγκινήσει τον άνθρωπο, είναι απλώς 'εργόχειρο'. Το έργο τέχνης είναι κατάθεση ψυχής!" (Γ.Βαρλάμος, Χαρακτική, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 2010).

Εγκαίνια: 23/1 (6.30 μ.μ.)

Info: Χώρος Πολιτισμού "Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου" | 23/1-28/4 | Ωράριο λειτουργίας: Πεμ.-Κυρ.: 6-8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Αθήνα των συγγραφέων | Λένα Διβάνη: "Δεν μου αρέσει η μονοκαλλιέργεια, στην Κυψέλη είμαστε όλοι διαφορετικοί"

Η Λένα Διβάνη περπατάει καθημερινά την Αθήνα την οποία αγαπάει πολύ. Τη συναντήσαμε και μας μίλησε για τη ζωή της και την πόλη την οποία δεν θα άλλαζε με καμία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΜΥ ΝΤΟΥΡΟΥ
08/08/2024

Πανσέληνος Αυγούστου: Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις σε μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Περισσότεροι από εκατό αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα, θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως του φεγγαριού.

10 φρέσκα βιβλία για τον Αύγουστο

Διαβάστε εντός 10 βιβλία που ανήκουν στην πρόσφατη εκδοτική σοδειά και μπορούν να γίνουν η καλύτερη συντροφιά σας στην αυγουστιάτικη ραστώνη.

"How to Write About Art?": Ένα μονοήμερο εργαστήριο γραφής με την Jennifer Higgie

Η διακεκριμένη Αυστραλή συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για ένα workshop προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να μάθουμε από την εμπειρία και τη γνώση της στον κόσμο της τέχνης και της γραφής.

Είσαι κάτω των 25; Δες 5 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπου μπαίνεις δωρέαν

Αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να ξεκλέψεις λίγο χρόνο για πέντε βόλτες που θα σου δώσουν κάτι που δεν περίμενες, χωρίς να σου "πάρουν" τίποτε (bonus μία που συνδυάζεται με μπάνιο!).

Ανακαλύψτε 8+1 νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Νέες εκδόσεις ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και ποίησης από όλο τον κόσμο, εμπλουτίζοντας το αναγνωστικό κοινό με μοναδικές αφηγήσεις και ποιητικές συλλογές.

"Τ’ αυτιά μας στο τσιμέντο": Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Η εικαστική έκθεση ανοίγει έναν διάλογο για τη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των στοιχείων της φύσης με την ανθρώπινη παρέμβαση.