Από την αρχαιότητα η Αθήνα προσέλκυε ανθρώπους να την επισκεφτούν, να ζήσουν ή να σπουδάσουν σε αυτή. Αιώνες αργότερα ξένοι περιηγητές περπάτησαν ανάμεσα στα ερείπια αυτού του παρελθόντος, καταγράφοντας εντυπώσεις με κείμενα και ποιήματα, σχεδιάζοντας και ζωγραφίζοντας. Η Αθήνα από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια κατέστη ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, έστω και αν συνήθως λειτουργούσε σαν μια μικρή στάση πριν τα νησιά. Εμβληματικά κτήρια όπως το Χίλτον και ο Αστέρας με την αρχιτεκτονική τους συμβολίζουν αυτή την περίοδο. Τα τελευταία χρόνια η πόλη γνωρίζει μια πρωτοφανή τουριστική άνθιση, έχοντας αυτονομηθεί πλέον ως προορισμός, με τον αριθμό των επισκεπτών της να πολλαπλασιάζεται συνεχώς, όπως και τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα βραχείας μίσθωσης.
Tο αστικό τοπίο μεταβάλλεται με ραγδαίο ρυθμό, παλιά και άδεια κτήρια έχουν πάρει ζωή και νέα μορφή, επιχειρήσεις ανοίγουν, ξεχασμένες γειτονιές ξεπροβάλλουν ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Για πολλούς ξένους, από ψηφιακούς νομάδες μέχρι καλλιτέχνες και επιμελητές, η πόλη έχει καταστεί τόπος κατοικίας. Την ίδια στιγμή όμως τα ενοίκια ανεβαίνουν σε υψηλά και δυσβάσταχτα επίπεδα, όπως και το συνολικό κόστος ζωής για τους μόνιμους κατοίκους, ενώ οι υποδομές της Αθήνας παραμένουν ελλιπείς ακόμα και στα πλέον βασικά, όπως είναι τα πεζοδρόμια της, με τον έτσι και αλλιώς προβληματικό δημόσιο χώρο της πόλης, να έχει παραδοθεί ανεξέλεγκτα σε κάθε είδους ιδιωτική, εμπορική χρήση.
Η Αθήνα δέχεται κόσμο και τους κόσμους τους, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από αυτούς. Είναι ένας τόπος που προσφέρει εμπειρίες και συναισθήματα, γεμάτος μυρωδιές και γεύσεις, είναι ταξίδι και διαφυγή, πέρασμα και στάση. Τα φωτογραφικά κλικ και οι πόζες στο Instagram αντιπαραβάλλονται με την ανέχεια, οι ξέγνοιαστες στιγμές με την βιοπάλη.
Ποια είναι όμως η πραγματικότητα της Αθήνας του σήμερα, πίσω από την βιτρίνα των πολυάριθμων νέων ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ, πέρα από τα ξένα δημοσιεύματα που την παρουσιάζουν ως τον ιδανικό προορισμό που γοητευτικά συνδυάζει την ιστορία με το χάος, την τέχνη και την παραλία. Δεκατέσσερις καλλιτέχνες παρουσιάζουν την απάντησή τους σε αυτό το ερώτημα με διάφορα μέσα, ανταποκρινόμενοι στο ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυνε ο χώρος σύγχρονης τέχνης FokiaNou, υπό την επιμέλεια των Παναγιώτη Βούλγαρη και Mary Cox.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Neva Bergemann, Mary Cox, Sidan Ghazi, Κυβέλη Ζαχαρίου, Μαρία Καρασαββίδου, Πάνος Λιάπης, Χρήστος Μοβίδης, Δέσποινα Πανταζή, Geeta Roopnarine, Stephanie Sampson, Stella Sevastopoulos, Παναγιώτης Φερεντίνος, Κωνσταντίνα Χαλκιά, Σοφία Χαρώνη
Εγκαίνια: 18/1 (6 μ.μ.)
Info: FokiaNou Art Space | 18/1-3/2 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ.-Σαβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.