Ο ζωγράφος Θεόδωρος Πανταλέων συνομιλεί με τον Salvador Dali

Έργα που ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων παρουσιάζονται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts.

Θεόδωρος Πανταλέων διάλογος ονείρων με τον Salvador Dali

Η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts παρουσιάζει τα έργα που φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια των  πέντε τελευταίων χρόνων ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ελληνικού σουρεαλισμού, Θεόδωρος Πανταλέων. Η έκθεση με τίτλο "Θεόδωρος Πανταλέων, διάλογος ονείρων με τον Salvador Dali" εγκαινιάζεται την Τρίτη 23 Ιανουαρίου (6-10 μ.μ.) στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης και καθηγητή Μάνου Στεφανίδη.

Ο Πανταλέων, εξελίσσοντας εντυπωσιακά το προσωπικό του ύφος, παρουσιάζει μια σειρά έργων στα οποία τα μαγικά όντα, τα ιδιόμορφα αντικείμενα ή οι εξωτικοί καρποί και τα φαντάσματα της νεότητάς του, γίνονται οι φύλακες άγγελοι ενός πολύ προσωπικού παραδείσου. Πρόκειται για έργα που ο καλλιτέχνης δημιούργησε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και του εγκλεισμού, σαν μια διέξοδο και για τον ίδιο και για τους θεατές του, στο φως, στη μαγεία και στο όνειρο.

Θεόδωρος Πανταλέων διάλογος ονείρων με τον Salvador Dali

Είναι κοινός τόπος, και το έχουν υπογραμμίσει οι διάφοροι μελετητές της ζωγραφικής του Πανταλέοντα, πως η δημιουργική επίδραση του Dali στο έργο του είναι σταθερή και επαναλαμβανόμενη. Είναι, λοιπόν, ευτυχής η σύμπτωση της συνύπαρξης έξι ιστορικών γλυπτών του μεγάλου Ισπανού δασκάλου με τα τελευταία έργα του Έλληνα βιρτουόζου. Πρόκειται για θέματα που πρωτοζωγραφίζει ο Dali από την δεκαετία του ’30, όταν βρισκόταν υπό την άμεση επήρεια των φίλων του Buñuel και Lorca, τα οποία πολύ αργότερα την δεκαετία του ’70 μεταφέρει στις τρεις διαστάσεις ως γλυπτά, πράγμα που έκαναν και άλλοι σουρεαλιστές όπως ο Marx Ernst και ο Giorgio De Chirico. Πιο συγκεκριμένα, τα γλυπτά "Ο Χορός ή το Πρόσωπο του Χρόνου", η "Επιμονή της Μνήμης", τα "Λιωμένα Ρολόγια", ή το "Σουρεαλιστικό Πιάνο", πρωτοχυτεύονται ως πολλαπλά ήδη από το 1984.

Θεόδωρος Πανταλέων διάλογος ονείρων με τον Salvador Dali

Παράλληλα, στην γκαλερί θα παρουσιαστεί το πολυτελές λεύκωμα των εκδόσεων Καστανιώτη με τίτλο "Θεόδωρος Πανταλέων, 60 χρόνια ζωγραφική".

Θεόδωρος Πανταλέων διάλογος ονείρων με τον Salvador Dali

Στην εισαγωγή της έκδοσης, ο συγγραφέας, Μάνος Στεφανίδης σημειώνει: "Ο Θεόδωρος Πανταλέων είναι ένας ρεαλιστής του ονείρου... Ένας ξυλοκόπος που κάθε βράδυ υλοτομεί το δάσος των προσωπικών του φαντασιώσεων με εκείνο τον ρεαλισμό που αποδομεί την κάθε πραγματικότητα... Υπάρχουν ζωγράφοι που ακολουθούν τυφλά το ένστικτο τους. Όπως υπάρχουν και ζωγράφοι που πειθαρχούν σ’ έναν, θα λέγαμε, ορθολογισμό της εικόνας. Ο Θόδωρος Πανταλέων ανήκει σε είδος ενδιάμεσο και γι’ αυτό πιο ουσιαστικό. Πειθαρχεί στο ένστικτο του ως εκείνο τον βαθμό που το ένστικτο με την όποια του παραφορά, δεν θα τον προδώσει και απ’ την άλλη ακολουθεί μια λογική οργάνωση της εικόνας ακριβώς για να τιθασεύσει το συναίσθημα που υπερχειλίζει. Δηλαδή για να εκμαιεύσει αυτό το συναίσθημα μεγαλύτερο κύρος και για να προσεγγίσει έτσι με περισσότερη αξιοπιστία τον θεατή του".

Info: Kapopoulos Fine Arts | 23/1-7/2 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Σαβ.: 10.30 π.μ. – 5.30 μ.μ., Τρ., Πεμ., Παρ.: 10.30 π.μ. – 8.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.