"Μας αρέσουν τα φυτά, αλλά θέλουμε να τα παρουσιάζουμε μέσα σε περίτεχνα κεραμικά γιατί πιστεύουμε ότι έτσι αναδεικνύεται η φύση τους" μου εξηγούν ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, όταν συναντηθήκαμε για να μου μιλήσουν για το νέο τους πρότζεκτ, το "Neraw". Με μια πρώτη ματιά στην ιστοσελίδα τους, ίσως να νομίζετε ότι πρόκειται απλώς για ένα διαδικτυακό κατάστημα που πουλάει φυτά, όμως το "Neraw" είναι ένα διαφορετικό, πολύ πρωτότυπο εγχείρημα. Αντιθέτως, η ιδέα ήταν να ενταχθεί το κομμάτι της φύσης στην τέχνη και το design και να δημιουργηθεί μια σειρά ιδιαίτερων αντικειμένων για να διακοσμήσει κανείς τον χώρο του. Γι’αυτό και το κάθε φυτό συνοδεύεται από ένα κεραμικό, μια απόπειρα δηλαδή να δημιουργηθεί μια γλυπτική σύνθεση. "Το βλέπουμε ως συνολική εικόνα, θεωρούμε ότι το κεραμικό και το φυτό είναι ένα. Π.χ. θα δούμε το κεραμικό, σύμφωνα με αυτό θα επιλέξουμε το αντίστοιχο φυτό ή και το αντίστροφο. Θέλουμε να δημιουργούμε κάτι ξεχωριστό κάθε φορά που θα έχει χαρακτήρα". Φυσικά το κάθε κεραμικό είναι μοναδικό, καθώς τα παιδιά δεν συμφωνούν πολύ με την ιδέα της μαζικής παραγωγής γιατί "έτσι το πρότζεκτ χάνει το ενδιαφέρον του". Δεν το σκέφτηκαν σαν μια ευκαιρία για έξτρα εισόδημα, αλλά περισσότερο ότι δημιουργούν κάτι που τους εκφράζει απόλυτα. "Σαφώς υπάρχει το άγχος της απήχησης στο κοινό, αλλά προς το παρόν χαιρόμαστε που κάνουμε αβίαστα κάτι που μας αρέσει και με τους δικούς μας ρυθμούς" λέει ο Κωνσταντίνος.
Η φύση, τα υλικά και οι υφές της είναι αυτά που εμπνέουν τους ιδιοκτήτες του "Neraw", εξού και το όνομα του πρότζεκτ (neraw=νερό+raw= η "ωμή" ομορφιά της φύσης). Εδώ και μια δεκαετία περίπου, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος επισκέπτονται τα βουνά της Πίνδου και της Ηπείρου, εξερευνώντας τα δυσπρόσιτα μονοπάτια και τα εντυπωσιακά τοπία που συναντούν στα ταξίδια τους. O Κωνσταντίνος είναι συλλέκτης σπάνιων φυτών, ενώ ο Γιώργος ασχολείται πολλά χρόνια με το design και την τελευταία τριετία άρχισε να πειραματίζεται με τα κεραμικά. Έτσι, αποφάσισαν να ενώσουν τα ενδιαφέροντά τους και να δημιουργήσουν ένα πολύ πρωτότυπο εγχείρημα.
Η τρέλα του Γιώργου και του Κωνσταντίνου με τα φυτά, σε σημείο που το σπίτι τους έχει μεταμορφωθεί σε μια μοντέρνα, τρομερά στιλάτη ζούγκλα, φαίνεται επίσης από τον τρόπο που εξερευνούν τη φύση. Χάρη στο "Neraw", η αγάπη τους για τα φυτά και τις ριψοκίνδυνες περιπλανήσεις έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, αφού πλέον κουβαλούν στα ταξίδια τους τα κεραμικά που φτιάχνει ο Γιώργος για να τα φωτογραφίσουν δίπλα στη φύση. "Είναι πρόκληση, αλλά μας αρέσει. Ειδικά τώρα που συνδυάζουμε τις περιπλανήσεις μας με τη δουλειά, το βλέπουμε σαν περιπέτεια" παραδέχονται.
Παρά τη διαρκή επαφή με τη φύση, τα φυτά του "Neraw" προέρχονται από μικρές φάρμες στην Ευρώπη και την Αμερική, καθώς τα παιδιά δε θέλουν να αναστατώνουν πολύ το φυσικό τοπίο. Εάν είστε από αυτούς που δυσκολεύονται να κρατήσουν ζωντανά τα φυτά τους, αυτά που θα βρείτε στο "Neraw" δεν χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, ούτε καν μεταφύτευση για τουλάχιστον δύο χρόνια, αφού το μείγμα χώματος είναι φτιαγμένο ειδικά για κάθε φυτό. Στο κατάστημα υπάρχουν μόνο παχύφυτα ή κάκτοι που είναι πολύ πιο εύκολο να φροντίσετε. "Για να διαχειριστείς εξωτικά φυτά πρέπει να έχεις την ανάλογη τρέλα, όπως εμείς που παλιότερα είχαμε μέχρι και greenhouse μέσα στο σπίτι" τονίζει ο Κωνσταντίνος. "Όμως ο περισσότερος κόσμος ζει ήδη σε μία τρέλα και δε θέλει να έχει ένα φυτό που θα σκέφτεται διαρκώς αν θα του πεθάνει".
Το εγχείρημα ξεκίνησε μόλις τον Νοέμβριο του ‘23, αλλά ήδη έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του plant community. Τα παιδιά το κατάλαβαν αυτό πολύ πριν ξεκινήσουν το πρότζεκτ τους· οτιδήποτε σχετικό με τη φύση αναρτούσαν στα προφίλ τους στα social media είχε πολύ μεγάλη απήχηση στους χρήστες. Ο Κωνσταντίνος πιστεύει ότι πλέον ο κόσμος έχει την ανάγκη να ανακαλύπτει μέρη για να αποδρά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απλώς μια μικρή αλλαγή στον προσωπικό του χώρο, π.χ. ένα παράξενο φυτό μέσα σε ένα ιδιόμορφο κεραμικό. "Το αγοραστικό κοινό αναζητά κάτι πιο ιδιαίτερο, νομίζω ότι πλέον προτιμά το πιο διαφορετικό και ψαγμένο. Από εκεί ξεκίνησε το "Neraw", ήταν δική μας ανάγκη να διακοσμήσουμε τον χώρο μας με πράγματα που δεν βρίσκεις στο εμπόριο". Μιας και το φυτεμένο κεραμικό, που υφίσταται σαν ζωντανός οργανισμός, δεν είναι μια πολύ διαδεδομένη ιδέα στην Ελλάδα, ήταν η ιδανική ευκαιρία να προωθήσουν μια επιχείρηση που ξεχωρίζει από την υπόλοιπη αγορά και κινείται περισσότερα ανάμεσα στα όρια τέχνης και φύσης.
Η κατεξοχήν διαδικτυακή παρουσία του "Neraw" ήταν κάτι που εξαρχής προτιμούσαν οι εμπνευστές του. Τα αναρίθμητα ταξίδια και οι καθημερινές υποχρεώσεις καθιστούσαν αδύνατη την ύπαρξη ενός φυσικού καταστήματος. "Είναι πολύ δεσμευτικό για εμάς και, εξάλλου, τα προϊόντα μας δεν έχει καμία διαφορά αν τα δεις στο ηλεκτρονικό site ή από κοντά. Πλέον, πάρα πολύς κόσμος ψωνίζει διαδικτυακά και μας αρέσει που η παρουσία μας είναι περισσότερο εκεί". Βέβαια, δεν αποκλείουν την ιδέα να ανοίξουν κάποια στιγμή έναν φυσικό χώρο, αλλά όχι κατάστημα· προτιμούν κάτι ανάμεσα σε στούντιο και showroom, όπου θα υπάρχει εξοπλισμός για την κατασκευή των κεραμικών (για την ώρα ο Γιώργος συνεργάζεται με ένα εργαστήριο στα Πετράλωνα για να φτιάξει τα κεραμικά του). Ο Κωνσταντίνος φαντάζεται τον χώρο σαν μια μικρογραφία της φύσης, καταπράσινο, με καταρράκτες σε μια γωνιά, σα να μεταφέρονται τα τοπία από τα ταξίδια τους μέσα σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο. "Θέλουμε πολύ να ασχοληθούμε με τον κόσμο της τέχνης και να εντάξουμε σε αυτόν το κομμάτι της φύσης σαν διάδραση" εξηγούν. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να κάνετε κάτι ακόμα πιο πρωτότυπο για το σπίτι σας, το "Neraw" προσφέρει και μια έξτρα υπηρεσία μέσω της ιστοσελίδας του. Με το landscape design μπορείτε να αποκτήσετε συνθέσεις με βάση το νερό (waterscaping= υδατοτοπία) και την πέτρα (stone scaping= ξέπλυμα πέτρας), σαν μικρά κομμάτια φύσης σε εσωτερικούς χώρους.
Μπορείτε να βρείτε μερικές από τις εξωτικές συνθέσεις του "Neraw" στο κατάστημα "Rizom", που έχει γίνει ένα πολύ αγαπημένο στέκι για τους κατοίκους του Νέου Κόσμου αλλά και όσους ενδιαφέρονται για πιο ψαγμένες προτάσεις που αφορούν τη διακόσμηση. Το "Rizom" ταιριάζει πολύ περισσότερο στη λογική του "Neraw" και, παρότι είναι κάτι πάρα πολύ φρέσκο ακόμα, από την πρώτη μέρα συνεργασίας των δύο επιχειρήσεων, η ανταπόκριση ήταν τεράστια.
"Ό,τι μας έρχεται στο κεφάλι, φαίνεται πως πάει καλά" παραδέχονται και οι δύο όταν αναφέρομαι στον φόβο και την αμφιβολία που υπάρχει γενικότερα για να ξεκινήσεις μια μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα. Ως πιο καλλιτεχνική φύση, ο Γιώργος συμφωνεί ότι πάντα υπάρχει αυτή η φοβία στην καλλιτεχνική κοινότητα, αλλά πλέον "είμαι της λογικής ότι αν έχεις μια ιδέα, καλό είναι να την υλοποιήσεις -ιδανικά με ένα βιώσιμο τρόπο ή όπως ταιριάζει στον καθένα καλύτερα. Καταλαβαίνω βέβαια και την αγωνία που πολλοί από τον καλλιτεχνικό τομέα έχουν όταν τολμούν τέτοια εγχειρήματα, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, αλλά εάν το τολμήσεις και δώσεις αρκετή από την ενέργεια σου, κάτι καλό θα συμβεί. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να ρισκάρεις και πάντα θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με κόσμο, πράγμα που σίγουρα κάπου θα σε οδηγήσει".