"Μ’ ένα βιβλίο συζητώ" για το φιλοσοφικό δοκίμιο "Ο μύθος του Σίσυφου" του Άλμπερτ Καμύ

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Ο μύθος του Σίσυφου

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, που έχει διοργανώσει 460 εκδηλώσεις "Μ' ένα βιβλίο συζητώ" και έχει δημιουργήσει 914 Δανειστικές Βιβλιοθήκες "για σένα!", μας προσκαλεί την Κυριακή 14 Ιανουαρίου (6 μ.μ.) σε μια δημιουργική συζήτηση, γύρω από το φιλοσοφικό δοκίμιο του Άλμπερτ Καμύ "Ο μύθος του Σίσυφου". Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Εισηγητές στην εκδήλωση θα είναι οι Δημήτριος Κωστελέτος και Ελένη Καραγιάννη, Αρχιτέκτονας-Διανοητής.

Γράφει ο Δημήτρης Κωστελέτος:

"Ο Σίσυφος, ο 'παράλογος' άνθρωπος, είναι αυτός, που τελικά είναι ευτυχισμένος. Είναι αυτός, που αποδέχεται το συνεχή μόχθο και εγγράφεται στο παρακάτω- όπως βλέπω ότι βλέπει ο Α Καμύ - πρωταρχικό σχήμα του 'παραλόγου' για το οποίο ο 'παράλογος άνθρωπος' πληρώνει το ανάλογο τίμημα: Περιφρόνηση του θείου του οποίου αποκαλύπτει τα μυστικά, τις αδυναμίες. Μίσος για το θάνατο. Εγγύτητα στο ανθρώπινο, πάθος για τη ζωή! Η στάση του :Τόσο κοντά στην πέτρα, που γίνεται πέτρα ο ίδιος μέσα στο μαρτύριο της επανάληψης. Πιο δυνατός από το βράχο του!Δεν περιφρονεί το πεπρωμένο του! Δεν ελπίζει σε επιτυχία! Η μοίρα του πόνου του ανήκει. Ο βράχος του ανήκει! Το άμεσο κέρδος του: Παραδομένος στη σιωπή υποδέχεται έκθαμβες φωνές, μυστικά καλέσματα, προσκλήσεις προσώπων, αντίποδες όψεις του νομίσματος, τιμήματα της νίκης του. Ξέρει ότι είναι ο κύριος των ημερών του. Πεπεισμένος για την απόλυτη ανθρώπινη έλευση του κάθε πράγματος, τυφλός, που λαχταρά το φως, γνώστης της ατέλειωτης νύχτας πορεύεται ασταμάτητα. Η διδαχή του: Διδάσκει την ύψιστη πίστη, που αρνείται τους θεούς και σηκώνει το βράχο! Κρίνει ότι όλα είναι καλά! Το σύμπαν αδέσποτο στο εξής δε του φαίνεται άγονο ή ασήμαντο! Κάθε θραύσμα της πέτρας σχηματίζει ένα κόσμο! Ο αγώνας προς την κορυφή αρκεί για να γεμίσει την ανθρώπινη καρδιά του!"

Δηλώσεις συμμετοχής στο hellenicbookclub@gmail.com ή μήνυμα στο fb Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου, μέχρι την Πέμπτη 11/1, για λήψη του zoom link.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.