Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η προσεκτική επαλήθευση της ακρίβειας των πηγών πληροφοριών γίνεται όλο και πιο σημαντική. Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την εσφαλμένη πληροφόρηση και την παραπληροφόρηση; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε αν οι πληροφορίες είναι ακριβείς; Το εργαστήριο "Fact-Checking", που πραγματοποιείται στο Ινστιτούτο Γκαίτε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, θα βοηθήσει να βρούμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα για να αποκτήσουμε "ανοσία" στην παραπληροφόρηση. Το εργαστήρι πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης "Fakeless. Exhibition on Media Literacy".
Στο εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν εργαλεία για να αποφανθούν αν τα γεγονότα είναι αληθινά ή ψευδή, θα γνωρίσουν εργαλεία και μεθόδους για να ελέγξουν αν οι εικόνες ή τα βίντεο είναι γνήσια, θα λάβουν πρακτικές συμβουλές για τον εντοπισμό εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη και deepfakes, θα γνωρίσουν εργαλεία βασισμένα στην τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να τους βοηθήσουν να ελέγξουν την παραπληροφόρηση.
Λίγα λόγια για τον Εισηγητή
Ο Ανδρόνικος Κουτρουμπέλης σπούδασε πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως υπεύθυνος τεχνολογίας στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και στην ηλεκτρονική εκπαιδευτική πλατφόρμα "Edu4u". Συνίδρυσε τον οργανισμό επαλήθευσης γεγονότων "Ellinika Hoaxes" και εργάστηκε εκεί από το 2017-2023. Ήταν υπεύθυνος για την τεχνική ανάπτυξη της πρώτης εφαρμογής ειδοποίησης αναξιόπιστων ιστοσελίδων ("Greek Hoaxes Detector"). Το 2023 ίδρυσε τον οργανισμό επαλήθευσης γεγονότων FactReview .
H συμμετοχή είναι δωρεάν | Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων | Εγγραφή εδώ μέχρι τις 19/1
"Fakeless. Exhibition on Media Literacy" | Έκθεση για τον Επιγραμματισμό στα Μέσα Επικοινωνίας
Η ψηφιακή κυριαρχία και η εκπαίδευση στα Μέσα Επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση της δημοκρατίας, του πλουραλισμού και της ποικιλομορφίας. Σε μια εποχή που οι αυταρχικές δυνάμεις στην Ευρώπη αποκτούν όλο και περισσότερη επιρροή, το τοπίο των μέσων ενημέρωσης είναι αβέβαιο, η προώθηση της εκπαίδευσης στα μέσα επικοινωνίας αποκτά βαρύνουσα σημασία. Βασικός στόχος του προγράμματος "Fakeless" είναι η βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των Μέσων Ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών.
Info: Ινστιτούτο Γκαίτε | 24/1-2/2 | Ωράριο λειτουργίας: Δευτ.-Πεμ.: 8 π.μ.-10 μ.μ., Παρ.: 8 π.μ.-5 μ.μ., Σαβ.: 8 π.μ.-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη
Το πρόγραμμα "Fakeless" υλοποιείται από το Ινστιτούτο Γκαίτε σε συνεργασία με τον οργανισμό Kunsht (Ουκρανία).
Περισσότερες πληροφορίες
Fakeless
Το Ινστιτούτο Γκαίτε παρουσιάζει το πρόγραμμα «Fakeless» με θέμα τον επιγραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας. Η έκθεση του προγράμματος είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή στο fakeless.org και στοχεύει στη βελτίωση της συνειδητής χρήσης των ειδήσεων και των μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους όλων των γενεών. Κάθε απρόσεκτο κλικ μειώνει την "ανοσία" μας στην παραπληροφόρηση. Για να διαπιστώσετε πόσο καλά μπορείτε να πλοηγηθείτε στον κόσμο της πληροφορίας, επισκεφθείτε την έκθεση και δοκιμάστε τις ικανότητές σας με τα online παιχνίδια. Το "Fakeless" σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα για να αποκτήσετε "ανοσία" στην παραπληροφόρηση.