"Εικαστικές Υμνωδίες": Τα ζωγραφικά έργα του Μάριου Τόκα στο Σπίτι της Κύπρου

Πρόκειται για έργα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της αγιογραφίας και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Λεμεσό της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2021 με την αρωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου.

Μάριος Τόκας. Εικαστικές Υμνωδίες

Ο Μάριος Τόκας εγκαινιάζει την έκθεση αγιογραφίας "Εικαστικές Υμνωδίες" τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, ώρα 8-10 μ.μ., στο Σπίτι της Κύπρου. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μια άγνωστη μέχρι σήμερα πτυχή της δημιουργίας του Μάριου Τόκα: Τα ζωγραφικά του έργα. Την έκθεση πλαισιώνει πολυσέλιδος πολυτελής κατάλογος με την γραφιστική επιμέλεια του γιου τού συνθέτη, Κώστα Τόκα.

Πρόκειται για έργα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της αγιογραφίας και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Λεμεσό της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2021 με την αρωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Τα έργα δεν ακολουθούν τους κανόνες και την τυπολογία της ορθόδοξης βυζαντινής αγιογραφικής παράδοσης. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή αγιογραφίας, με έντονο το δημιουργικό ιδιοσυγκρασιακό στίγμα του καλλιτέχνη. Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφισμένα πάνω σε παλιά ξύλα, σε καμβά και επάνω σε κομμάτια από μάρμαρο ή πέτρες.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει στόχο να φέρει στο φως το εικαστικό έργο ενός καταξιωμένου Κύπριου μουσικοσυνθέτη: του Μάριου Τόκα. Το περιεχόμενο της έκθεσης, η σύγχρονη, δηλαδή, προσέγγιση μιας παραδοσιακής τέχνης του τόπου μας – της βυζαντινής τέχνης – φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση ανάμεσα στην αγιογραφία και τη γενικότερη εικαστική έκφραση. Οι "αγιογραφίες" του Μάριου Τόκα δεν είναι αποτέλεσμα εφαρμογής συγκεκριμένης βυζαντινής τυπολογίας και τεχνικής αλλά η ελεύθερη κατάθεση προσωπικών θρησκευτικών αισθημάτων και συγκινήσεων. Η έκθεση θέτει ως εκ τούτου ένα σύγχρονο εικαστικό ερώτημα: Μπορεί η βυζαντινή εικονογραφία να αποτελέσει το κίνητρο και την απαρχή μιας προσωπικής αισθητικής εμπειρίας, ενός προσωπικού εικαστικού σύμπαντος, όπου το ιερό συναντά τα θρησκευτικά αισθήματα και συγκινήσεις του  σύγχρονου ζωγράφου;

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Δρ Ελένη Σ. Νικήτα, η οποία και έχει επιμεληθεί την έκθεση, "Η ενασχόληση του Μάριου Τόκα με τη ζωγραφική ήταν αποτέλεσμα μιας έμφυτης, δυνατής ανάγκης για έκφραση. Πρόκειται για μια πηγαία και αυθόρμητη καλλιτεχνική δημιουργία, απότοκο προσωπικών βιωμάτων και μιας βαθιάς αναζήτησης για επικοινωνία με το υπερβατικό, η οποία εκδηλώνεται τόσο στην εικαστική όσο και στη μουσική του παρακαταθήκη, κυρίως στη σύνθεσή του 'Θεογεννήτωρ Μαρία'. Μολονότι δε ο ίδιος θεωρεί τη σχέση του με τη ζωγραφική ως μιας εντελώς προσωπική υπόθεση, η μελέτη της ολότητας του έργου του καταδεικνύει ότι εντάσσεται στο πλαίσιο πραγματώσεων σύγχρονων καλλιτεχνών για μια προσωπική επικοινωνία, ένα διάλογο με τη βυζαντινή εικονογραφία και την κατάθεση νέων προτάσεων, οι οποίες, φέροντας το στίγμα της ιδιοπροσωπίας, εισηγούνται μια νεοχριστιανική εικονογραφία του θείου".

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μάριος Τόκας. Εικαστικές Υμνωδίες

  • Ζωγραφική

Παρουσίαση για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό μιας άγνωστης μέχρι σήμερα πτυχής της δημιουργίας του Μάριου Τόκα: τα ζωγραφικά του έργα. Πρόκειται για έργα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της αγιογραφίας και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Λεμεσό της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2021 με την αρωγή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου. Τα έργα δεν ακολουθούν τους κανόνες και την τυπολογία της ορθόδοξης βυζαντινής αγιογραφικής παράδοσης. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή αγιογραφίας, με έντονο το δημιουργικό ιδιοσυγκρασιακό στίγμα του καλλιτέχνη. Θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφισμένα πάνω σε παλιά ξύλα, σε καμβά και επάνω σε κομμάτια από μάρμαρο ή πέτρες.

Το Σπίτι της Κύπρου

Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι The Callas στήνουν ένα αυτοσχέδιο post punk cabaret στην Ύδρα

Mε αφορμή την έκθεση "Magic Mirror", το δίδυμο Λάκης και Άρης Ιωνάς κάνουν αναφορά στη Νέα Υόρκη των 70s και τον Leonard Cohen.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

"Overloaded": Μπορεί η υπερπληροφόρηση να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του εαυτού μας;

Ένα νέο πρότζεκτ από το Cream Athens εγκαινιάζεται στο T.A.F. The Art Foundation με τη συμμετοχή 20 εικαστικών.

Η σύγχρονη γυναικεία δημιουργία συνομιλεί με την παράδοση στο "Υφαίνοντας το Μέλλον VII"

Στην Ύδρα η έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον VII ή Παραδοσιακές Πρακτικές- Σύγχρονο Τραύμα" για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη βία.

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.