Ένας νέος πολιτιστικός χώρος για τον Σύνδεσμο Αλαγιωτών Μικράς Ασίας ανοίγει στην Αθήνα

Ο πολιτιστικός χώρος θα αποτελεί τόπο συνάντησης των Αλαγιωτών και θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων.

Νίκος Ζαφειρόπουλος Κοίταξε Πίσω

60 χρόνια από την ίδρυσή του, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας Αττικής & Περιχώρων εγκαινιάζει τον δικό του Πολιτιστικό Χώρο Alaya, στη Νέα Ιωνία, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 6 μ.μ.

Το "Σπίτι" των Αλαγιωτών αποτελούσε από το 1945 καταστατικό όνειρο των προσφύγων Αλαγιωτών Μικράς Ασίας που βίαια διωγμένοι για πάντα από τα πατρογονικά, αναζήτησαν να στεριώσουν και να ανθίσουν χτίζοντας μια νέα ζωή στην μητροπολιτική Ελλάδα. Ο πολιτιστικός χώρος θα αποτελεί τόπο συνάντησης των Αλαγιωτών και θα φιλοξενεί ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων με έμφαση στα εικαστικά, την performance και το βιβλίο και θα διοργανώνει καλλιτεχνικά σεμινάρια, επιστημονικές συναντήσεις και ημερίδες.

Η Alaya, ο Πολιτιστικός Χώρος των Αλαγιωτών, θα δράσει στη Νέα Ιωνία ως τόπος καλλιτεχνικής επικοινωνίας, προβολής καλλιτεχνών και σπουδής στην τέχνη, με πίστη στην ομορφιά της πολυπολιτισμικότητας, μια πίστη βαθιά ριζωμένη από το τραυματικό και πάντα ανοιχτό βίωμα του Μικρασιατικού ξεριζωμού.

Διαβάστε Επίσης

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, θα φιλοξενηθεί η εικαστική φωτογραφική έκθεση του Νίκου Ζαφειρόπουλου "Κοίταξε Πίσω/LookBack" με συναρπαστικά πορτρέτα Αλαγιωτών μέσα στην παραδομένη στη λήθη πρώην μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, την Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας καθώς και έκθεση πλούσιου φωτογραφικού, εικονοληπτικού και τεκμηριωτικού υλικού της ζωής και δράσης των πάντα αισιόδοξων Αλαγιωτών στη νέα τους πατρίδα έως σήμερα.

Στα εγκαίνια συμμετέχει η Μικτή Χορωδία των Αλαγιωτών με μαέστρο την Καίτη Τσεκούρα, χορεύουν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας "Μνήμες Παράδοσης" με χοροδιδάσκαλο τον Ερρίκο Βέγκα, ενώ η γιορτή θα κορυφωθεί με τη μουσική και το τραγούδι του Γιώργου Μπακιρτζή, καθώς και τη φιλική συμμετοχή της Ειρήνης Τζαμτζή.

100 χρόνια μετά, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών, ο πρώτος σύλλογος Μικρασιατών που το 1989 ενεργοποίησε, ώθησε και πέτυχε την αδελφοποίηση του Δήμου Νέας Ιωνίας με τον Δήμο της πατρογονικής Αλάγιας (πλέον Alanya) με δημάρχους τον Γιώργο Πετσεμλίδη και Χασάν Σιπαχιόγλου, φροντίζει ενεργά, με ετήσιες επισκέψεις, καλοκαιρινή φιλοξενία παιδιών και πολιτιστικές ανταλλαγές την αδελφοποίηση αυτή, διατηρώντας πάντα άσβεστη τη μνήμη αλλά στηρίζοντας την ειρήνη και τη συμφιλίωση.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Ζαφειρόπουλος. Κοίταξε Πίσω/LookBack

  • Αφιερώματα

Η εικαστική φωτογραφική έκθεση του Νίκου Ζαφειρόπουλου παρουσιάζει πορτρέτα Αλαγιωτών μέσα στην πρώην μητρόπολη της κλωστοϋφαντουργίας, την Ελευθερούπολη Νέας Ιωνίας. Παράλληλα, εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό, εικονοληπτικό και τεκμηριωτικό υλικό της ζωής και δράσης των Αλαγιωτών στη νέα τους πατρίδα έως σήμερα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.