Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος είναι μεγάλη υπόθεση για την ομάδα που βρίσκεται πίσω από τον προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ, όπως μας εξηγεί η Σύλβια Λιούλιου (Υπεύθυνη Προγραμματισμού & Παραγωγής) ξεκινώντας την ξενάγηση στις εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις, που ετοιμάζονται να απλώσουν την λάμψη τους από τη μια άκρη του Πάρκου στην άλλη. Με φόντο τις ετοιμασίες του εορταστικού σκηνικού της Αγοράς θα μας μιλήσει για την πολυαναμενόμενη γιορτή της 1ης Δεκεμβρίου που θα δώσει το σύνθημα για την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου στο ΚΠΙΣΝ, με οικοδέσποινα την Νάντια Κοντογεώργη. Τα αμέτρητα λαμπιόνια στα πλατάνια του Καναλιού και τα στολισμένα έλατα της Αγοράς, τα χορογραφημένα σιντριβάνια και το δωρεάν - και μεγαλύτερο από ποτέ φέτος - παγοδρόμιο στο Κανάλι δίνουν το στίγμα της μεγάλης γιορτής. Επίκεντρο της καθιερωμένης πλέον φιέστας, που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από τα συναυλιακά ραντεβού. Η νεανική χορωδία νέων του El Sistema Greece υπόσχεται ένα ταξίδι με κάλαντα από όλο τον κόσμο και η νεοϋορκέζικη κολεκτίβα των Mwenso and the Shakes έρχονται για να ξεσηκώνουν το κοινό με την "Afrofuturistic Christmas Wonderland" τους.
Αφήνοντας λίγο πίσω μας την πολύβουη Αγορά ξεκινάμε τη βόλτα μας ανάμεσα στα έργα που συνθέτουν το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων που θα μεταμορφώσουν το Πάρκο σ’ ένα φωτεινό, νυχτερινό περιβάλλον που πάλλεται με ενέργεια και κίνηση. Η ευρύτερη θεματική των πέντε μεγάλης κλίμακας installations – έργων τέχνης στον δημόσιο χώρο είναι το "Gatherings: συναντήσεις ανθρώπων". Πάνω ακριβώς από την Εθνική Βιβλιοθήκη, στα Φυτεμένα Δώματα, φιλοξενείται το έργο του Πέτρου Δερματά, που επιλέχθηκε από το ανοιχτό κάλεσμα του ΚΠΙΣΝ. Ο light designer θα μας εξηγήσει πώς η εικόνα του κοινού μια συναυλίας, που κάποτε υποδήλωνε την παρουσία και τη συμμετοχή του με αναπτήρες, πριν αυτοί αντικατασταθούν με τα smartphones, ενέπνευσε το "Synathroisis". Τα φωτεινά σώματα αναδύονται μέσα από τη βλάστηση του χώρου με έναν τρόπο απρόβλεπτο και μη γραμμικό. "Το σύνολο αναδύεται από τις σχέσεις που προκύπτουν από την κίνηση, την ανάκλαση, τη διάθλαση και την πυκνότητα", λέει ο Δερματάς.
Η επόμενη στάση ήταν ίσως και η μεγαλύτερη έκπληξη αφού τα "Bloomlights" των Ολλανδών Vouw έρχονται να ρίξουν το φως τους εκεί που δεν τα περιμένεις. Οι τρεις φαινομενικά τυπικοί φανοί που θα βρείτε στον Μεσογειακό κήπο αλληλεπιδρούν με τον θεατή σαν ζωντανά πλάσματα, αφού μόλις κάποιος τους πλησιάσει ανοίγουν, σαν ομπρέλες, τα πέταλά τους ακτινοβολώντας ένα ζεστό φως. Μόλις αυτή η επικοινωνία-χορός τελειώσει τα ψηλά φωτιστικά κλείνουν πάλι τα καπέλα τους και χαμηλώνουν την ένταση του φωτός τους για να γίνουν και πάλι ένα με τον κήπο. Έμπνευση για την εγκατάσταση των Justus Bruns και Mingus Vogel είναι η ίδια η φύση και κίνητρό τους η ευαισθησία απέναντι στη φωτορύπανση και την αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας.
Το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ με τα πολλά πρόσωπα – αφού είναι από μέρος καθημερινών συναντήσεων και παιχνιδιού, μέχρι ένας από τους πιο ωραίους συναυλιακούς χώρους στην Αθήνα – αγκαλιάζει το τεράστιων διαστάσεων "Sign" των Ολλανδών Vendel και de Wolf, που φωτίζει ακριβώς στη μέση του. Η επιβλητική εστία φωτιάς από καλάμια μπαμπού επενδυμένα με ταινία αλουμινίου, που υψώνονται στον ουρανό και μετασχηματίζονται σε μία συστάδα από πύρινες γλώσσες, αναπαριστά τη διττή σημασία της φωτιάς - τόσο ως δύναμη καταστροφής όσο και αναγέννησης – και καλεί τον θεατή να κάνει μια επιλογή.
Οι Βέλγοι Tom και Lien Dekyvere καταλαμβάνουν τον, ήδη εντυπωσιακό, Θόλο για να απλώσουν τον ιστό του "Rhizome". Οι ίνες εκτείνονται από το ένα σημείο στο άλλο, μπλέκονται και απομακρύνονται για να συναντηθούν ξανά λίγο πιο κάτω. Το concept πίσω από την περίπλοκη δομή είναι η οπτική αναπαράσταση της πανανθρώπινης ανάγκης για συνεργασία, αλληλεγγύη και επικοινωνία στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι ηχητικές λούπες που ακούγονται στο φωτεινό "κουκούλι" έχουν σχεδιαστεί από τους καλλιτέχνες.
Στα Νότια Μονοπάτια, ο Jonas Vorwerk στήνει έναν ολόκληρο κόσμο βασισμένο σε πέντε φωτεινά στεφάνια που παράγουν ήχο και φως σε διάδραση με τον θεατή. Η οπτικοακουστική εγκατάσταση "Loops" προσκαλεί τους επισκέπτες του Πάρκου να χειριστεί τις κυκλικές συσκευές και να δημιουργήσουν τις δικές τουςμουσικές συνθέσεις αυτοσχεδιάζοντας με τους συνδυασμούς και την ταχύτητα του ήχου. Ο multi-media Ολλανδός καλλιτέχνης, που έχει συμμετάσχει και στο παρελθόν στο φεστιβάλ φωτός του ΚΠΙΣΝ εμπνεύστηκε το υπαίθριο μουσικό εργαστήρι – έργο τέχνης με σημείο αναφοράς τα αναλογικά μαγνητόφωνα της δεκαετίας του '50 και ’60 και τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία του ήχου.