Η έκθεση "Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα" υπενθυμίζει πως η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μονόδρομος

Τα έργα της έκθεσης φωτίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι απολαμβάνουν το σεξ ή αντιλαμβάνονται την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Η γκαλερί Crux και η Θετική Φωνή παρουσιάζουν την έκθεση "Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα" σε επιμέλεια του Φοίβου Σακαλή από τις 15 Δεκεμβρίου. Με την υποστήριξη της Gilead Sciences Hellas.

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Τι συμβαίνει όταν η ίδια η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δημιουργεί κανονικότητες και στεγανά μέσα στους κόλπους της; Τι συμβαίνει όταν η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα προσπαθεί να ανταποκριθεί στην προσδοκώμενη κανονικότητα από την κυρίαρχη κοινωνική αφήγηση με τους ίδιους μηχανισμούς και τη συλλογιστική που χρησιμοποιεί η ετεροκανονικότητα; Τότε δημιουργεί ομοκανονικότητες. H έκθεση φωτίζει ένα εσωτερικό πρόβλημα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αυτό της μη αποδοχής της ταυτότητας φύλου και σεξουαλικών πρακτικών των διαφορετικών υποσυνόλων της, ταυτίζοντάς τα συχνά με την προσωπικότητά τους. Πώς πολεμάς την εσωτερική προκατάληψη;

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Τα έργα της έκθεσης φωτίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι απολαμβάνουν το σεξ ή αντιλαμβάνονται την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Αναδεικνύει χωρίς να προτείνει, αποδέχεται τις διαφορετικότητες. Είτε αναφερόμαστε σε ομοφυλόφιλους είτε σε ετεροφυλόφιλους και στις πρακτικές που ακολουθούν στο σεξ, και εφόσον συζητούμε για ενήλικες και συναινούντες, η έννοια της "διαστροφής" –και της εμπάθειας που αυτή επιφέρει, αν όχι του μίσους– θα έπρεπε να εξαλειφθεί. Η έκθεση υπενθυμίζει πως δεν υπάρχει επιστροφή, η αποδοχή της διαφορετικότητας είναι μονόδρομος.

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Η Θετική Φωνή στηρίζει και συνδιοργανώνει την έκθεση, αφού ο HIV είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με διττό τρόπο. Αφενός, οι ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις έχουν ιστορικά συνδεθεί με τις διεκδικήσεις για τον HIV και με τη μάχη κατά του στίγματος. Αφετέρου, το στίγμα που περιβάλλει τον HIV είναι δυστυχώς ακόμη και σήμερα παρόν τόσο στις ομόφυλες σχέσεις όσο και ευρύτερα στην κοινότητα. Κάθε κατάκτηση για τα δικαιώματα και την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτητας αποτελεί και μια νίκη στην καταπολέμηση της ευαλωτότητας ως προς τον HIV.

Κανονικότητες στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Εγκαίνια: 15/12 (5-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Crux | 15/12-20/1 | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.