Ένα ψηφιακό διαδραστικό περιβάλλον στήνεται μέσα στο θέατρο Φούρνος

«Μέσα στην εικόνα – Dans L’ Image - Inside the image/Reenacting cinema through extended media» είναι ο τίτλος του πρότζεκτ με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ερευνητών των εργαστηρίων Reflective Interaction και Spatial Media Research της École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs.

Μέσα στην εικόνα D. Zamplaras, N. Georgakopoulou, S. Kourkoulakou

Το Πολυδύναμο Κέντρο Επικοινωνίας "Φούρνος" σε συνεργασία με την Σχολή École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (Παρίσι) παρουσιάζει ένα ψηφιακό διαδραστικό καλλιτεχνικό περιβάλλον και παράλληλες δράσεις στον παλιό κινηματογράφο Άλφαβιλ και το Θέατρο Φούρνος.

Με τίτλο "Μέσα στην εικόνα – Dans L’ Image -  Inside the image/Reenacting cinema through extended media" παρουσιάζονται έργα από καλλιτέχνες και ερευνητές των εργαστηρίων Reflective Interaction και Spatial Media Research της École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs, σε συνεργασία με την καλλιτεχνική και ερευνητική ομάδα του Κέντρου Φούρνος. Συμμετέχουν, επίσης, το εργαστήριο των Πολυμέσων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μέσα στην εικόνα
François Garnier, ESM Roswell

Μέσα στην αίθουσα ενός παλιού κινηματογράφου, ο επισκέπτης - θεατής καλείται να περιηγηθεί σε ένα ψηφιακό διαδραστικό περιβάλλον, να το κατοικήσει, να το αλλάξει, να βιώσει από διάφορες οπτικές και κλίμακες θέασης τα διαδραστικά θεάματά του, να συμμετέχει σε αυτά, να ψυχαγωγηθεί να αναπτύξει έναν διάλογο, να στοχαστεί. Τα έργα, αν και λειτουργούν μέσα από μηχανισμούς εκτεταμένης πραγματικότητας, προβάλλονται στην ειδικά διαμορφωμένη κινηματογραφική αίθουσα με την μορφή που θα είχε ένα φεστιβάλ ταινιών.

Έμπρακτα μπαίνουν τα ερωτήματα: τι αλλάζει σήμερα στους χώρους παρουσίασης των έργων όταν ο επισκέπτης κατοικεί μέσα στην εικόνα; Πώς θα είναι ο πραγματικός χώρος που θα φιλοξενεί τον εικονικό χώρο; Ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν οι χώροι προβολής  που όλοι έχουμε αγαπήσει και πώς θα εξελιχθούν τα έργα ώστε να απευθύνονται διαδραστικά σε πολυπληθές κοινό; Και τέλος το πιο σημαντικό: Τι ιδέες θα προκύψουν μέσα από αυτά τα ειδικά χαρακτηριστικά; Και βέβαια τι μορφή θα έχουν οι νέες αυτές μορφές τέχνης και διασκέδασης ως οικονομικό σύστημα; 

Μέσα στην εικόνα
Katerina Korre

Μέσα στην εικόνα
Samuel Bianchini

Επιμελητές της εκδήλωσης είναι οι καλλιτέχνες και ερευνητές νέων μέσων Μάνθος Σαντοριναίος, Samuel Bianchini και François Garnier.

Στη μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου θα παρουσιάζονται με τη σειρά, ακολουθώντας την λογική ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ, συμμετοχικά έργα εκτεταμένης πραγματικότητας, cinema 360°, καθώς και έργα τα οποία αναπτύσσουν διάδραση μέσω προηγμένων μηχανισμών όρασης υπολογιστή και ηλεκτροεγκεφαλογραφίας. 

Οι καλλιτέχνες και επιστήμονες που συμμετέχουν είναι οι: Κωνσταντίνα Βέτσιου, Samuel Bianchini, Continuum Collective Κατερίνα Γράδου, Dominique Cunin, François Garnier, Néfeli Georgakopoulou, Νεφέλη Δημητριάδη, Dionysios Zamplaras, Σταυρούλα Ζώη, Λευτέρης Κοντοπόδης, Κατερίνα Κορρέ, Sophia Kourkoulakou, Άννα Μελή, Πέννυ Μηλιά, Βίκυ Μιχαλοπούλου, Oussama Moubarak Νικήτας Μπαχάρας, Αναστάσιος Ρούσσος, Rémi Sagot-Duvauroux, Μάνθος Σαντοριναίος, Δημήτρης Τράκας, Βανέσσα Φερλέ.

Μέσα στην εικόνα
Anna Meli, Penny Milia

Οι προβολές θα λάβουν μέρος στον ιστορικό κινηματογράφο Άλφαβιλ από τις 7 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2023, 7-11 μ.μ. Στις 10 Δεκεμβρίου, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί μια ημερίδα– εργαστήριο με τον τίτλο: "Όταν θα καταλάβουμε ότι η γη δεν είναι πλέον στρογγυλή" σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και Αγγελικής Πούλου. 

Δεν πρόκειται ακριβώς για μια τυπική ημερίδα, αλλά για ένα εργαστήριο επεξεργασίας ιδεών και πληροφοριών, την ίδια μορφή εξάλλου θα έχει και η τριήμερη παρουσίαση των εξελιγμένων τεχνολογικά καλλιτεχνικών έργων, εντός ενός παλιού κινηματογράφου. Θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν δυνατότητες ανάπτυξης των καλλιτεχνικών έργων έχοντας σαν κεντρικό άξονα την άποψη ότι δεν ξεχωρίζει η Τέχνη σαν κάτι υπεράνω της κοινωνίας, αλλά είναι μέσα σε αυτήν, οπότε το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στην έννοια της πρωτοπορίας όπως διατυπώθηκε κατά τον 20ο αιώνα, αλλά στον ίδιο τον πολιτισμό έτσι όπως αυτός μεταβάλλεται ραγδαία λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας.

Συμμετέχουν οι: Δρ. Μάνθος Σαντοριναίος Διευθυντής του Fournos Lab και καθηγητής της ΑΣΚΤ (2000-2021), Δρ. Aλεξάνδρα Γιαννοπούλου, Digital Freedom Fund / University of Amsterdam, Δρ. Αγγελική Πούλου Επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου Μέλος των Medea Electronique, Δρ. Σταυρούλα Ζώη, μέλος ΕΔΙΠ ΑΣΚΤ, Εργαστήριο Πολυμέσων και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιώργος Τριχόπουλος Υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μέλους της ερευνητικής ομάδας Intelligent Interaction group.

Στη συνέχεια, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου, 6-9 μ.μ. θα παρουσιασθούν τα Προγράμματα Σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που ασχολούνται με την Ψηφιακή Τέχνη. 

Εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης: Για τις ανάγκες της έκθεσης έχει δημιουργηθεί  η ειδική εφαρμογή ChatGPT@Alphaville: an AI real-time multilingual catalog. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο chatbot το οποίο παίζει το ρόλο του καταλόγου της Εκδήλωσης. Έχει τη δυνατότητα να δέχεται τα ερωτήματα των επισκεπτών σε οποιαδήποτε γλώσσα και να απαντάει σε πραγματικό χρόνο, τόσο σε σχέση με τον χώρο της έκθεσης όσο και σε σχέση με στοιχεία που αφορούν στο θεωρητικό μέρος, την ιστορία του κ.α. Είναι μια εργασία του Γιώργου Τριχόπουλου στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, σε συνεργασία με τον Μάνθο Σαντοριναίο και την Σταυρούλα Ζώη. 

Info: Φούρνος – Νέα Άλφαβιλ | 7-12/12 | Προβολές καθημερινά 7-11 μ.μ.Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Από τον Παρθενώνα στην Πενταποταμία": Διάλεξη προς τιμήν του Αντώνη Μπενάκη

Ο θεσμός εγκαινιάστηκε το 2024 με σκοπό να αναδείξει το έργο του ιδρυτή του μουσείου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/01/2025

"Πομπή προς την πόλη": Ξεναγήσεις για την έκθεση της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη στο Κολλέγιο Αθηνών

Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του κολλεγίου.

Ένα απόγευμα με παραμύθια από τους λαούς του κόσμου στην Κυψέλη

Η πολυγλωσσική βιβλιοθήκη και πολυπολιτισμικό κέντρο We Need Books διοργανώνει μία εκδήλωση με ιστορίες από διάφορες γωνιές της Γης.

"Πάντα η Αλεξάνδρεια": Παρουσίαση της συνέχειας του βιβλίου "Μέρες Αλεξάνδρειας" του Δημήτρη Στεφανάκη

Το βιβλιοπωλείο Monogram στον Χολαργό θα φιλοξενήσει την εκδήλωση, με τον συγγραφέα να απαντά σε ερωτήσεις και να υπογράφει αντίτυπα.

Το φαράσι.ζιν #3 είναι online κι έχει θέμα το "πέθνος"

Πένθος και έθνος ενώνονται στον τίτλο του νέου ζιν που κυκλοφορεί από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε επιμέλεια της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών.

"Χειροτεχνίες με έμπνευση από τα Μουσεία μας" στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Νέος κύκλος εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης στο ίδρυμα.

5 λόγοι για να μη χάσεις το Athens Photo World 2024

Οι ιθύνοντες του φεστιβάλ μιλούν στο "α" για τα must-see της φετινής διοργάνωσης.