Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου στις 6.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί το opening της ατομικής έκθεσης "Αλίμονο! Hélas!", με τη νέα σειρά έργων της Alice Guittard, η οποία συνδέει τις υψηλές θερμοκρασίες που έζησε κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα για το πρόγραμμα "Serpetinis Artist-in-Residence", με την κλιματική κρίση. Τα εννέα έργα είναι φιλοτεχνημένα από έναν συνδυασμό περισσευμάτων φυσικής πέτρας, όπως μάρμαρο, χαλαζίτη, γρανίτη, τραβερτίνη, και άλλων υλικών, όπως ξύλο, κεραμικό πλακάκι και μέταλλο.
Το "Hélas", ένα γαλλικό επιφώνημα αντίστοιχο του "αλίμονο" στα ελληνικά και ομόφωνο με τη λέξη "Hellas" (Ελλάδα), δημιούργησε αμέσως στο μυαλό της Guittard πολλές συνδέσεις. Από τη μια πλευρά, είδε την ενσάρκωση της ομορφιάς και το διαρκές πνεύμα της δημιουργικότητας να λάμπει πάνω από την αρχαία πόλη. Από την άλλη, έζησε τον αφόρητο καύσωνα. Μέσα από στιγμές προσωπικού στοχασμού, διοχέτευσε τα συναισθήματά της σε γλυπτά που αναδείχθηκαν ως φάροι αισιοδοξίας, προσφέροντας ματιές σε ένα απρόβλεπτο μέλλον.
Σε αυτή τη συγχώνευση παράδοσης και σύγχρονης τέχνης, η Alice Guittard απλώνει ένα ανοιχτό χέρι, μια γέφυρα μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Αντλώντας έμπνευση από το οξυδερκές βιβλίο της Rachel Cusk, "Marble in Metamorphosis", η Guittard διοχετεύει τις παρατηρήσεις της συγγραφέως, επιδεικνύοντας τη διαρκή γοητεία του μαρμάρου και την ικανότητά του να μεταμορφώνεται σε σαγηνευτικά έργα που ξεπερνούν τον χρόνο με χάρη.
Κατά τις εξερευνήσεις της στην Τήνο, η Alice είδε τη μεταμορφωτική δυνατότητα του μαρμάρου, ιδιαίτερα στη λειτουργική πτυχή των λαξευμένων συστημάτων εξαερισμού στο χωριό Πύργος. Η καλλιτέχνιδα συγκινήθηκε από το πνεύμα της ευρηματικότητας και της προσαρμογής της αρχαίας αρχιτεκτονικής που αξιοποιούσε τα φυσικά στοιχεία για βιώσιμη ζωή.
Η πιο πρόσφατη σειρά της Alice Guittard, "un été grec", ξεχωρίζει για τον αριστοτεχνικό τρόπο που γίνεται η τοποθέτηση των υλικών (inlay). Αυτή η σειρά περιλαμβάνει πέντε ελληνικά βασικά μοτίβα - μαιάνδρους, που πήραν το όνομά τους από τον ποταμό Μαίανδρο στη σημερινή Τουρκία και συμβολίζουν την καμπυλωτή ροή του.
Για πρώτη φορά, η Guittard παρουσιάζει ένα τρισδιάστατο αναθηματικό γλυπτό που μιμείται μια στήλη που λιώνει, ως μεταφορά για την καταπιεστική ζέστη του καλοκαιριού. Είναι ένας διάλογος μεταξύ του απτού και του αιθέριου, που μας ενθαρρύνει όλους να αγγίξουμε, να αισθανθούμε και να γίνουμε μέρος της ζωντανής τέχνης που ξεπερνά το χρόνο και τη δεισιδαιμονία. Η σειρά "Fanlight", που αποτελείται από τρία χαριτωμένα πάνελ με διακοσμητικά στοιχεία και τρία διαφορετικά υλικά, εξυπηρετεί έναν ονειρικό σκοπό. Παράλληλα, αποτίνει φόρο τιμής στην ελληνική κληρονομιά, την μυθολογία, τη διαχρονική αξία της χειροτεχνίας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή εξελίσσεται μέσω της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας.
Περισσότερες πληροφορίες
Alice Guittard. ‘Αλίμονο! Hélas!’
Η Alice Guittard παρουσιάζει έργα της στην Αθήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών της εταιρίας Serpetinis, με θέμα την κλιματική κρίση. Η νέα σειρά έργων της Γαλλίδας καλλιτέχνιδας, φιλοτεχνημένη από περισσεύματα φυσικής πέτρας και άλλων υλικών, συνδέει τις υψηλές θερμοκρασίες που έζησε κατά τη διάρκεια του residency με την κλιματική κρίση. Το ‘Hélas’, ένα γαλλικό επιφώνημα αντίστοιχο του ‘αλίμονο’ στα ελληνικά και ομόφωνο με τη λέξη ‘Hellas’ (Ελλάδα), δημιούργησε αμέσως στο μυαλό της Guittard πολλές συνδέσεις. Από τη μια πλευρά, είδε την ενσάρκωση της ομορφιάς και το διαρκές πνεύμα της δημιουργικότητας να λάμπει πάνω από την αρχαία πόλη. Από την άλλη, έζησε τον αφόρητο καύσωνα. Μέσα από στιγμές προσωπικού στοχασμού, διοχέτευσε τα συναισθήματά της σε γλυπτά που αναδείχθηκαν ως φάροι αισιοδοξίας, προσφέροντας ματιές σε ένα απρόβλεπτο μέλλον.