Η Γαλλίδα εικαστικός Albane Gayet έρχεται στην Ελλάδα για την παρουσίαση του project με τίτλο "I will bring back photos, these will be my memories" σε συνεργασία με το πρόγραμμα CTRL+ τ, στις 9, 10 και 11 Νοεμβρίου στο T. A. F / the art foundation.
Το πρόγραμμα CTRL+τ αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους, διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν τον εκθεσιακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΤΑF επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL+ τ με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα.
Η Albane Gayet, γεννημένη το 1994 και απόφοιτη του Central Saint Martin's του Λονδίνου, φεύγει για την Αθήνα για έξι μήνες στο πλαίσιο της υποτροφίας A-Dashresidency, με μια συγκεκριμένη ιδέα, αυτή της απεικόνισης της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από τα μέρη της παιδικής της ηλικίας, από τα οποία διατηρεί μια πολύ καθαρή ανάμνηση. Το σπίτι της, το σπίτι της καλύτερης φίλης της, μια πισίνα, ένας κήπος. Έζησε εκεί από το 2004 έως το 2007. Η καλλιτέχνης ξεκινά μια γεωγραφική και μνημονική αναζήτηση, την οποία σχεδιάζει εκ των προτέρων: βίντεο από τις περιπλανήσεις της, στα οποία προστίθεται η ανάγνωση κειμένων που γράφτηκαν αργότερα, σαρώσεις φυτών σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης, πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης στις οποίες εμφανίζεται εν μέρει, μερικές φορές, "Selfies", προφανείς ή υπαινικτικές αυτοπροσωπογραφίες, μια παρουσία στο παρασκήνιο. Έχοντας πάντα μαζί της το κινητό της τηλέφωνο και δύο φωτογραφικές μηχανές - 180° και 360° - χρησιμοποιεί τους αυθόρμητους κώδικες των δημοφιλών εικόνων και απελευθερώνεται από κάθε τεχνικό περιορισμό. Η χρήση αυτών των εργαλείων προσδίδει οικειοθελώς στο έργο της μια λιτή οπτική προσέγγιση, μια "αισθητική φτωχότητα" της καθημερινής ζωής.
Μέσα από τον τίτλο μιας από τις σειρές της, "Θα φέρω πίσω φωτογραφίες, αυτές θα είναι οι αναμνήσεις μου", αποκαλύπτεται ένα εσωτερικό και μοναδικό ταξίδι. Περισσότερο από ένα σημειωματάριο, το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας αφηγηματικής πρακτικής, αυτής του ημερολογίου. Ρίχνει εικόνες και κείμενα σε αυτό και θα τα βάλει σε τάξη μόνο όταν επιστρέψει στο Παρίσι. Μια όμορφη προσπάθεια μέτρησης του χρόνου κινεί την Albane Gayet, αυτή της αποτύπωσης μιας στιγμιαίας μνήμης που χάνεται αμέσως. Με την επίσκεψη της στο T.A.F. / the art foundation καινούργιες αναμνήσεις αυτής της πόλης θα έρθουν να προστεθούν και οι καθημερινοί επισκέπτες της θα γίνονται ταυτόχρονα παρατηρητές αλλά και συμμετέχοντες του ταξιδιού αυτού.
Παρουσίαση project: 31.10 - 11.11
CTRL+τ παρουσίαση: 9.11 – 11.11
Περισσότερες πληροφορίες
Albane Gayet. CTRL+τ
Το πρόγραμμα CTRL+τ αποτελεί μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να αναπτύξουν την καλλιτεχνική πρακτική τους, διαμορφώνοντας ένα έργο σε εξέλιξη. Καθόλη τη διάρκεια του έτους και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικοί καλλιτέχνες καταλαμβάνουν τον εκθεσιακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΤΑF επεξεργαζόμενοι την ιδέα του CTRL+ τ με απόλυτη ελευθερία όσον αφορά στη μεθοδολογία και τα εικαστικά μέσα. Η Albane Gayet φεύγει για την Αθήνα για έξι μήνες στο πλαίσιο της υποτροφίας A-Dashresidency, με μια συγκεκριμένη ιδέα, αυτή της απεικόνισης της ελληνικής πρωτεύουσας μέσα από τα μέρη της παιδικής της ηλικίας, από τα οποία διατηρεί μια πολύ καθαρή ανάμνηση: το σπίτι της και της καλύτερης φίλης της, όπου έζησε από το 2004 έως το 2007. Η καλλιτέχνης ξεκινά μια γεωγραφική και μνημονική αναζήτηση, την οποία σχεδιάζει εκ των προτέρων: βίντεο από τις περιπλανήσεις της, στα οποία προστίθεται η ανάγνωση κειμένων που γράφτηκαν αργότερα, σαρώσεις φυτών σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης, πανοραμικές φωτογραφίες της πόλης στις οποίες εμφανίζεται εν μέρει, μερικές φορές, "Selfies", προφανείς ή υπαινικτικές αυτοπροσωπογραφίες, μια παρουσία στο παρασκήνιο. Έχοντας πάντα μαζί της το κινητό της τηλέφωνο και δύο φωτογραφικές μηχανές - 180° και 360° - χρησιμοποιεί τους αυθόρμητους κώδικες των δημοφιλών εικόνων και απελευθερώνεται από κάθε τεχνικό περιορισμό.