Ανάμεσα στο παραδοσιακό πανηγύρι της επαρχίας, το υπόγειο κλαριντζίδικο και το κέντρο διασκέδασης της Αθήνας βρίσκονται οι ζωές, οι φωνές και η φαντασία των παραδοσιακών μουσικών, αλλά κι ενός ολόκληρου κόσμου που συμπορεύεται. Πώς εξελίσσεται το ελληνικό πανηγύρι ανά τα χρόνια; Ο συνθέτης Θανάσης Δεληγιάννης και ο δραματουργός και φιλόλογος Γιάννης Μιχαλόπουλος ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2022 το Margaroni Residency.
Αφετηρία για την έρευνα των καλλιτεχνών υπήρξε η Κική Μαργαρώνη, μια θρυλική μορφή της παραδοσιακής μουσικής σκηνής που συνδέθηκε άρρηκτα με τα πανηγύρια στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Μετά από αποτυχημένες απόπειρες της ομάδας να έρθουν σε επαφή με την τραγουδίστρια, οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να διευρύνουν το ερευνητικό τους πρότζεκτ και να εστιάσουν στη μελέτη του μουσικού πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και να προσφέρουν νέα κατανόηση της εξέλιξης και της πρόσληψής του τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80. Με την αναδρομή στη ζωή μιας παραδοσιακής τραγουδίστριας ως case study και τη δημιουργική συλλογή πολυμεσικού υλικού, κάνουν ταξίδια στο Ξηρόμερο και τη Θεσσαλία, ηχογραφούν, κινηματογραφούν, ψάχνουν, βρίσκουν και δοκιμάζουν απαντήσεις σε ερωτήματα για τη γυναίκα, την εργασία με ρυθμούς εποχικούς, το αγροτικό τοπίο της επαρχίας. Μετά το αλλιώτικο πανηγύρι που έστησαν με το ΕΝΑ ΕΝΑ στον Εκθεσιακό Χώρο -1 της Στέγης, τον Νοέμβριο του 2021, οι καλλιτέχνες και ερευνητές επιστρέφουν ως Onassis Residents σε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας έως τον Μάιο του 2023.
Ολόκληρο τον Νοέμβριο, η δημιουργική ομάδα του Margaroni Residency "κατοικεί" στο κτίριο της Λεγάκη. Μετά την έρευνα που έκαναν σε Αιτωλοακαρνανία, Θεσσαλία και Πρέβεζα, προσπαθούν, μαζί με μια διευρυμένη ομάδα συνεργατών, να κατατάξουν και να εξερευνήσουν το υλικό που συνέλεξαν στις καλοκαιρινές αποστολές. Βίντεο, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, ηχογραφήσεις πεδίου, χάρτες, βιβλία, δίσκοι, κασέτες, δομικά υλικά και ένα γεωργικό μηχάνημα εγκαταστάθηκαν στον χώρο της Λεγάκη για να αποκαλύψουν μέσα από πρακτικές δοκιμές και πειράματα δράσεων τις κοινές δυναμικές τους. Η εμπειρία και η πρόθεση της δημιουργικής ομάδας μπαίνουν σε διάλογο με τα εκφραστικά εργαλεία μιας ομάδας καλλιτεχνών και θεωρητικών και δοκιμάζουν αποσπάσματα του υλικού σε μια πρώτη απόπειρα σύνθεσης μέσα από σκηνικές δράσεις, ακολουθίες ήχου, βιντεοεγκαταστάσεις, συζητήσεις κ.ά.
Στο πρώτο Onassis Air Open Day της νέας σεζόν, οι δύο καλλιτέχνες μάς έδωσαν μια πρώτη γεύση από το έργο τους, μέρος του οποίου επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει το Ελληνικό Περίπτερο στην 60η Μπιενάλε της Βενετίας το 2024. Πρόκειται για το "Ξηρόμερο/Dryland", έργο της ομάδας Θανάση Δεληγιάννη, Έλιας Καλογιάννη, Γιώργου Κυβερνήτη, Γιάννη Μιχαλόπουλου, Φώτη Σαγώνα και του επιμελητή Πάνου Γιαννικόπουλου. Το "Ξηρόμερο/Dryland" εξερευνά με εικαστικά μέσα την ανθρώπινη εμπειρία μέσα στο οικοσύστημα που δημιουργεί το ελληνικό πανηγύρι από το κέντρο ενός επαρχιακού οικισμού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που τον περιβάλλουν.