Η Βιβλιοθήκη "των πέντε αιώνων" φιλοξενεί την πρώτη εικαστική της έκθεση

Οι ζωγραφικές συνθέσεις της Χριστίνας Κάλμπαρη ξυπνούν το αίσθημα της τραγικής απώλειας και της κατοχής που έφερε ο Β’ Παγκόσμιος Πολέμος το 1940, στον χώρο της Βιβλιοθήκης ΕΣΗΕΑ “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας”.

Δελτίο απόντων Χριστίνα Κάλμπαρη

Την πρώτη εικαστική έκθεση παρουσιάζει στο χώρο της βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας" το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στους χώρους του Αναγνωστηρίου και του Μουσείου Τύπου, φιλοξενείται από τις 25 Οκτωβρίου η ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη με τίτλο "Δελτίο Απόντων". Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, την Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου και ώρα 12 μ.μ.

Δελτίο απόντων

Η έκθεση αποτελείται από έργα ζωγραφικής και σχέδια σε χαρτί, που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον χώρο της βιβλιοθήκης, με αφετηρία φωτογραφίες και κινηματογραφικά ντοκουμέντα από την κατοχή και το ολοκαύτωμα. Οι ζωγραφικές συνθέσεις, που προέκυψαν από την ελεύθερη εικαστική απόδοση του αρχειακού υλικού, έχουν ως σκοπό να προσεγγίσουν το συγκλονιστικό αυτό θέμα, καθώς και την τραγική αίσθηση της απώλειας, κυρίως μέσα από μια συμβολική και υπαρξιακή ματιά. Η νέα αυτή ζωγραφική σειρά συνομιλεί με τα έργα της ενότητας "H εκδρομή", τα οποία σκιαγραφούν τη γαλήνη μιας μονοήμερης εκδρομής στη φύση, καθώς αυτή επισκιάζεται από την  αδιόρατη απειλή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα έργα - εμπνευσμένα από τη νουβέλα της Anna Seghers "Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν" - είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στην ομώνυμη ατομική έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, την άνοιξη του 2023 σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Χριστόφορου Μαρίνου. Την ίδια μέρα, στο πλαίσιο των εγκαινίων από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., η καλλιτέχνις θα παρουσιάσει στο κοινό τα έργα της.

Δελτίο απόντων

Διαβάστε Επίσης

Δελτίο απόντων

Info: Βιβλιοθήκη ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας” | 25/10-14/11 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τρ., Πεμ.: 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τετ., Παρ.: 9 π.μ. - 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης


 



 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.