ΕΣΗΕΑ: Παρουσίαση έκδοσης "1940-1944. Η Αντίσταση και ο αγώνας των δημοσιογράφων για την ελευθερία"

Το βιβλίο αντλεί υλικό από το Αρχείο Εφημερίδων της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας" και το Ιστορικό Αρχείο της Ένωσης.

εσηεα

Η έκδοση "1940-1944. Η Αντίσταση και ο αγώνας των δημοσιογράφων για την ελευθερία" αποτελεί συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και των Εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή και παρουσιάζεται την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, 12 μ.μ., στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας".

Το βιβλίο αντλεί υλικό από το Αρχείο Εφημερίδων της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ "Δημήτρης Ι. Πουρνάρας" και το Ιστορικό Αρχείο της Ένωσης.

Σκοπός είναι η συνεισφορά στη γνώση της εποχής μέσω της ανάδειξης πηγών, πολλές από τις οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και της σύνδεσής τους με το σήμερα. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κείμενα δημοσιογράφων-μελών της Ένωσης σχετικά με την περίοδο 1940-1944 όπως προκύπτουν μέσα από την επεξεργασία του αρχειακού υλικού. Η έκδοση αφιερώνεται στη μνήμη του Κωστή Μ. Παπαδάκη, πρώτου νεκρού δημοσιογράφου στο αλβανικό μέτωπο. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται εφημερίδες της περιόδου του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής.

Η συλλεκτική έκδοση περιλαμβάνει κείμενα επτά δημοσιογράφων, μελών της Ένωσης:

  • Αλέξης Παπαχελάς – "Κοινό μέτωπο κατά του εχθρού"
  • Μαρία Καρχιλάκη – "Οι γενναίοι της κατοχικής Αθήνας"
  • Γιώτα Αντωνοπούλου – "Σχολεία στη δίνη του πολέμου και ο ρόλος του Τύπου"
  • Αντώνης Σρόιτερ – "Η Απελευθέρωση μέσα από τις σελίδες του Τύπου"
  • Χρήστος Νικολαΐδης – "Η Κλεισούρα του μετώπου"
  • Στρατής Αγγελής – "Η επισιτιστική δράση της ΕΣΗΕΑ στην Κατοχή"
  • Νίκος Κιάος – "Ο πρώτος νεκρός δημοσιογράφος του μετώπου και η διαιώνιση των ιδανικών της Αντίστασης από τους δημοσιογράφους"

Το γενικό συντονισμό της έκδοσης είχε η Κατερίνα Λυμπεροπούλου, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Η έρευνα και η ιστορική τεκμηρίωση είναι του ιστορικού Δημήτρη Σκλαβενίτη.

Η έκδοση έγινε από τον εκδοτικό οίκο "Μέλισσα" και πραγματοποιήθηκε με τις ευγενικές χορηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, χωρίς τη  συμβολή των οποίων δεν θα ήταν εφικτή.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/07/2024

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στοχεύοντας ψηλά | Συνέντευξη με την καταξιωμένη εικαστικό Δανάη Στράτου

Η Δανάη Στράτου αυτή την εποχή συμμετέχει στην έκθεση "Tale of Two Cities", με έργα Ελλήνων και Αιγύπτιων καλλιτεχνών.

Ανακαλύψτε την κυπριακή συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το ΕΑΜ διοργανώνει μια σειρά ξεναγήσεων στην κυπριακή συλλογή του.

Παραδοσιακές νησιώτικες και ηπειρώτικες ενδυμασίες στο Φεστιβάλ Βωβούσας

Η φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Τατάκη παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Βωβούσας.