Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ετοιμάζει νέες συμμετοχικές δράσεις για το φθινόπωρο, από βιωματικά προγράμματα μέχρι ερευνητικά εργαστήρια.
"Colors & Minds": Όταν η τέχνη συναντά τον ψυχοκοινωνικό τομέα
Το βιωματικό εικαστικό πρόγραμμα "Colors & Minds" στοχεύει στην εξοικείωση των νέων ανθρώπων με τον ψυχοκοινωνικό τομέα. Το ΕΜΣΤ, ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.), η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Α.Ψ.Υ), καθώς και η εθελοντική καλλιτεχνική πρωτοβουλία Talks & Crafts, συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα, το οποίο επενδύει στην κοινωνική-εκπαιδευτική-θεραπευτική διάσταση της τέχνης, αξιοποιώντας την ως δίαυλο επικοινωνίας για την κατανόηση και την αποδοχή του κόσμου μας, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο φιλικής και ανοιχτής σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωριστικές γραμμές.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν νέοι γενικού πληθυσμού (σπουδαστές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας, εθελοντές) και λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Το "Colors and Minds" θα υλοποιηθεί στο ΕΜΣΤ από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάιο του 2024. Θα ακολουθήσει τριήμερη παρουσίαση των έργων που θα δημιουργηθούν από τους συμμετέχοντες.
Σημεία συνάντησης: Συνεργασία του ΕΜΣΤ με την Off Stream για την ισότιμη πρόσβαση στην τέχνη
10 μουσεία, 4 πόλεις της Ελλάδας, 1 κοινό όραμα: Η Τέχνη και οι συλλογές των μουσείων να γίνουν περισσότερο συμπεριληπτικές σε άτομα με αναπηρία.
Το ΕΜΣΤ, μαζί με άλλα 9 μουσεία της Ελλάδας, γίνεται το "σημείο συνάντησης", συμπερίληψης και συν-δημιουργίας, στο πλαίσιο του πρότζεκτ "Σημεία Συνάντησης" της Off Stream, υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟ.
Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 και από τις 12-1.30 μ.μ., το ΕΜΣΤ και η Off Stream προσκαλούν το κοινό να συναντηθεί, να ανακαλύψει τα χαρακτηριστικά ενός επιλεγμένου έργου από τη Συλλογή του, και να συνθέσει συλλογικά τη δημιουργική ακουστική περιγραφή του. Η συμμετοχική δράση κοινού, διαρκεί 75 λεπτά, απευθύνεται ισότιμα σε ενήλικα άτομα με και χωρίς αναπηρία, παρέχοντας ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα και απτικά βοηθήματα για την προσέγγιση των έργων τέχνης.
Το περιεχόμενο, που θα προκύψει από τις δράσεις κοινού των Σημείων Συνάντησης, με την επιμέλεια της Off Stream και τη συμβολή του καλλιτέχνη Hichem Merouche, θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας συλλογής συμπεριληπτικών καρτ ποστάλ, η οποία θα διατίθεται στα πωλητήρια των Μουσείων που συμμετέχουν στο πρότζεκτ. Η δράση φιλοδοξεί να δημιουργήσει τη συνθήκη της ισότιμης πρόσβασης σ’ ένα εικαστικό "πανόραμα" με αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης από δέκα μουσεία της Ελλάδας.
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ
"Η εικόνα": Καλλιτεχνικό ερευνητικό εργαστήριο
Το ΕΜΣΤ φιλοξενεί τον Γ΄ κύκλο εργασιών του καλλιτεχνικού ερευνητικού εργαστηρίου εικαστικής ψυχοθεραπείας, με τίτλο "Η εικόνα", το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες εικαστικούς ψυχοθεραπευτές και θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024.
Στον Α΄ κύκλο εργασιών διερευνήθηκε η κλινική πρακτική response art (τέχνη της απόκρισης) της εικαστικής ψυχοθεραπείας σε σχέση με την καλλιτεχνική πρακτική του αρχείου. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου παρουσιάζονται στη δίγλωσση έκδοση "Η τέχνη της απόκρισης - Καλλιτεχνική έρευνα για την εικαστική ψυχοθεραπεία" που μπορείτε να βρείτε στο Πωλητήριο και στο e-shop του Μουσείου. Στον Β΄ κύκλο διερευνήθηκαν τρόποι καταγραφής του κριτικού όσο και του βιωματικού αναστοχασμού μέσα από την επιτελεστική γραφή και την αυτοεθνογραφία. Στον Γ΄ κύκλο το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην ίδια την εικαστική απόκριση ως έργο με υλική υπόσταση, μέσα από μια διαδικασία επεξεργασίας της απόκρισης ως εικόνας πλέον.
"Είμαστε μαζί": Παρουσίαση φωτογραφικού πρότζεκτ | 19/10 | 9 μ.μ.
Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ., το Τμήμα Εκπαίδευσης παρουσιάζει το φωτογραφικό πρότζεκτ με τίτλο "Είμαστε μαζί!" που δημιούργησαν μέλη του Φωτογραφικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Επανένταξης της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω.
Το πρότζεκτ αυτό δημιουργήθηκε το διάστημα Σεπτέμβρης 2022- Ιούνιος 2023, κατά το οποίο οι νεαροί φωτογράφοι επισκέπτονταν τις εκθέσεις του ΕΜΣΤ, τις συζητούσαν μεταξύ τους και αντλούσαν έμπνευση από τα έργα που παρουσιάζονταν. Η περιοδική έκθεση του Μιχαήλ Καρίκη Γιατί είμαστε μαζί αποτέλεσε την κύρια πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του δικού τους έργου.
Η συνεργασία του Τμήματος Εκπαίδευσης με το Φωτογραφικό Εργαστήριο αποτελεί μέρος του προγράμματος "ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα".