Το λεύκωμα του Ηρακλή Καραμπάτου "Ο Βιτρούβιος στη χώρα των αντιπαροχών" στον Ιανό

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Φιλιππίδης, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ, Ρένος Χαραλαμπίδης, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης.

Ο Βιτρούβιος στη χώρα των αντιπαροχών: Εκφάνσεις της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής

Η Αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός και οι εκδόσεις Ελευθερουδάκης, διοργανώνουν τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου (6 μ.μ.) παρουσίαση του βιβλίου του Ηρακλή Καραμπάτου, με τίτλο "Ο Βιτρούβιος στη χώρα των αντιπαροχών: Εκφάνσεις της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής". Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του Ιανού.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Φιλιππίδης, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ, Ρένος Χαραλαμπίδης, Ηθοποιός και Σκηνοθέτης.

Σημείωμα του συγγραφέα 

Στο βιβλίο του με τίτλο "Το χρονικό του χρόνου", ο Σ. Χόκινγκ αναφέρει ότι σύμφωνα με τα λόγια κάποιου γνωστού του, κάθε εξίσωση που θα εντασσόταν στο βιβλίο θα μείωνε τις πωλήσεις του στο μισό. Μη νομίζετε ότι τέτοιοι περιορισμοί εντοπίζονται μόνο στο πεδίο της φυσικής ή των μαθηματικών, αφού και στην αρχιτεκτονική μπορούμε να βρούμε τέτοιες "απαγορευτικές αρχές", οι οποίες απλά τυγχάνει να έχουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να αντιστοιχίσουμε τη θέση των εξισώσεων στα βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης με ονόματα όπως αυτό του Νόιφερτ στις εκδόσεις που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική και για να αποφύγω το ενδεχόμενο μείωσης και των δικών μου πωλήσεων, σας υπόσχομαι ότι δεν θα βρείτε το όνομά του σε καμία από τις επόμενες σελίδες.

Στο παρόν λεύκωμα γράφω ως παρατηρητής της Αθήνας, ως κάποιος που βιώνει αυτή την πόλη εδώ και 30 χρόνια και όχι ως διδακτορικός ερευνητής στο πεδίο της αρχιτεκτονικής. Του αποδίδω περισσότερο έναν βιογραφικό παρά έναν αυστηρά θεωρητικό χαρακτήρα. Τα λευκώματα έχουν συνήθως έναν κάπως βάρβαρα καταλογικό χαρακτήρα, και αυτό γιατί η φόρμα τους παρουσιάζει μια γραμμική, σχεδόν συνταγματική αφήγηση που έως έναν βαθμό απονευρώνει το κείμενο στον βωμό της παρουσίασης παρόμοιων εξελικτικά αρχιτεκτονικών συνθέσεων∙ δεν θα ήθελα να κατασκευάσω κάτι τέτοιο όμως. Έτσι, στο παρόν λεύκωμα, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει ζητήματα που δεν χαρακτηρίζονται από ομοιογένεια και ως εκ τούτου θα έχει τη δυνατότητα να εξετάσει ετερόκλητα στοιχεία της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής: από ένα αίθριο στη Λεωφόρο Βασ. Όλγας του 1930, έως ένα δείγμα μπρουταλισμού στην περιοχή του Ζωγράφου. Αυτός ο επιμικτικός χαρακτήρας δεν είναι μια ιδιοσυγκρασιακή σύλληψη, παρά μια αναγκαιότητα, γιατί η Αθήνα μπορεί σήμερα να είναι μια, αλλά οι αρχιτεκτονικές της είναι πολύ περισσότερες.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.