Μια οπτικοακουστική έκθεση, μια "πόλη γυναικών" που μοιράζεται τις ιστορίες της χτίζεται για μια ημέρα την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου στο MISC.Athens. 18 γυναίκες, 18 ιστορίες καθημερινότητας παρουσιάζονται ηχητικά, οπτικά και γραφιστικά στον εκθεσιακό χώρο. Την έκθεση επιμελείται η Γεωργία Λιάπη.
Τα 18 επεισόδια podcast εκτείνονται σε τρεις θεματικές: την πόλη, την εργασία και τις ιστορίες μιας ζωής. Κάθε ένα είναι ένας σιωπηλός διάλογος, μια αυθεντική αφήγηση και μια ευκαιρία να ακούσουμε μια γυναίκα που δεν της ζητείται συχνά να μιλήσει για τη ζωή της.
Για το "Κάθε Μία Ιστορία"
Τον Μάιο 2023 εγκαινιάστηκε η πρώτη ελληνική πλατφόρμα podcast αφιερωμένη στο γυναικείο storytelling για ενίσχυση της γυναικείας ορατότητας. Η ΑΜΚΕ Κάθε Μία Ιστορία έχει σκοπό να συμβάλει στην έμφυλη ισότητα μέσα από την παραγωγή και διάχυση γυναικείων ιστοριών.
Ποια η θέση των σύγχρονων γυναικών στο δημόσιο λόγο και ποια η αυτοεικόνα τους όσο αφορά την αξία των εμπειριών τους; Ποιος είναι ο χώρος εμπειριών ανάμεσα στο κατόρθωμα και το τραύμα; Τέτοια ερωτήματα γεννήθηκαν από τη σύλληψη της ιδέας του "Κάθε Μία Ιστορία". Μέσα από θεματολογική ποικιλία και εκφραστική ελευθερία, ξεδιπλώνονται θραύσματα των μοναδικών ζωών των αφηγητριών και τους δίνεται σεβασμός και χώρος στο δημόσιο λόγο.
Σκοπός τους είναι οι αόρατες ιστορίες να γίνουν ορατές και να δοθεί ορατότητα σε όλο το φάσμα της γυναικείας εμπειρίας, να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα ενεργητικής ακρόασης που προωθεί την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη και να δημιουργήσουν το χώρο ώστε η κάθε μία με τα δικά της λόγια να συνθέτει τη δική της ιστορία.
Λίγα λόγια για την ΑΜΚΕ Κάθε Μία Ιστορία
Η ΑΜΚΕ Κάθε Μία Ιστορία ιδρύθηκε την άνοιξη του 2023 από τη Δανάη Δραγωνέα και τη Δάφνη Ανέστη.
Η Δανάη Δραγωνέα είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Επί σειρά ετών υπήρξε η αρχισυντάκτρια του περιοδικού ΟΖΟΝ, ενώ έχει εργαστεί ως παραγωγός και παρουσιάστρια στο VICE. Έχει δώσει ομιλίες σχετικά με τη γυναικεία ταυτότητα και τα στερεότυπα φύλου και πραγματοποιεί εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και εφήβους. Το πρώτο της βιβλίο, "Το Νησί της Βροχής", Εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη, απέσπασε το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People). Τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Εφηβικής Λογοτεχνίας στα Βραβεία Βιβλιου Public.
Η Δάφνη Ανέστη είναι υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου "Σχολεία Για Όλους – Συμπερίληψη Παιδιών Προσφύγων στα Ελληνικά Σχολεία", χρηματοδοτούμενου από τα ΕΕΑ Grants. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, φωτογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ΚΕΤ, ΑCS Athens). Αυτή την περίοδο ερευνά τις έμφυλες ταυτότητες στη δημόσια ιστορία της Ελλάδας τη δεκαετία του ’40.
Τα 18 επεισόδια και η έκθεση Πόλη Γυναικών υλοποιούνται στο πλαίσιο των κοινωφελών έργων ΣυνΑθηνά του Δήμου Αθηναίων.
Info: Misc.Athens | 13/10 | 6.30-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη