Οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου στο 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 για αυτήν την εβδομάδα

Ο Σ.ΕΚ.Β. διοργανώνει συζητήσεις και συναυλίες στην Κεντρική Σκηνή "Μελίνα Μερκούρη".

Πεδίον του Άρεως @Shutterstock

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας εκδήλωση με θέμα: "Γυναικείες μορφές της πορτογαλικής λογοτεχνίας του 20ου και 21ου αιώνα" την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, 6.30 μ.μ..

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην οποία το κοινό θα γνωρίσει τις γυναίκες που σημάδεψαν με το έργο τους την Πορτογαλική Λογοτεχνία του 20ου και του 21ου αιώνα. Το αθηναϊκό κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσει τις Πορτογαλίδες ποιήτριες Florbela Espanca, Sophia de Mello Breyner Andresen, και Natália Correia, τις πεζογράφους Agustina Bessa-Luis, Lídia Jorge, και Dulce Maria Cardoso, αλλά και το ιστορικό βιβλίο "Novas Cartas Portuguesas (1972)" το οποίο οδήγησε στην πολύκροτη δίκη των τριών γυναικών που το συνέγραψαν, των γνωστών ως "Τρεις Μαρίες" (Maria Isabel Barreno, Maria Teresa Horta e Maria Velho da Costa), και αποτέλεσε σταθμό στο κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Πορτογαλία.

Θα (συν)ομιλήσουν οι μεταφραστές Πωλίνα Δημέα και Νίκος Πρατσίνης, οι φιλόλογοι Βανέσσα Ζερβογιάννη και Χρήστος Κωτσακόπουλος, καθώς και η καθηγήτρια Πορτογαλικής Γλώσσας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κα Ana Maria Soares. Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά ποιήματα των Πορτογαλίδων λογοτεχνών στην πορτογαλική και την ελληνική γλώσσα.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Αθηναίων και τα Αθηναϊκά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της συγγραφέως Μάρως Βουγιούκα με τίτλο: "Μάρω Βουγιούκα "Οδωνυμικά"". Ομιλήτές στην εκδήλωση, που θα γίνει την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 8 μ.μ., θα είναι οι Νίκος Βατόπουλος και Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς. 

Ακόμα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων ο Σ.ΕΚ.Β. διοργανώνει μία μουσική εκδήλωση με τη σοπράνο Κρίστυ Καθαρίου την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ., με τίτλο "Τραγουδώντας κάτω απ’ τα αστέρια".

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 6.15 μ.μ. διοργανώνεται σε συνεργασία με την ομάδα Σύγχρονοι Κωνσταντινουπολίτες Συγγραφείς εκδήλωση με θέμα: "Σύγχρονες Κωνσταντινουπολίτισσες Γυναίκες Επιστήμονες", όπου συντονίζει η Δρ. Αιμιλία Ξανθοπούλου (τ. Επιστ. Συνεργ. Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας – Βυζαντινολόγος) και μια μουσική εκδήλωση με τίτλο "Marios Strofalis Quartet & Ειρήνη Τουμπάκη". Πιο συγκεκριμένα, ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης με την τραγουδίστρια και στιχουργό Ειρήνη Τουμπάκη παρουσιάζουν τη νέα τους επιτυχία "Έρωτας φυγάς" διανθισμένη με τραγούδια αγάπης από το νέο τους άλμπουμ με τίτλο "Ένας Μυστικός Κήπος", καθώς και άλλα κλασσικά ερωτικά τραγούδια. Επίσης το κουαρτέτο μουσικής δωματίου του πιανίστα και συνθέτη κινηματογράφου με το έντονο μεσογειακό στίγμα αποδίδει τις πρωτότυπες συνθέσεις του M. Στρόφαλη, από τις συλλογές European Taxim I & II.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δύο ιδιότυπες ηχητικές περφόρμανς στο Ηραίο Περαχώρας

Γλυπτά και έργα ηχητικής μυθοπλασίας συμβιώνουν στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας, με αφορμή την έκθεση "Otherlands".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/07/2024

Στη ζωγραφική του, ο Δημήτρης Εφέογλου εξερευνά το άγνωστο

Η έκθεση "On Vanishing Land" θα παρουσιαστεί στη Baraka Art Space, στο παλαιό λιμάνι των Σπετσών.

Ένα διαφορετικό σινεμά στήνεται στη μαγευτική ταράτσα του ΕΜΣΤ για την οποία μιλάει όλη η πόλη

Κορυφαία έργα βιντεοτέχνης επιχειρούν να μας κάνουν να γυρίσουμε την πλάτη μας στη φωτισμένη Ακρόπολη.

Στην έκθεση "Futures Garden" στα Ιωάννινα το παρελθόν διασταυρώνεται με το παρόν και τις υποσχέσεις του μέλλοντος

Ένα πλούσιο αισθητηριακό ταξίδι μέσω έργων από ποικίλα πεδία, όπως η γλυπτική, η μουσική, το σχέδιο, η φωτογραφία, η εγκατάσταση και οι νέες τεχνολογίες.

Ένα φωτογραφικό road trip μας κάνει να νοσταλγούμε τα ελληνικά καλοκαίρια

Η Ροζίτα Σπινάσα κάνει μια φωτογραφική διαδρομή περιπλάνησης και αυτογνωσίας στο νομό Ηλείας.

Τη διπλή όψη της "Urban Life" αποτυπώνει στα έργα του ο Κωστής Δαμουλάκης

Η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.