2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο: Έξι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές μελετούν τον τόπο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιλεγμένων ερευνητών και κατοίκων του Αίπους, πεζοπορικές διαδρομές, επιτόπια έρευνα με υποστήριξη των διοργανωτών, εκπαιδευτικές δράσεις και ενα open studio όπου θα παρουσιαστούν οι εν εξελίξει έρευνες- έργα στο κοινό της Χίου.

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Η ομάδα της νομαδικής διεπιστημονικής φιλοξενίας στο νησί της Χίου CARR σε συνεργασία με το Caravan Project επιστρέφει για το δεύτερο κύκλο της. Η 2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο θα υλοποιηθεί μεταξύ 11 και 26 Σεπτεμβρίου 2023 στο οροπέδιο του Αίπους Χίου. Σε κάθε κύκλο, έξι νέοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και ερευνητές προσκαλούνται στη Χίο για διάστημα δύο εβδομάδων και διαμένουν όλοι μαζί σε έναν διαφορετικό τμήμα του νησιού με σκοπό να παρατηρήσουν και να ερευνήσουν και εν τελει να αποκτήσουν έναν δεσμό με τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Η πρώτη διεπιστημονική φιλοξενία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2021 με θεματική τον Κάμπο της Χίου. Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις επιλεγμένων ερευνητών και κατοίκων του Αίπους, πεζοπορικές διαδρομές, επιτόπια έρευνα με υποστήριξη των διοργανωτών, εκπαιδευτικές δράσεις και ενα open studio όπου θα παρουσιαστούν οι εν εξελίξει έρευνες- έργα στο κοινό της Χίου.

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Οι καλλιτέχνες-ερευνητές διαμένοντας στο οροπέδιο θα μπορέσουν να εξερευνήσουν και να βιώσουν αυτόν το μοναδικό κόσμο εκ των έσω. Η άγονη αποψιλωμένη τοπογραφία "κεντημένη" από ξερολιθιές, "γυρίσματα", στάνες, πηγάδια, χαλικουριές και ασβεστοκάμινα αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο σπαρμένο με θρύλους και παραδόσεις. Αρχαίες αγροικίες στο Ρημόκαστρο, ο θρύλος των επαναστατημένων σκλάβων που κατέφυγαν στα βουνά του Αίπους με αρχηγό τον Δρίμακο, η Ελληνόστρατα, αρχαία οδική αρτηρία, ‘ιερά δέντρα’ στο Φλώρι, συμπλεκονται με την προφορική ιστορία των κτηνοτρόφων κατοίκων του σήμερα. Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες-ερευνητές καλούνται να ανταποκριθούν κριτικά, να ερευνήσουν, να μετασχηματίσουν τα παραπάνω υλικά εστιάζοντας στo περπάτημα ως ως μέθοδο διερεύνησης και συνθέτοντας σε "περιπατητικά αρχεία" μια αφηγηματική χαρτογράφηση του πραγματικού, του συμβολικού, του βιωμένου χώρου.

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Παράλληλα, η διαδικασία της φιλοξενίας και του διαλόγου τεκμηριώνεται με διάφορα μέσα (κείμενο, εικόνες, ήχος, βίντεο) ωστε να δημοσιευθεί στην έκδοση με τίτλο "Τετράδιο του Αίπους Χίου".

Ο ταξιδευτής του Αίπους όπως λέει ο ποιητής Νίκος Χούλης "παραδίδεται στην άχρονη σιωπή του, εκεί τα πράγματα αποκτούν μια παράξενη καθαρότητα, σαν να εξαγνίζεται ο νους από το περιττό και να απομένει το απαραίτητο, το αναγκαίο, οδοδείκτης συγχρόνως και υπόμνηση".

2η Διεπιστημονική Φιλοξενία στη Χίο

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και ερευνητές: Δήμητρα Κονδυλάτου, Ισμήνη Γάτου, Παναγιώτης Δόβας, Φοίβη Βλάσση, Χάρης-Ίσαυρος Πανδής, Χρήστος Αδριανόπουλος.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Παλέρμο. Άνθρωποι και Ερείπια" στη νέα έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στη γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει μια εγκατάσταση με ζωγραφισμένα τούβλα και κεραμίδια, σε συνδυασμό με μια σειρά εκατό σχεδίων μεικτής τεχνικής, που εξετάζουν την έννοια των ερειπίων και των θρυμματισμένων μνημών της ανθρώπινης ιστορίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/01/2025

Νέα βιβλία από τις εκδόσεις Άγρα

Διαβάστε εντός οκτώ νέους τίτλους που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τον εκδοτικό οίκο.

"Η ακύρωση του μέλλοντος": Διαβάζοντας για τον καπιταλιστικό ρεαλισμό του Μαρκ Φίσερ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αντίποδες το βιβλίο που περιέχει μια αντιπροσωπευτική επιλογή από το έργο του κριτικού και θεωρητικού.

3 νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Ανακαλύψτε τα τρία νέα βιβλία ελληνικής ποίησης που κυκλοφόρησαν από τον εκδοτικό οίκο.

Τι θα ευχόταν για το 2025 ο Χρήστος Βακαλόπουλος;

Με αφορμή ένα παλιό πρωτοχρονιάτικο κείμενο του Χρήστου Βακαλόπουλου.

6 νέα βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας από τις εκδόσεις Βακχικόν

Διαβάστε εντός τις περιλήψεις των νέων τίτλων του εκδοτικού.

Ο ΟΣΔΕΛ χορηγός των βραβείων "Γιάννη Βαρβέρη" και "Μένη Κουμανταρέα" για την ανάδειξη νέων λογοτεχνικών φωνών

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) στηρίζει έμπρακτα τη νέα λογοτεχνική δημιουργία, χορηγώντας τα βραβεία "Γιάννη Βαρβέρη" και "Μένη Κουμανταρέα" της Εταιρείας Συγγραφέων για πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς.