10 χρόνια γεμάτα άρωμα Παρισιού! Το Φεστιβάλ "Μικρό Παρίσι των Αθηνών" (Petit Paris d' Athènes) γιορτάζει και η επετειακή του έκδοση θα είναι μια εμπλουτισμένη δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού. Από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 29 Οκτωβρίου δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους λάτρες του Παρισιού να "ταξιδέψουν" με ανοιχτές συναυλίες και άλλες δράσεις δρόμου για παιδιά και μεγάλους σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε κλειστούς χώρους με χαμηλό εισιτήριο, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, διαλέξεις σε στρογγυλά τραπέζια, τουρνουά Freestyle football για νέους, τουρνουά πετανκ, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ζωγραφική δρόμου - murals που αναπτύσσουν το παζλ που κληροδοτεί το μικρό Παρίσι στην Αθήνα, ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης με πρακτική και σεμινάρια καθ' όλη την περίοδο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του φεστιβάλ. Ακόμη, το "Μικρό Παρίσι των Αθηνών" θα συμμετέχει επισήμως με περίπτερο στο 51ο φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου έως τη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.
Η φετινή θεματολογία υμνεί τη διαχρονικότερη πηγή έμπνευσης όλων των εποχών. "L' amour dans les arts". Ο έρωτας ως θεός, ο έρωτας ως η απόλυτη ευτυχία ή το απόλυτο ανθρώπινο πάθος ή λάθος ενέπνευσε όλους σχεδόν τους δημιουργούς της ιστορίας της τέχνης κάθε κινήματος και κάθε τεχνοτροπίας. Έργα που έχουν εμπνευστεί από τον έρωτα θα φιλοξενήσει το επετειακό "Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023".
Τι είναι το Φεστιβάλ "Μικρό Παρίσι των Αθηνών";
Οκτώβριος 2013: Mεσούσης της οικονομικής κρίσης, μια παρέα ονειροπόλων καλλιτεχνών και απλών εθελοντών γέμισε με δράσεις για δέκα ημέρες το κομμάτι του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας από την Ομόνοια ως το Μεταξουργείο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα. Το σήμα της έναρξης δόθηκε στην πλατεία Βάθη, η συνέχεια στον κήπο του Αρχαιολογικού μουσείου και κατόπιν στα σπλάχνα της περιοχής. Μόλις ξεκινούσε το "Μικρό Παρίσι των Αθηνών"!
Από τότε και κάθε χρόνο, πιστό στο ραντεβού του, στην έναρξη της σχολικής περιόδου, έγινε θεσμική και αγαπημένη γιορτή των Αθηναίων, στην οποία συμμετέχουν πάντα περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).
Σημαντικοί καλλιτέχνες (μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, φωτογράφοι, ζογκλέρ και άλλοι καλλιτέχνες δρόμου) αναδείχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο φεστιβάλ, ενώ πολλοί νέοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική διαχείριση, όντας εθελοντές στην πολιτιστική ακαδημία του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ αγαπήθηκε από τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής είτε με τις ανοιχτές εκδηλώσεις είτε με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στα σχολεία. Μία γενιά ήδη ενηλικιώθηκε έχοντας το φεστιβάλ ως γιορτινό ορόσημο της παιδικής ηλικίας. Μέσω της συμπερίληψης του υποβαθμισμένου τμήματος των Αθηνών, το "Μικρό Παρίσι των Αθηνών" συνέβαλε με μεγάλη επιτυχία στην ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών, κατ' αρχήν των μαθητών, στην συνέχεια των γονέων και κατόπιν όλων των κατοίκων.
Η κληρονομιά της πολυετούς αυτής γιορτής είναι ποικίλως ορατή, όπως και η πολύπτυχη συμβολή του στον πολιτισμικό μας πλούτο. Όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει και να αξιοποιεί δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους: το Εθνικό Ωδείο, η galerie Matchpoint, η κεντρική βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, το πάρκο Πετάνκ, ο πρώην σιδηροδρομικός σταθμός Αθηνών Πελοποννήσου, η πλατεία Καραϊσκάκη, ο πεζόδρομος Μαιζώνος και τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Σε πολλές περιοχές πλέον ξεχωρίζουν τα εμβληματικά murals (ζωγραφική δρόμου) όπως η περίφημη και διεθνώς βραβευμένη "κουκουβάγια" του WD, "το κορίτσι με τα πολλά βιβλία" του Simple G και πολλά άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα που κοσμούν και δίνουν τουριστική υπεραξία στην Αθήνα. Η συμβολή του φεστιβάλ στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη, καθώς και στην κοινωνική συνοχή έχει αναγνωριστεί επισήμως από κάθε ενδιαφερόμενο σχετικό φορέα.
To φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο, την Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
Kαλούνται οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες και δημιουργοί να υποβάλουν προτάσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Φεστιβάλ που βρίσκεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ως τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν ως εθελοντές διαχείρισης και να παρακολουθήσουν την "ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης" του φεστιβάλ να υποβάλουν το αίτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Φεστιβάλ, με επίσημη ανοιχτή έναρξη της προετοιμασίας του φεστιβάλ από τη 1 Σεπτεμβρίου.